You are here
Home > QB Subjectwise > Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Given set : (7, 12, 22, 37)
(a) 2, 7, 12, 32 (b) 3, 8, 18, 33
(c) 4, 8, 19, 34 (d) 8, 13, 22, 38
Ans: (b)

Q2. QPRS : TUWV :: JIKL : ?
(a)NMOP (b) NMPO
(c) MNPO (d) MNOP
Ans: (c)

Q3. If ‘×’ means ‘–’, ‘–’ ‘means’ ‘÷’, ‘+’ means ‘×’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of the following expression?
16 × 8 ÷ 4 – 3 + 9

(a) 10 (b) 19
(c) 20 (d) 9
Ans: (a)

Q4. (a) Bird – Feather
(b) Building – Brick
(c) Car – Petrol
(d) Flowers – Petals

Ans: (c)

Q5. (a) 26-62 (b) 36-63
(c) 46-64 (d) 56-18

Ans: (d)

Q6. (a) EDHG (b) LKON
(c) UVWX (d) QPTS

Ans: (c)

Q7. DHL, PTX, BFJ, ?
(a) NRV (b) RVZ
(c) CGK (d) KOS
Ans: (a)

Q8. IMPRESSIONABLE
(a) IMPORT (b) MOBILE
(c) LESSON (d) ASPIRE
Ans: (a)

Q9. a. Members b. City c. Village
d. Family e. Community

(a) d, a, e, c, b (b) a, d, e, c, b
(c) a, b, c, d, e (d) e, d, a, c, b
Ans: (b)

Q10. Crop : Farm : : Ore : ?
(a) Iron (b) Volcano
(c)Mine (d) Factory
Ans: (c)

Q11. 6 : 18 :: 4 : ?
(a) 2 (b) 6
(c) 9 (d) 16
Ans: (d)

Q12. JIHK : PONQ : : WVUX : ?
(a) KNML (b) RSTU
(c)HIGJ (d) MLKN
Ans: (d)

Q13. If A stands for ‘addition’, M for ‘multiplication’, D for ‘division’, G for ‘greater than’ and L for ‘Lesser than’ then which of the following will be logically correct?
(a) 20A 4D 4L 4A 6D2
(b) 20 D 5G 8D 4A 6M3
(c) 20D 4A 4L 4A 2M3
(d) 20A 2G 10M 3A 12D 2 )
Ans: (c)

Q14. (a) Son (b) Niece
(c) Grandson
(d)Grand-daughter

Ans: (b)

Q15. (a) (9, 36 , 81)
(b) (32, 64, 88)
(c) (55, 135, 165)
(d) (35, 63, 78)

Ans: (a)

Q16. (a) DHLP (b) TXBF
(c) JNRV (d) YBEM

Ans: (d)

Q17. (?), PSVYB, EHKNQ, TWZCF, ILORU
(a) BEHKN (b) ADGJM
(c) SVYBE (d) ZCFIL
Ans: (b)

Q18. RESURRECTIONIST
(a) TOURIST (b) NOISE
(c) SORCERER(d) TENDER
Ans: (d)

Q19. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order ?
1. Accommodation
2. Perception
3. Scheme formation
4. Assimilation
5. Sensation

(a) 1, 2, 3, 5, 4 (b) 5, 2, 3, 4, 1
(c) 5, 1, 4, 2, 3 (d) 5, 2, 4, 3, 1
Ans: (d)

Q20. Poverty: Unemployment: :
Anaemia: ?

(a)Malnutrition (b) Illiteracy
(c) Drought (d) Death
Ans: (a)

Q21. 01 : 36 :: 2 : ?
(a) 69 (b) 49
(c) 81 (d) 70
Ans: (b)

Q22. ACF : PRU : : EGK : ?
(a)JMO (b) ZAD
(c)OQT (d) UWA
Ans: (d)

Q23. In the following problem, = stands for ÷ + stands for – × stands for = – stands for > > stands for + < stands for × ÷ stands for < When these new symbols are substituted, only one will be wrong. Identify the wrong one.
(a) 4 < 2 + 5 + 8 × 5
(b) 4 = 2 + 5 > 8 × 5
(c) 4 < 2 > 5 + 8 × 5
(d) 4 > 2 < 5 + 8 – 5
Ans: (a)

Q24. (a) King (b) Queen
(c) Royal (d) Prince

Ans: (c)

Q25. (a) 143 (b) 171
(c) 117 (d) 195

Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!