You are here
Home > QB Subjectwise > Part 012 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 012 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 012 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 6, 18, 36, 108, 216, 648,1290, 3888
(a) 36 (b) 108
(c) 1290 (d) 648
Ans: (c)

Q2. EXAMINATION
(a) EXAMINE (b) NATION
(c) NOTE (d) TONE
Ans: (a)

Q3. a. Elephant b. Cat
c. Mosquito d. Tiger
e. Whale

(a) e, c, a, b, d (b) a, c, e, d, b
(c) c, b, d, a, e (d) b, e, a, d, c
Ans: (c)

Q4.

Q5. Day : Night : : Dusk : ?
(a)Morning (b) Noon
(c) Evening (d) Dawn
Ans: (d)

Q6. Select the related word from the given alternatives.
Psychology : Human Being :: Ornithology : ?

(a) Birds (b) Volcanoes
(c) Insects (d) Reptiles
Ans: (a)

Q7. Select the related number from the given alternatives :
841 : 29 : : 289 : ?

(a) 23 (b) 21
(c) 17 (d) 13
Ans: (c)

Q8. If ‘×’ means ‘addition’ ‘–’ means ‘division’, ‘÷’ means ‘subtraction’ and ‘+’ means ‘multiplication’, then which of the following equations is correct ?
(a) 16 + 5 – 10 × 4 ÷ 3 = 9
(b) 16 – 5 × 10 ÷ 4 + 3 = 12
(c) 16 + 5 ÷ 10 × 4 – 3 = 9
(d) 16 × 5 ÷ 10 ÷ 4 – 3 = 19
Ans: (a)

Q9. (a) Long – Short
(b) Black – White
(c) Head – Cap
(d) Friend – Foe

Ans: (c)

Q10. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Shimla (b) Ooty
(c) Darjeeling (d) Agra
Ans: (d)

Q11. Find the odd number-pair from the given alternatives :
(a) 46–52 (b) 56–62
(c) 66–72 (d) 76–84
Ans: (d)

Q12. Reaching a place of appointment on Friday, I found that I was two days earlier than the scheduled
day. If I had reached on the following Wednesday, how many days late would I have been?

(a) One day (b) Two days
(c) Three days (d) Four days
Ans: (d)

Q13. BEAUTIFUL
(a) LIFT (b) FULL
(c) BEAT (d) FUTILE
Ans: (b)

Q14. a. Chest b. Forehead
c. Stomach d. Ears
e. Legs f. Chin

(a) a, b, d, f, c, e
(b) b, d, f, a, c, e
(c) e, d, b, f, a, c
(d) a, d, b, f, c, e
Ans: (b)

Q15. Cat is to Feline as Horse is to
(a) Equine (b) Tiger
(c) Vulpine (d) Quadruped
Ans: (a)

Q16. Select the related word from the given alternatives :
Summer : Aestivation :: Winter : ?

(a) Cache (b) Hibernation
(c) Survival (d) Activation
Ans: (b)

Q17. EGIK : WUSQ ::DFHJ : ?
(a) XVTR (b) BDFH
(c) ECGI (d) SQON
Ans: (a)

Q18. If + stands for division; × stands for addition; – stands for multiplication; ÷ stands for subtraction, which of the following is correct ?
(a) 15 ÷ 5 × 2 – 6 + 3 = 28
(b) 15 × 5 + 2 – 6 ÷ 3 = 56.5
(c) 15 + 5 – 2 ÷ 6 × 3 = 3
(d) 15 – 5 + 2 × 6 ÷ 3 = 41
Ans: (c)

Q19. (a) Nile (b) Lien
(c) Line (d) Lean

Ans: (d)

Q20. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Tabla (b) Tanpura
(c) Sarod (d) Sitar
Ans: (a)

Q21. Find out the odd number pairs from the given alternatives :
(a) 8-36 (b) 16-64
(c) 36-216 (d) 25-125
Ans: (a)

Q22. 5th of a month falls two days after Monday. What day of the month will precede 19th of it?
(a) Wednesday (b) Thursday
(c) Tuesday (d)Monday
Ans: (c)

Q23. CARDIOGRAM
(a) AEROGRAM (b) RADIO
(c) DIAGRAM (d) CARGO
Ans: (a)

Q24. a. Centi b. Deca
c. Kilo d. Deci

(a) d, a, c, b (b) b, c, d, a
(c) a, d, b, c (d) d, b, c, a
Ans: (c)

Q25. Carrot : Root : : Apple : ?
(a) Plant (b) Fruit
(c) Flower (d) Seed
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!