You are here
Home > QB Subjectwise > Part 015 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 015 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I don’t suppose (a)/ anyone will volunteer, (b)/ will they ? (c) / No error (d)
Ans: (d) No error.

Q2. I am (a)/ looking forward for (b)/ the day of my wedding. (c)/ No error (d)
Ans: (b) looking forward to will replace looking forward for looking forward to (Phr.V.): to wait or hope for Look at the examples given below: I’m really looking forward to his visit. I look forward to seeing you in Europe.

Q3. “Can you cope up (a)/ with all this (b)/ work ?” he asked. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Use of up is incorrect. to cope with is the right usage. Look at the examples given below: I will try to cope with his rudeness. It must be really hard to cope with three young children and a job. to cope with (Phr. V.): to deal successfully with some difficulty Hence, “Can you cope is the right usage

Q4. He served as President (a)/ of the Lions Club (b)/ since fifteen years. (c)/ No error (d)
Ans: (c) for will replace since because – for (Prep.) is used for showing a length of time since (Prep.) is used for showing a past time until a later time/until now Look at the examples given below: We’ve been living here for fifteen years. (still living) We’ve lived here for fifteen years. (had lived) Hence, for fifteen years is the right usage

Q5. That was (a)/the most unique opportunity (b)/he got in his life. (c)/ No error (d)
Ans: (b) a unique will replace the most unique because – unique is used to mean the only one of its kind, most (Superlative Degree) and the (Def. Art.) will not be used with Unique (Adj.) Hence, a unique opportunity is the right usage

Q6. There is (a)/ no place of you (b)/ in this compartment. (c)/ No error (d)
Ans: (b) no room for you will replace no place of you room (Noun): empty space that can be used for a particular purpose Look at the examples given below: Do you have a room for a computer on your desk ? There wasn’t enough room for all the guests.

Q7. Mother Teresa asked a building (a)/ where she and her workers (b)/could care for the poor people always. (c)/No error (d)
Ans: (a) for will be used after asked because – for (Prep.) is used for showing purpose or function, and when we make a request/demand, we use ask
(verb) followed by for. Look at the following examples She asked him for information to solve the problem. She asked the manager for a double room so that her whole family might stay in one room. Hence, Mother Teresa asked for a building is the right usage

Q8. Shelley is (a)/ superior than Byron (b)/ in his vision of democracy. (c)/ No error (d)
Ans: (b) to will replace than because – to (Prep.) is used for denoting comparison and with superior, inferior, prior etc. Look at the examples given below: This year’s crop is inferior to last year’s. This book is superior to the others. Hence, superior to Byron is the right usage.

Q9. When at last (a)/ we got to the theatre, (b)/the much publicized programme by the Bollywood stars was begun. (c)/No error (d)
Ans: (c) stars had begun will replace stars was begun because – When two events happen in the Past, Past Perfect Tense is used for the earlier event that happened in the Past. Look at the examples given below:
(i) John had gone out when earlier action (Past)
(ii) I arrived in the office. later action (Past)
(iii) He was very tired because later action (Past)
(iv) he hadn’t slept well. earlier action (Past)

Q10. Several prominent figures (a)/ involved in the scandal are required to (b)/appear to the investigation committee. (c)/ No error (d)
Ans: (c) appear before the investigation committee will replace appear to the investigation committee
(a) appear before someone (Idiom): to have a trial or hearing with an official (legal)
(b) appear to someone (Idiom): to make an appearance before someone Look at the examples given below: My late grandmother appeared to me in a dream. You have to appear before the Judge tomorrow.

Q11. According to the radio (a)/it can rain (b)/this evening. (c) No error (d)
Ans: (b) may will replace can because – can is used for saying that somebody knows how to do something/something is possible/somebody has the opportunity to do something. may is used for saying that something is possible Look at the examples given below: It may rain tomorrow. I can run fast. The stadium can be emptied in four minutes. Hence, it may rain is the right usage

Q12. Due to heavy work (a)/ in the office (b)/ I was unable to catch the five thirty train. (c)/ No error (d)
Ans: (b) at the office will replace in the office because – at (Prep.) is used with places, inside/outside. in (Prep.) is also used with places, inside/outside. Look at the examples given below: I work at the bank. The money is in the bank.

