You are here
Home > QB Subjectwise > Part 015 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 015 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 015 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 3 : 27 : : 4 : ?
(a) 16 (b) 64
(c) 28 (d) 32
Ans: (b)

Q2. LOM : NMK :: PKI : ?
(a) RIH (b) SHG
(c) RIG (d) RHG )
Ans: (c)

Q3. Choose the appropriate combination of signs to solve.
16*8*1*8

(a) = – ÷ (b) – ÷ =
(c) ÷ – = (d) ÷ = –
Ans: (b)

Q4. (a) Vedanthangal
(b) Bandipur
(c) Mudumalai
(d) Thekkady

Ans: (d)

Q5. (a) 325 (b) 360
(c) 230 (d) 256

Ans: (d)

Q6. Which is odd one ?
(a) BGIE (b) AGHB
(c) DJGE (d) AGKD
Ans: (b)

Q7. T Q N K H in English B Y V S P ? ? ?
(a) NKG (b) NKI
(c) MJG (d) MJH
Ans: (c)

Q8. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
MEASUREMENT
(a) MASTER (b) EASTERN
(c) SUMMIT (d) MEAN
Ans: (c)

Q9. a. Tutor b. Wonder
c. Verify d. Xylophone
e. Umbrella

(a) a,b,c,d,e (b) e,d,c,b,a
(c) a,e,c,b,d (d) a,c,e,b,d
Ans: (c)

Q10. Cobbler : Leather :: Tailor : ? .
(a) Cloth (b) Shirt
(c) Draper (d) Thread
Ans: (a)

Q11. 5 : 30 :: 8 : ?
(a) 14 (b) 50
(c) 69 (d) 80 )
Ans: (c)

Q12. DLIP : FNKR : : JROV : ?
(a) MURY (b) LTQX
(c) NVSZ (d) KSPW
Ans: (b)

Q13. Some equations have been solved on the basis of a certain pattern.
Find the correct answer for the unsolved equation on that basis :
7 * 4 * 3 = 437 8 * 6 * 4 = 648 4 * 3 * 6 = ?

(a) 346 (b) 364
(c) 643 (d) 463
Ans: (b)

Q14. (a) Diamond (b) Gold
(c) Silver (d) Platinum

Ans: (a)

Q15. (a) 679 (b) 124
(c) 568 (d) 345

Ans: (d)

Q16. (a) DCBA (b) HGFE
(c) PONM (d) IJKL

Ans: (d)

Q17. CBA, ABC, ABCD, DCBA, ABCDE, ?
(a) EDCBA (b) DBAC
(c) CABD (d) BACD
Ans: (a)

Q18. A word in Capital Letters is followed by four answer words.
Out of these only one can be formed by using the letters of the given word. Find out that word.
REMEMBERING
(a) NEGRO (b) AGREE
(c) RAIN (d) GREEN
Ans: (d)

Q19. If the words are organised in reverse order of what they appear in dictionary, which word will come in the third place.
(a) Odium (b) Ordeum
(c) Occulist (d) Odious
Ans: (d)

Q20. Smoke : Pollution : : War : ?
(a) Victory (b) Peace
(c) Treaty (d) Destruction
Ans: (d)

Q21. International Literacy Day : September 8 :: International Women’s Day : ?
(a) March 8 (b) June 26
(c) April 22 (d) November 4
Ans: (a)

Q22. 12 : 20 :: ?
(a) 15 : 37 (b) 16 : 64
(c) 27 : 48 (d) 30 : 42
Ans: (d)

Q23. JKPO : LMNM : : ? : PQJI.
(a) KOLN (b) LKNO
(c) NOLK (d) NOKL
Ans: (c)

Q24. Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?
6 × 4 + 2 = 16

(a) + and ×, 2 & 4
(b) + and ×, 4 & 6
(c) + and ×, 2 & 6
(d) + and ×, 3 & 4
Ans: (b)

Q25. (a) Ocean (b) Waterfall
(c) Pond (d) River

Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!