You are here
Home > QB Subjectwise > Part 017 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 017 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The company is using (a)/ influence to persuade people (b)/ to buy its refrigerators. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q2. The technician reminded them (a)/ to have a thoroughly cleaning of the machine (b)/ after each use. (c)/ No error (d)
Ans: (b) to have a thorough cleaning will replace to have a thoroughly cleaning because – thorough (Adj.): complete with regard to every detail thoroughly (Adv.): completely; very much Look at the examples given below: Planners need a thorough understanding of the subject. He searched the house thoroughly.

Q3. You should have used the money (a)/ for paying your debts (b)/ instead of buy a motor cycle. (c)/ No error (d)
Ans: (c) buying will replace buy because – a Gerund (– ing Verb) is used when a Verb comes after a Prep. Here, instead of is a Prep. Hence, Gerund will be used. Look at the examples given below: In spite of missing the train, we arrived on time. Prep. Gerund She is good at painting. Prep. Gerund Hence, instead of buying a motorcycle is the right usage

Q4. My cousin (a)/ invited me (b)/ to her birthday party. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q5. We should abide (a)/ to the promise (b)/ that we make. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) by will replace to because – abide (Verb) agrees with by (Prep.) abide by something (Phr. V.): to accept and act according to a law, an agreement, etc. Look at the examples given below: You’ll have to abide by the rules of the club. We will abide by their decision. Hence, by the promise is the right usage

Q6. Everyone are expected (a)/ to come (b)/ to school tomorrow. (c)/ No error (d)
Ans: (a) is will replace are because – A Singular Verb is used after everyone or everybody Look at the examples given below: Everyone wants to find out what is going on. Singular Verb (with s) Everybody is selling the same product. Singular Verb Hence, Everyone is expected is the right usage

Q7. My father (a)/ has returned back (b)/ to Chennai yesterday. (c)/ No error (d)
Ans: (b) back will not be used with returned because – returned (Verb) means come/go back. Look at the examples given below: Are you planning to return to India ? In spoken English, we use go/come back Are you planning to come back to India ? Hence, has returned is the right usage

Q8. Nalini says (a)/ she is living in Chennai (b)/ since 1991. (c)/ No error (d)
Ans: (b) has been living will replace is living because – since (Prep.) indicates a particular time or event in the past until the present, or in that period of time. It is used with a Perfect Tense. Here, Present Perfect Continuous Tense will be used. Look at the examples given below: We’ve been waiting here since two o’clock. I haven’t played basketball since I left college. Hence, She has been living in Chennai is the right usage

Q9. We get (a)/ excellent furnitures (b)/ in this shop. (c)/ No error (d)
Ans: (b) furniture will replace furnitures because – Plural of furniture is furniture (Uncountable Noun) Hence, excellent furniture is the right usage

Q10. We should arrange (a)/ for a porter as (b)/ the luggages are heavy. (c)/ No error (d)
Ans: (c) luggage is will replace luggages are because – Plural of luggage is luggage (Uncountable Noun) Hence, the luggage is heavy is the right usage

Q11. Being very dark, (a)/ the visitors found it difficult (b)/ to locate the switch. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) It being very dark will replace being very dark This is an error of Unattached subject/Participle A Participle must modify the Subject of the sentence. Look at the examples given below: Having bitten the boy, the farmer killed the snake. (×) This sentence means that it was the farmer who bit the boy and not the snake. It should be, therefore, rewritten as The snake having bitten the boy, the farmer killed it. ()

Q12. We shall (a)/go out (b)/if it does not rains. (c)/ No error (d)
Ans: (c) does not rain will replace does not rains When the Main clause has a Modal Verb (will, shall, would) and is in Simple Future, the If clause will be in Simple Present Tense. The form is as follows: If + Simple Present, + Simple Future If + it does not rain, we shall go out.

Q13. It is high time (a)/ that we leave (b)/ this place. (c)/No error (d)
Ans: (b) left will replace leave because – We use the following expression – it’s time/it’s high time + Subject + Past Verb form to refer to the present moment Look at the examples given below: It is time we went home. It is high time you went on a diet. Hence, that we left is the right usage

Q14. My elder brother (a)/ asked me (b)/that what I was doing. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Use of that is incorrect. While changing an Interrogative Sentence starting with a wh–word (where, what, why), no connective is used.

Q15. The speaker (a)/ left the scene (b)/ before long. (c)/No error (d)
Ans: (c) long ago will replace before long

Q16. The President (a)/overtakes (b)/ in Bangladesh. (c)/No error (d)
Ans: (b) takes over will replace overtakes. take over: to gain control of a political party, a country, etc. overtake (Verb): to go past a moving vehicle or person ahead of you because you are going faster than he is Hence, takes over is the right usage

Q17. The Hindu is (a)/ most popular, than any other (b)/ newspaper in India. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) more will replace most because – Comparison has been made here. Hence, more popular than any other is the right usage.

Q18. I (a)/ am having (b)/ three children. (c)/ No error (d)
Ans: (b) have will replace am having because – have is a stative verb that usually relates to thoughts, emotions, relationships, senses, states of being and measurements. These Verbs are not used in Continuous Tenses. Simple Tenses are used for them. Look at the examples given below: She has a Mercedes. (She owns it.) She is having lunch. (She is eating) Some stative Verbs are: agree, appear, seem, be, feel, see, etc.

Q19. All mangoes (a) in this basket (b) are overripe. (c)/ No error (d)
Ans: (a) All the mangoes will replace All mangoes because – when a Prep. is used after a Plural Noun, it becomes definite and hence, theDef. Art. is used before mangoes.

Q20. Why (a)/ they didn’t turn up (b)/ to the workshop ? (c)/ No error (d)
Ans: (b) didn’t they turn up will replace they didn’t turn up The basic pattern is as follows: why + do/does/did not + Subject + Present tense form of the Verb Look at the example given below: Why + do + you + want to go there ?

Q21. We (a)/ are leaving (b)/ for Kerala today. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q22. We (a)/ have to return back (b)/ immediately. (c)/ No error (d)
Ans: (b) back will not be used with return because return (Verb) means come/go back Hence, have to return is the right usage

Q23. Hari lost (a)/ a hundred rupees note (b)/ yesterday. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) a hundred – rupee note/hundred rupees will replace a hundred rupees note A hyphen is used with a numerical element in Adj. Compounds as in – 3 – week vacation ; 2 – day work s is not used at the end of the compound Adj. as in — ten – minutes break (×) ten – minute break ()

Q24. The artist and writer (a)/ has (b)/ died. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q25. Scarcely had it stopped raining (a)/ when I started (b)/ to my college. (c)/ No error (d)
Ans: (c) for my college will replace to my college as start for (Phr. V.) means to begin to move in a particular direction

Top
error: Content is protected !!