You are here
Home > QB Subjectwise > Part 012 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 012 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Several guests noticed Mr. Sharma (a)/collapsing in his chair (b)/ and gasping for breath. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q2. This is our second reminder (a)/ and we are much surprised (b)/ at receiving no answer from you. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q3. You should (a)/ be always greatful (b)/ to your mentor. (c)/ No error (d)
Ans: (b) grateful will replace greatful because – there is no such word as greatful grateful (Adj.): thankful as in –
(a) I’m grateful for your help.
(b) mentor (Noun) means a teacher.

Q4. The furnitures (a)/ had become (b)/ old and rusty. (c)/ No error (d)
Ans: (a) furniture will replace furnitures because furniture is the plural of furniture Hence, The furniture is the right usage

Q5. Most people (a)/ are afraid of (b)/swine flu these days. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Most of the people will replace Most people because – When we talk about a large, general group, we use most and when we talk about a smaller, more specific group, we use most of. Look at the examples given below:
(i) Most doctors earn a lot of money.
(ii) Most of the doctors here earn a lot of money.

Q6. I may not be able (a)/ to attend (b)/ to the function. (c)/ No error(d)
Ans: (c) Use of to (Prep.) is incorrect. So, it will not be used. Hence, the function will replace to the function

Q7. He is (a)/ residing here (b)/ since 1983. (c)/ No error (d)
Ans: (a) has been will replace is because – Use of since (Prep.) indicates a preriod continuously from —– Present Perfect Continuous Tense will be used in this case. Hence, He has been is the right usage

Q8. At his return (a)/ we asked him (b)/ many questions. (c)/ No error (d)
Ans: (a) On will replace At. On his return is the appropriate usage.

Q9. The chief guest (a)/ entered into (b)/ the room. (c)/ No error (d)
Ans: (b) Use of into is incorrect. The chief guest entered the room is the correct sentence.

Q10. She is (a)/ very angry (b)/ on him. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) with will replace on because – angry agrees with with (Prep.). Hence, with him is the right usage

Q11. When Anand reached the village (a) / he found that (b) / reports about him preceded him. (c) / No error (d)
Ans: (c) had preceded him will replace preceded him because – When two events happen in the Past, then Past Perfect Tense is used with the event that happens earlier. Hence, reports about him had preceded him is the right usage

Q12. Our success or our failure (a) / largely depend (b) / upon our actions. (c) / No error. (5)
Ans: (b) depends will replace depend because – in a Compound Subject, when it is joined by or, either ____ or, neither ___ nor, the Verb agrees with the Subject that is closest to the Verb. Look at the examples given below: Her sister or her parents plan to visit her next week. Plural Plural Her sister or her mother plans to visit her next week. Singular Singular Subject Verb (with s) Hence, largely depends is the right usage

Q13. The poor man (a) / poisoned him (b) / and his own children. (c) / No error. (d)
Ans: (b) himself will replace him because – the Subject (The poor man) and the Object (him) are the same. So, Reflexive Pronoun will be used in place of him. Hence, poisoned himself is the right usage

Q14. It was in 2006 (a) / that we first flew (b) / to the United States. (c) / No error. (d)
Ans: (b) when will replace that because – when is used in time clauses to say that something happened, happens, or will happen at a particular time. Look at the examples given below: He left school when he was sixteen. The last time when I went to Scotland, the weather was beautiful. Hence, when we first flew is the right usage

Q15. The children’s dog (a) / slept quietly (b) / in their uncle’s house. (c) / No error. (d)
Ans:
(d) No error.

Q16. She is one of the (a)/ best mothers (b)/ that has ever lived. (c)/ No error (d).
Ans: (c) have will replace has because – when one of is used in a sentence, the Noun/Pronoun following of is the Antecedent. So, the Verb is used accordingly. Here, mothers is the Antecedent and it is Plural. So, the Verb will be in Plural. The basic structure is as follows: One of the + Plural Noun + that/who + Plural Verb Hence, that have ever lived is the right usage

Q17. John, I and Hari (a)/ have finished (b)/ our studies. (c)/ No error (d).
Ans: (a) John, Hari and I will replace John, I and Hari. The first person pronounI comes last in the sequence.

Q18. Neither the mouse (a)/ nor the lion (b)/ were caught. (c)/ No error (d)
Ans: (c) was will replace were because – neither ___ nor function as Conjunctions
(Correlative). In such cases, the Verb agrees with whichever Subject is closer to it. Look at the examples given below: Neither the supervisor nor the staff members were Plural Noun Plural Verb able to calm the distressed client. Neither the manager nor the supervisor was Singular Noun Singular Verb able to calm the distressed client.

Q19. After you will returns (a)/ from New Delhi (b)/ I will meet you (c)/ No error (d)
Ans: (a) After you return will replace After you will returns because – In Conditional clauses will is not used. The Verb in the clause (Conditional) is in the Simple Present Tense. Look at the examples given below: If you go to London, you can visit the British Museum. You’ll get fatter if you eat too much.

Q20. When I was young, (a)/ I used to collect stamps (b)/ as a hobby. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error.

Q21. Pacific Ocean is (a) / the deepest ocean (b)/ in the world. (c)/ No error (d)
Ans: (a) The Pacific Ocean will replace Pacific Ocean because – the (Def. Art.) is used before the names of Oceans, mountain ranges, rivers, seas, etc. (Geographical features)

Q22. You will come (a) / to my sister’s wedding tomorrow, (b)/ isn’t it? (c)/ No error (d)
Ans: (c) won’t you will replace isn’t it because – the Aux. Verb used in the Positive Statement is will. Its tag will be will + not written as won’t.

Q23. I am (a) / your’s (b)/ affectionate son. (c)/ No error (d)
Ans: (b) your will replace your’s because – your is a Possessive Adjective that modifies a noun/ noun phrase to indicate ownership. There is no such word as your’s. Yours is a Possessive Pronoun. Your boots Possessive Adj. I like your idea. Possessive Pronoun
(You) The larger boots are yours. Possessive Pronoun

Q24. Beside Hindi, (a) / she knew (b)/ Bengali well. (c)/ No error (d)
Ans: (a) Besides will replace Beside because – beside (Prep.): next to besides (Prep.): in addition to Look at the examples given below: I sat down beside my wife. There was only one person besides Shalu who knew Malu. Hence, Besides Hindi is the right usage

Q25. He walks (a) / as if the earth (b)/ belonged to him. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error.

Top
error: Content is protected !!