You are here
Home > QB Subjectwise > Part 011 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 011 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 011 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. What sign should be changed to make the equation 5 + 6, 3 – 12 × 2 = 17 correct ?
(a) + (b) + ×
(c) – + (d) None of these
Ans: (*)

Q2. (a) Metre (b) Inch
(c) Litre (d) Yard

Ans: (c)

Q3. (a) 38 (b) 39
(c) 40 (d) 41

Ans: (d)

Q4. (a) IKMO (b) ACEG
(c) FHJL (d) TVWY

Ans: (d)

Q5. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
EDBA, KJHG, QPNM, ?

(a) WVTS (b) WXUV
(c) WVST (d) WVTX
Ans: (a)

Q6. From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.
ULTRANATIONALISM
(a) ULTRAMONTANE
(b) ULTRAMODERN
(c) ULTRAIST
(d) ULULATE
Ans: (c)

Q7. Arrange the following words as per order in the dictionary.
I. Application
II. Apoapses III.Apophis
IV. Appeared

(a) I, II, III, IV
(b) II, III, IV, I
(c) IV, III, II, I
(d) III, IV, I, II
Ans: (b)

Q8. Architect : Building : : Sculptor : ?
(a) Museum (b) Stone
(c) Chisel (d) Statue
Ans: (d)

Q9. BOOK : LIBRARY :: TREE : ?
(a) SHADE (b) FRUIT
(c) FOREST (d) FURNITURE
Ans: (c)

Q10. 4 : 64 : : 2 : ?
(a) 16 (b) 8
(c) 22 (d) 12
Ans: (b)

Q11. Select the related letters from the given alternatives.
PZQW : NXOU :: FISK : ?

(a) EFPJ (b) FERI
(c) DGQI (d) HKVM
Ans: (c)

Q12. (a) Crime-Blame (b) Short-Long
(c) Poor- Rich (d) Light-Heavy

Ans: (a)

Q13. (a) Berne (b) Geneva
(c) Zurich (d) Bristol

Ans: (d)

Q14. (a) 853 (b) 532
(c) 734 (d) 751

Ans: (d)

Q15. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) ZVR (b) ZYX
(c) QMI (d) IEA
Ans: (b)

Q16. CONVERSATION
(a) NATION (b) VERSION
(c) STATION (d) REASON
Ans: (c)

Q17. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
MONUMENT

(a) TENT
(b) MOUNT
(c) MOVEMENT
(d) TENENT
Ans: (b)

Q18. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Assassination
2. Association
3. Assimilate
4. Assimuthual

(a) 1,2,3,4 (b) 1,3,2,4
(c) 1,3,4,2 (d) 2,3,1,4
Ans: (c)

Q19. Thread: Cloth:: Wire: ?
(a) Rope (b) Mesh
(c) Sieve (d) Telegraph
Ans: (b)

Q20. Pesticide : Crop : : Antiseptic : ?
(a) Wound (b) Clothing
(c) Bandage (d) Bleeding
Ans: (a)

Q21. Select the related numbers from the given alternatives:
12 : 39 :: 15 : ?

(a) 48 (b) 52
(c) 39 (d) 51
Ans: (a)

Q22. Select the related letters from the given alternatives :
BFJ : NRV :: DHL : ?

(a) PTA (b) PTX
(c) KQS (d) MQV
Ans: (b)

Q23. (a) Conceal (b) Divulge
(c) Cover (d) Hide

Ans: (b)

Q24. (a) Mansion (b) Lodge
(c) Tent (d) Inn

Ans: (c)

Q25. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 195 (b) 221
(c) 247 (d) 323
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!