You are here
Home > QB Subjectwise > Part 014 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 014 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 014 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) EAZSK (b) UKLNG
(c) HNLIV (d) TGQMH

Ans: (d)

Q2. Z, W, T, ?, N, K
(a) R (b) P
(c)Q (d) S
Ans: (c)

Q3. UNCONTAMINATED
(a) MINE (b) NATION
(c) CONNOTE (d) TANDEM
Ans: (c)

Q4. 1. Reading 2. Listening
3. Writing 4. Speaking

(a) 4, 2, 1, 3 (b) 2, 4, 3, 1
(c) 2, 4, 1, 3 (d) 4, 3, 2, 1
Ans: (c)

Q5. Hen : Egg :: Tree : ?
(a) Bark (b) Seed
(c) Leaves (d) Fruit
Ans: (b)

Q6. 83 : 25 : : 29 : ?
(a) 44 (b) 49
(c) 40 (d) 63
Ans: (b)

Q7. DMVE : ? :: HQZI : JSBK
(a) GOXF (b) FOXG
(c)GOXG (d) FNWG
Ans: (b)

Q8. If 4 + 3 = 25 and 8 + 4 = 80, then, 3 + 2 = ?
(a) 15 (b) 10
(c) 13 (d) 12
Ans: (c)

Q9. (a) Cupboard (b) Table
(c) Chair (d) Bench

Ans: (a)

Q10. (a) 15 (b) 27
(c) 37 (d) 39

Ans: (b)

Q11. (a) DABC (b) PMNO
(c) ZWXY (d) IDEF

Ans: (d)

Q12. BDF, HJL, NPR, ?
(a) TRP (b) TVY
(c) TVX (d) UWX
Ans: (c)

Q13. RAILWAYSTATION
(a) OSTTTIS (b) STORY
(c) STAIR (d) NOTARY
Ans: (a)

Q14. Amongst the given responses choose the meaningful logical sequence.
1. College 2. Infant
3. Child 4. School
5. Youth

(a) 2,4,3,1,5 (b) 2,3,4,1,5
(c) 2,4,3,5,1 (d) 2,3,4,5,1
Ans: (d)

Q15. Coconut : Oil : : Fruit : ?
(a) Sweet (b) Taste
(c) Juice (d) Bunch )
Ans: (c)

Q16. 16 : 49 :: 100 : ?
(a) 85 (b) 121
(c) 144 (d) 169
Ans: (d)

Q17. ABC : ZYX : : CBA 😕
(a) XYZ (b) BCA
(c) YZX (d) XZY
Ans: (a)

Q18. Which one of the following is correct ?
96 * 6 * 8 * 2

(a) ÷, =, × (b) ×, =, ÷
(c) =, ÷, × (d) =, ×, ÷
Ans: (a)

Q19. (a) SPOKE (b) SMOKE
(c) KOPES (d) POKES )

Ans: (b)

Q20. (a) 92 – 99 (b) 48 – 54
(c) 58 – 64 (d) 89 – 95

Ans: (a)

Q21. (a) AEIU (b) BCDF
(c) AOIU (d) OIAE )

Ans: (b)

Q22. A, Z, B, Y, C, X, ?, ?.
(a) EV (b) WD
(c) DW (d) YV
Ans: (c)

Q23. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
CHRONOLOGICAL

(a) CALL
(b) LOGIC
(c) CALICO
(d) ANALOGY
Ans: (d)

Q24. (A) Grasp (B) Granite
(C) Grass (D) Graph
(E) Grape

(a) E, A, B, C, D
(b) E, A, C, B, D
(c) B, E, D, A, C
(d) B, E, A, D, C
Ans: (c)

Q25. Psychology : Mind :: Arithmetic: ?
(a) Knowledge (b) Number
(c) Height (d) Formulas
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!