You are here
Home > QB Subjectwise > Part 016 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 016 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. It is (a) / nothing else (b) / than pride. (c) / No error. (d)
Ans: (c) but will replace than because – else is used with but, except, and besides Look at the examples given below: She has nothing else to do but to grumble. No one else but Sunil saw the accident. Hence, but pride is the right usage

Q2. To the ordinary man, in fact, the pealing of bells (a)/ is a monotonous jangle and a nuisance (b) / tolerably only when mitigated by remote distance and sentimental association. (c) / No error. (d)
Ans: (c) tolerable will replace tolerably because – an Adj. qualifies a Noun and tolerable is an Adj. and tolerably is an Adv. peal (Noun): a loud sound or series of sounds monotonous (Adj.): never changing and therefore boring jangle (Noun): a hard noise like that of a metal hitting metal. mitigated (Verb): to make something less harmful, serious, etc. Hence, tolerable only when mitigated by remote distance and sentimental association is the right usage.

Q3. The increasing mechanisation of life (a)/ have led us farther away from daily contact with nature and (b) / the crafts of the farm. (c) / No error. (d)
Ans: (b) has will replace have because – The increasing mechanisation of life is a Singular Subject and it agrees with Singular Verb. Hence, has led us farther away from daily contact with nature and is the right usage

Q4. If you have a way with words, (a)/ a good sense of design and administration ability (b) / you may enjoy working in the high pressure world of advertising. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) administrative will replace administration because – an Adj. qualifies a Noun and administrative is an Adj. qualifying ability (Noun). Hence, a good sense of design and administrative ability is the right usage

Q5. Last week’s sharp hike in the wholesale price of beef (a) / is a strong indication for (b) / higher meat costs to come. (c) / No error. (d)
Ans:
(b) of will replace for because – of (prep.) is used after Nouns formed from Verbs. Here, indication is the Noun form of indicate (Verb). Hence, is a strong indication of is the right usage

Q6. I had (a)/ a test in Mathematics (b)/ today morning. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) a test on Mathematics will replace a test in Mathematics because – on (Prep.) is used for talking about something as in – a book on South Africa She tested us on Verbs.

Q7. A girl must be gracious (a) / if she wishes (b)/ to be a ballerina. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q8. In a very harsh tone (a) / he shouted at his servants (b) / and told them that he does not need their services. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) did not will replace does not because – the Main Clause is in Past Tense, So, the subordinate Clause will also be in Past Tense. Hence, and told them that he did not need their services is the right usage

Q9. The Committee is thinking (a) / not to bring around any change (b) / in the basic structure. (c) / No error. (d)
Ans: (b) about will replace around because – bring about (Phr. V.): to cause something to happen bring around (Phr. V.): to take a certain course of action Look at the examples given below: The invention of the engine brought about a huge shift in people’s mobility. The last debate brought around a lot of voters to our candidate. Hence, not to bring about any change is the right usage

Q10. The Chief Minister had no time (a)/ to pay attention (b)/ on such simple matters. (c) / No error. (d)
Ans: (c) to will replace on because – We say pay attention to and not pay attention on as in – The food industry is beginning to pay attention to young consumers. Hence, to such simple matters is the right usage

Q11. It was fortunate (a) / all of the inmates escaped (b) from the blazing fire. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) Here, that all the inmates escaped is the right usage. Use of – of (Prep.) is unnecessary

Q12. Drinking and driving (a) / are (b)/ a major cause of accidents. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) is will replace are because – Drinking and driving is a Singular Subject (a single activity). A Singular Subject agrees with a Singular Verb. Look at the examples given below: Time and tide waits for no man. Singular Singular
(with s) Honour and glory is his reward. Singular Singular

Q13. They are standing (a)/ at the gate of the auditorium (b) / as there is no place inside. (c) / No error. (d)
Ans: (c) room will replace place because – room (noun) indicates space needed Look at the examples given below: He picked up all the books from the table to make room for the television. There is no room left for anyone else to sit. Hence, as there is no room inside is the right usage.

Q14. He is (a) / having many (b) / friends here. (c) / No error. (d)
Ans: (b) making will replace having because – having is not used in Progressive Tenses unless it indicates that an activity will take place at a particular time in the future/repeated actions. Look at the examples given below: We’re having a party tonight. You’re having a busy time. Hence, making many is the right usage

Q15. Looking forward (a) / to meeting you (b) / in person. (c) / No error. (d)
Ans: (a) I’m looking forward to will replace looking forward to. When we say that looking forward to — We are saying that we are waiting or hoping for something, especially with pleasure. Subject must be used before looking forward to (Phr. V.)

Q16. Galileo proved that (a) / the earth revolves (b) / around the Sun. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q17. I want (a) / that you should (b) / perform well. (c) / No error. (d)
Ans: (a) wish/hope will replace want because – if we wish that something should happen. we woould like that something should happen, we would like it to happen, though we know it is not possible to happen. Look at the examples given below: I wish that you should come back to India. I hope that you will come back to India. Hence, I hope/Iwish is the right usage

Q18. The servant (a) / hanged the lamp (b) / on the wall. (c) / No error. (d)
Ans: (b) hung will replace hanged because –
(a) hang (a) (Verb): to attach to a wall
(b) hang (b) (Verb): to die as a result of hanging hang (a) (Present) hung (Past) hung (Past Participle) hang (b) (Present) hanged (Past) and hanged (Past Participle) Look at the examples given below: He hung the hat on a peg. [hang (a)] He committed suicide by hanging himself. [hang (b)] Hence, hung the lamp is the right usage

Q19. In the back side (a) /of our house (b) / we have a rock garden. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) Use of side is superfluous. at the back will replace in the back side Look at the examples given below: The house has three bedrooms at the front and two at the back. You should enter from the entrance at the back.

Q20. Ask her to call me (a) / when she (b) / will come back. (c) / No error. (d)
Ans: (c) comes back will replace will come back will is not used in Conditional Clauses. Simple Present Tense is used. Look at the examples given below: When I have a day off from work, I often go to the beach. My boss gets angry, when I am late to work.

Q21. The curator told us (a) / that the museum was not opened (b) to the public on Sunday. (c) / No error. (d)
Ans: (b) open will replace opened open (Adj.) – if a shop/bank/business, etc. is open, it is ready for business and will admit customers/visitors. Hence, that the museum was not open is the right usage

Q22. Long car journeys (a) / are even less pleasant (b) / for it is quite impossible to read even. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) even read will replace read even. The sentence means – long car journeys are not only less pleasant but also it is difficult to read (during the journeys) Hence, for it is quite impossible to even read is the right usage

Q23. I declined the invitation (a) / not because I did not want to go,(b) / but because I have no time. (c) / No error. (d)
Ans: (c) I had no time will replace I have no time because – The Principal clause is in Past Tense. Hence, but because I had no time is the right usage

Q24. Kindly confirm by letter and telephone (a) / that you will be able (b) / to attend the interview. (c) / No error. (d)
Ans:
(b) whether will replace that because – in reported clauses, when two or more alternatives are used, we use whether Hence, whether you will be able is the right usage

Q25. I (a)/ came to school (b)/ at the same usual time. (c)/No error (d)
Ans: (c) at the same time/at the usual time will replace at the same usual time usual (Adj.): that happens or is done most of the time or in most cases; normal

Top
error: Content is protected !!