You are here
Home > QB Subjectwise > Part 014 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 014 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I am going (a)/ to have this certificate (b)/ attest by the Director. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) attested will replace attest. The sentence format is as follows: Object + am/is/are + going to I am going to + Aux.V. + Verb (Past Paticiple) have attested ……
(Passive Voice) Look at the examples given below: I am going to pay Subject Aux. going to Verb his debts. (Active Voice) Object His debts are going to be Subject Aux. going to Aux. paid by me. (Passive Voice) Verb Object
(Past Participle) Hence, attested by the Director is the right usage.

Q2. Ravi (a)/ told to his friend (b)/ to buy a car. (c)/ No error. (5)
Ans: (b) told will replace told to because – to (Prep.) is not used with told. said to means told. Look at the examples given below: I told her that you were coming. () I told to her that you were coming. (×) Hence, told his friend is the right usage.

Q3. I would (a)/ accept the offer (b)/ if I were you. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q4. I am more lonelier (a)/ here than (b)/ I was in the USA. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) more lonely/lonelier will replace more lonelier because – Use of Double Comparatives is incorrect. Look at the examples given below: He ran faster than his friend. () He ran more faster than his friend. (×) The very word Comparative means that two objects are being compared against each other. Hence, I am more lonely/ lonelier is the right usage

Q5. May I know (a)/ to who (b)/ I am speaking ? (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) whom will replace who because – who refers to the subject of a sentence whereas whom refers to the Object of a sentence. If the Pronoun can be replaced by he, we use who and if it is replaced by him, we use whom Look at the examples given below: Who is the best footballer in the world ? Subject →can be replaced by he. To whom did you give the book ? Object →can be replaced by him. Hence, to whom is the right usage.

Q6. This custom (a) / has come down (b)/ since times immemorial. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) since/from time immemorial will replace since times immemorial because – since is used for referring back to a previous point in time and it is used as a Preposition with a date, a time or a Noun Phrase. from/since time immemorial (Idiom): for longer than any one can remember. Look at the examples given below: Her family had farmed that land from time immemorial. My home town has had a parade on the fourth of July since time immemorial.

Q7. This letter will reach him (a)/before he left (b)/ for Delhi. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) leaves will replace left because – When the tense in the Main clause is will/going to
(referring to the future), the tense in the Conditional Clause will be in Simple Present. This letter will reach him →Main clause Before he leaves for Delhi →Conditional Clause Simple Present Hence, before he leaves is the right usage.

Q8. We stayed for (a)/ a short time(b)/ in the hotel. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) in a hotel will replace in the hotel because – the (Def. Art.) is used with a particular/specific Noun Look at the examples given below: They are staying at the Taj Palace. We stayed in a hotel for the night.

Q9. Students are prohibited (a)/ to bring cycles (b)/ into the college. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) from bringing will replace to bring because – bringing cycles is the Object after a Preposition, and from (Prep.) will be used because it indicates prevention/ prohibition/restraint Look at the examples given below: He was saved from choking to death. Prep. –ing Verb
(Gerund) Nothing prevents him from leaving. Prep. Gerund Hence, from bringing cycles is the right usage.

Q10. Unless you are careful,(a)/ you are bound to make mistake (b)/ in your work. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) make a mistake/make mistakes will replacemake mistake. if we are talking about one mistake, we will use make a mistake if we are taking about more than one mistake we will use make mistakes Hence, you are bound to make a mistake/make mistakes is the right usage.

