You are here
Home > QB Subjectwise > Part 016 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 016 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 016 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) 101 (b) 121
(c) 111 (d) 131

Ans: (b)

Q2. (a) IGEC (b) AYWV
(c) QOMK (d) YWUS

Ans: (b)

Q3. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
NOM, QRP, TUS, ?

(a) WAX (b) HUT
(c) WXV (d) HTU
Ans: (c)

Q4. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.
KNOWLEDGE
(a) KNOWN (b) GODOWN
(c) WONDER (d) GOLDEN
Ans: (d)

Q5. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Scarf 2. Scene 3. Shell
4. Survey 5. Stream

(a) 1, 2, 4, 5, 3
(b) 2, 4, 5, 1, 3
(c) 3, 1, 2, 5, 4
(d) 1, 2, 3, 5, 4
Ans: (d)

Q6. Ice : Coldness : : Earth : ?
(a) Weight (b) Gravitation
(c) Jungle (d) Sea
Ans: (b)

Q7. CARD : JOKER :: BOOK : ?
(a) WORDS (b) WRITER
(c) PAGES (d) COVER
Ans: (d)

Q8. 49 : 56 : : 36 : ?
(a) 52 (b) 44
(c) 42 (d) 43
Ans: (c)

Q9. Select the related letters from the given alternatives :
AEIM : BFJN : : CGKO : ?

(a) DHLI (b) ZVRP
(c) BCDK (d) MPQR
Ans: (*)

Q10. (a) Plant-Flower (b) Chair-Sofa
(c) Face-Eye (d) Tree-Stem

Ans: (b)

Q11. (a) Agitate (b) Affirm
(c) Attack (d) Affect

Ans: (b)

Q12. (a) 4367 (b) 3245
(c) 6578 (d) 7689

Ans: (a)

Q13. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) DEB (b) RTP
(c) HIF (d) NOL
Ans: (b)

Q14. PREMONITION
(a) ACTION (b) NATION
(c) MONITOR (d) REMOVE
Ans: (c)

Q15. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
SOMNAMBULISM

(a) NAMES
(b) BASALT
(c) SOUL
(d) BIOME
Ans: (c)

Q16. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Manifest
2. Meticulous
3. Meridian
4. Merchant

(a) 1, 4, 3, 2 (b) 2, 1, 4, 3
(c) 1, 3, 2, 4 (d) 2, 3, 4, 1
Ans: (a)

Q17. Scissors : Cloth : : ?
(a) Stone : Grinder
(b) Axe : Wood
(c) Knife : Stone
(d) Gun : Hunt
Ans: (b)

Q18. Optimist : Cheerful : : Pessimist : ?
(a) Gloomy (b) Mean
(c) Petty (d) Helpful
Ans: (a)

Q19. 36 : 50 :: 64 : ?
(a) 78 (b) 70
(c) 72 (d) 82
Ans: (d)

Q20. Select the related letters from the given alternatives :
ACEG : BDFH :: PRTV : ?

(a) QSUW (b) WUSQ
(c) OQSU (d) CEGI
Ans: (a)

Q21. (a) Pistol (b) Sword
(c) Gun (d) Rifle

Ans: (b)

Q22. (a) Sphere (b) Circle
(c) Square (d) Triangle

Ans: (a)

Q23. Select the odd number-pair from the given alternatives.
(a) 1024 – 2048
(b) 16 – 512
(c) 192 – 256
(d) 32 – 128
Ans: (c)

Q24. 3, 5, 8, 11, 17, 23
(a) 8 (b) 11
(c) 17 (d) 23
Ans: (b)

Q25. LEDMENTNOWGEACK
(a) KNOWLEDGE
(b) GENTLE
(c) AGENCY
(d) LODGE
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!