You are here
Home > QB Subjectwise > Part 013 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 013 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. He walked (a)/ten miles (b)/ by foot. (c)/ No error (d)
Ans: (c) On will replace by because – on foot (Idiom): running/walking (using the feet) Look at the examples given below: We go around the campus on foot. There’s no road to the lodge; we have to get there on foot.

Q2. He is good (a)/ in mathematics (b)/ but his friend isn’t. (c)/ No error (d)
Ans: (b) at will replace in because – at (Prep.) is used with Adjectives to show how well somebody does something. Look at the examples given below: I’m good at French Adj. Prep.
(ii) She’s hopeless at managing people. Adj. Prep. Hence, at mathematics is the right usage

Q3. By noon (a)/ the fog cleared (b)/ completely. (c)/No error (d)
Ans: (b) had cleared will replace cleared because – that action has occurred in Past (a long time ago) as in – I had lived in America. (The sense of time in this sentence refers to a completed action in Past) Past Perfect Tense will be used. Hence, the fog had cleared is the right usage

Q4. Ahmed has been watching (a)/ the Oscar nominated film (b)/ three times. (c)/ No error (d)
Ans: (a) has watchedwill replacehas been watching because– the sentence is indicating an unspecified time expression (ever, never, already, just, many times, etc.) as in – I have seen that movie twenty times. Present Perfect Tense will be used. Hence, Ahmed has watched is the right usage

Q5. The police (a)/ has arrested him (b)/ on the charge of theft. (c)/ No error (d)
Ans: (b) have will replace has because – The police is a Plural Noun. Hence, Plural Verb will be used. Look at the examples given below: The police were called to the scene of the crime – Plural Noun Plural Verb Hence, have arrested him is the right usage

Q6. The period (a)/ between 1991 to 1995 (b)/ was very significant in my life. (c)/ No error (d)
Ans: (b) between 1991 and 1995 will replace between 1991 to 1995 because – between is used with and from 1991 to 1995 can also replace between 1991 to 1995 because – from is used with to to is never used with between Look at the examples given below: We are open between 8 a.m. and 7 p.m. daily. We are open from 8 a.m. to 7 p.m. daily.

Q7. Both me (a)/ and my sister (b)/ went to a boarding school. (c)/ No error (d)
Ans: (a) I will replace me because – me is the Objective Case of I. In the place of a subject, we always use Nominative Case Look at the examples given below: Sheela and me are doing our homework together. (×) Sheela and I are doing our homework together () Hence, Both I is the right usage.

Q8. Time and tide (a)/ wait (b)/ for no man. (c)/ No error (d)
Ans: (b) waits will replace wait because – Time and tide (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject →Singular Verb (Main Verb + s) Plural Subject →Plural Verb (Main Verb without s)

Q9. Christina’s friends (a)/ preferred her remedies (b)/over the doctor’s. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to will replace over because – to (Prep.) is used for denoting comparison. Look at the examples given below: She is junior to me. The ratio of rice and pulse is two to one. Hence, to the doctor’s is the right usage

Q10. Those who are in power (a)/ have to be sensitive of (b)/ the sufferings of the poor. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) sensitive to will replace sensitive of because – Look at the examples given below: She is very sensitive to other people’s feelings. My teeth are sensitive to cold food. Hence, have to be sensitive to is the right usage

Q11. There are (a) / no poetries (b)/ in my book. (c)/ No error (d)
Ans: (b) poems will replace poetries because – poetry is used both in Singular and Plural. poems is the Plural of poem. Look at the examples given below: His collection of poems is worthreading. There was a poetry reading session last evening. Hence, no poems is the right usage

Q12. That house (a)/is built of (b)/ stones. (c)/ No error (d)
Ans: (c) stone will replace stones because – stone is an Uncountable Noun and hence does not have a Plural form.

Q13. He as well as (a)/ you like (b)/ to go. (c)/ No error (d)
Ans: (b) likes will replace like because – When Subjects are joined using as well as, along with, together with, the Verb agrees with the first Subject. Singular Subject →Singular Verb (Main Verb + s) Plural Subject →Plural Verb (Main Verb without s) Hence, you likes is the right usage

Q14. Very soon (a)/ I realised (b)/ that he is at fault. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) was will replace is because – the Reporting Verb is in Past Tense. In Indirect Speech, the Reported speech changes into Past Tense when the Direct Speech is in Present Tense. Look at the examples given below: He said, “I am going to office.” (D.S.) He said that he was going to office. (I.S.) Hence, he was at fault is the right usage

Q15. Santosh lives (a)/ by the principals (b)/ he professes. (c)/ No error (d)
Ans:
(b) Principles will replace principals because – Principal (Adj./Noun): the most important; main principle (Noun): a moral rule or a strong belief that influences your action. Look at the examples given below: New roads will connect the principal cities. He has high moral principles. Hence, by the principles is the right usage

Q16. Neither of these two documents (a)/ support your claim (b)/ on the property. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q17. Get this book (a)/ be published (b)/ in time. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) Let will replace Get because – let (Verb) is used for giving instructions. as in – Let me have your report by Friday. Let him be allowed to go home. Hence, Let this book is the right usage

Q18. He (a)/ is junior than (b)/ all his friends. (c)/ No error (d)
Ans: (b) to will replace than because – to (Prep.) is used for denoting comparison and with superior, junior, senior, etc. Look at the examples given below: I prefer walking to climbing. We won by six goals to three. Hence, is junior to is the right usage

Q19. Had you (a)/ worked hard (b)/ you will have passed. (c)/ No error (d)
Ans: (c) would will replace will because – in a Conditional Sentence the format is as follows: If + Past Perfect Tense, would have If you had warned me, I would not have + Past Participle told your father about the party Hence, you would have passed is the right usage.

Q20. He works hardly (a)/ to make (b)/ both ends meet. (c)/ No error (d)
Ans:
(a) hard will replace hardly because – hard: putting a lot of energy into an activity hardly: almost not/no/none Look at the examples given below: He is a hard worker. We hardly know each other. Hence, He works hard is the right usage.

Q21. Supposing if (a)/ it rains (b)/ what shall we do? (c)/ No error. (d)
Ans: (a) Supposing that/If will replace Supposing if because – Supposing and if cannot be used together. The basic structure is as follows: Supposing that/If + Condition + Result Simple Present will + base Verb Look at the example given below: Supposting that he denies, what will happen ? If it rains heavily, what will happen.

Q22. The captain along with his team (a)/ are practising very hard (b)/ for the forthcoming match. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) is will replace are because – When Subjects are joined using along with, as well as, together with, the Verb agrees with the first Subject. Singular Subject →Singular Verb (is) Plural Subject →Plural Verb (are) Hence, is practising very hard is the right usage.

Q23. It was him (a)/ who came running (b)/into the classroom. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) he will replace him because – It was him is the Subject of the sentence and in the Subject, Nominative Case (he) will be used. Look at the examples given below: Him go to the store to buy milk. (×) Subject He goes to the store to buy milk. () Subject Hence, It was he is the right usage

Q24. The capital of Yemen (a)/ is situating (b)/ 2190 metres above the sea level. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) situated will replace situating Hence, is situated is the right usage

Q25. Ram was (a)/ senior to (b)/ Sam in college. (c)/ No error. (d)
Ans:
(d) No error

Top
error: Content is protected !!