Q13. Hari was appointed leader (a)/ of a group of young social workers (b)/that have accepted to help and develop the village in three months. (c)/ No error (d)
Ans: (c) has/had will replace have because – Singular Verb is used with a group of because it indicates a Singular Subject. Hence, that has accepted to help and develop the village in three months is the right usage.

Q14. No sooner (a)/ they had received the guests (b)/ than they began entertaining them. (c)/ No error (d)
Ans: (b) had they received will replace they had received The following form is used: No sooner + Past Perfect + than + Past simple No sooner had I come, than t he phone rang. Hence, had they received the guests is the right usage

Q15. Why (a)/ on earth, (b)/ has he not come ? (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q16. Yesterday (a)/ it rained (b)/ like cats and dogs. (c)/ No error (d)
Ans: (c) Use of like is incorrect. rain cats and dogs (Idiom): to rain very heavily Look at the example given below: I’m not going out in that storm. It’s raining cats and dogs.

Q17. I would request to you (a)/ to consider my application (b)/ and grant me a job as early as possible. (c)/No error (d)
Ans: (a) Use of to is incorrect. request you will replace request to you Hence, I would request you is the right usage.

Q18. Each of these boys (a)/ play games (b)/ in the playground. (c)/ No error (d)
Ans: (b) plays will replace play because – each of/everyone of/each one of followed by a Plural Noun/Pronoun agrees with Singular Verb (with s) Hence, plays games is the right usage

Q19. Not one of his lectures (a)/ have ever been (b)/ printed. (c)/ No error (d)
Ans: (b) has will replace have because – one of followed by a Plural Noun/Pronoun agrees with Singular Verb. Hence, has ever been is the right usage

Q20. Either Sohan or his friends (a)/ is to be blamed (b)/ for this mischief. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) are to be blamed will replace is to be blamed. The Verb used with subjects joined by the Correlative Conjunctions either ___ or, neither ___ nor is Singular/ Plural depending on the number of the Noun/ Pronoun nearer the Verb. Look at the examples given below: Singular Singular (with s) Plural Plural (without s)

Q21. The minister for Education (a)/ vehemently refused (b)/ the allegation that he had taken bribes. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) The minister of Education will replace the minister for Education vehemently (Adv.): in a way that shows very strong feelings allegations (Noun): a statement that someone has done something wrong/illegal of (Prep.) is used for belonging/relating to/connected with for (Prep.) is used for indicating the use of something.

Q22. If I were Zubin (a) / I would not attend (b) / the wedding, come what may. (c) /No error. (d)
Ans: (b) I would attend will replace I would not attend because – the sentence is Affirmative. come what may (Idiom): no matter what happens Look at the examples given below: I’ll be home for the holidays, come what may. Come what may, I’ll be home in time for dinner.

Q23. He says that (a) / he reads novels / (b) to pass away the time. (c) / No error. (d)
Ans: (c) pass the time will replace pass away the time because – pass the time (Idom): to spend time doing something Look at the examples given below: I read to pass the time while waiting in the doctor’s clinic. While she was at home with a broken leg, she passed the time listening to music.

Q24. He left for Mumbai on Sunday (a)/ arriving there (b) / on Monday. ( 3)/ No error. (d)
Ans: (b) to arrive will replace arriving Hence, to arrive there is the right usage.

Q25. No sooner did the teacher (a)/ enter the class room (b)/ the students got up. (c) / No error. (d)
Ans: (b) than will be used after the class room because – No sooner ___ than indicates that the second event occurs immediately after the first. no sooner introduces the event that occurs first. Look at the examples given below: No sooner did I come to the office, than the phone rang. No sooner had he gone out, than he came in.

Top
error: Content is protected !!