Q11. Due to the heavy rains (a)/ the ship drowned (b)/ in the middle of the ocean. (c)/ No error (d)
Ans: (b) sank will replace drowned because – sink (Verb) is used for Objects drown (Verb) is used for living things Look at the examples given below: The children were drowned after falling into the river. The ship sank to the bottom of the sea. Hence, the ship sank is the right usage

Q12. Death of (a)/ his only son (b)/ made Mohan desolate. (c)/ No error (d)
Ans: (a) the will be used before Death because – when Death is followed by a Prep, the (Def. Art.) is used before it. Look at the examples given below: Death marched in and took him away. The Death of all my plans has put me in this position. Hence, The death of is the right usage

Q13. He fell heavily (a)/ and this caused (b)/ him great pain. (c)/ No error (d)
Ans: (c) a great pain will replace great pain because – if there is an Adj./an Adv.– Adj. Combination before the Noun, a/an (Indef. Art.) agree with the first sound in the adj./Adv. – Adj. combination. Look at the examples given below: He is an excellent teacher. Indef. Art. Adj. Noun I saw a really beautiful eagle at the zoo. Indef. Art. Adv. Adj. Noun Hence, him a great pain is the right usage

Q14. When I met him (a)/ the couple of days back (b)/ he was writing a new book. (c)/No error (d)
Ans: (b) a couple of days will replace the couple of days a couple of (something): a few. Look at the examples given below: We went there a couple of years ago. There are a couple of more files to read. Hence, a couple of days back is the right usage

Q15. In his old age, (a)/ a person is likely to get (b)/ more weak day by day. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) weaker will replace more weak because– weaker is the Comparative Degree of weak (Positive Degree) Hence, weaker day by day is the right usage

Q16. You are (a)/ always doing (b)/ this mistake. (c)/ No error (d)
Ans: (b) making will replace doing because – make a mistake is the right usage. Look at the examples given below: Don’t worry; we all make mistakes. I made the mistake of giving him my address. Hence, always making is the right usage

Q17. He has (a)/ a large family (b)/ to care. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to care for/to take care of will replace to care because – to care for/to take care of (Phr.V.): to look after somebody And. moreover, a Preposition is used at the end of a Phrasal Verb Look at the examples given below: She is the person I cannot cope with. Phr. V. He takes good care of goats. Phr. V.

Q18. These poisonous gases (a)/ will effect (b)/ our health. (c)/ No error (d)
Ans: (b) affect will replace effect because – affect (Verb): to produce a change effect (Verb): a change that occurred Look at the examples given below: The weather conditions will affect the number of people who come to the country fair this year, The new manager effected some positive changes in the office. Hence, will affect is the right usage

Q19. The only Indian (a)/ to win the Nobel Prize for the Literature (b)/ was Rabindranath Tagore. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Use of the is incorrect because – the (Def. Art.) will not be used with the names of field of study. Hence, to win Nobel Prize for Literature is the right usage.

Q20. After his illness, (a)/ the patient was (b)/ sick with life. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) sick of life will replace sick with life. sick of (something): being bored with/annoyed about something Look at the examples given below: I’m sick of the way you’ve treated me. We’re sick of waiting around like this.

Q21. I told him (a) / that I availed (b)/ the opportunity. (c)/ No error (d)
Ans: (b) availed myself of will replace availed. avail oneself of (Idiom): take advantage of Look at the examples given below: We availed ourselves of his goodwill. Guests availed themselves of the full range of hotel facilities. Hence, that I availed myself of is the right usage

Q22. I think (a) / he owns an expensive (b) / painting by Hussain. (c) / No error (d)
Ans: (d) No error.

Q23. It is time (a) / we should have done (b)/ something useful. (c)/ No error (d)
Ans: (b) did will replace should have done because – we use the expression It’s time + Subject + Past Verb form to refer to the Present moment. It is time + we + did —- It is time + we + got back there. It is time + we + found out Hence, we did is the right usage.

Q24. He will tell you (a) / about it when (b) / he will come back. (c) / No error (d)
Ans: (c) he comes back will replace he will come back because – will is not used in Conditional clauses and the Verb is in Simple Present Tense. Look at the examples given below: She will do it, when she comes homes. I will leave all my money to charity, when I die, Hence, he comes back is the right usage

Q25. A large sign near (a) / the entrance warns the visitors (b) / to beware about bears. (c) / No error (d)
Ans:
(c) of will replace about Look at the examples given below: Motorists have been warned to beware of icy roads. Beware of saying anything that might reveal where you live. Hence, to beware of bears is the right usage

Top
error: Content is protected !!