You are here
Home > QB Subjectwise > Part 011 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 011 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. None of the diplomats at the conference (a)/was able either to comprehend (b)/ or solve the problem. (c)/No error (d)
Ans: (b) either will not be used because – either ___ or is used when we are mentioning two alternatives and we want to say that no other alternative is possible. or is used with negative words. Look at the examples given below: The house is not large or glamorous. He must have thought that I was either stupid or rude. Hence, was able to comprehend is the right usage

Q2. The whole block of flats (a)/ including two shops (b)/ was destroyed in fire. (c)/No error (d)
Ans: (c) destroyed by fire will replace destroyed in fire because – by (Prep.) indicates the agent after a Passive Verb as in – Seeds eaten by the birds —- Passive Prep. agent Verb He was knocked down by a bus. Passive Verb Prep. agent Hence, was destroyed by fire is the right usage

Q3. They were having (a)/ a birthday party at home (b)/ next week. (c)/No error (d)
Ans: (a) are going to have will replace were having because – going to is used when we want to talk about a plan for the future. Look at the examples given below: We are going to have lunch after 2:00 p.m. They are going to launch it next month. Hence, They are going to have is the right usage

Q4. The inaugural function (a)/ is temporarily interrupted (b)/ as the lights suddenly went out. (c)/No error (d)
Ans: (b) was will replace is because – the sentence is in Past Tense and the action indicates Past Time. Hence, was temporarily interrupted is the right usage

Q5. He always practises (a)/ the justice and cares (b)/ for moral principles. (c)/No error (d)
Ans: (b) the (Def. Art.) will not be used with justice because – justice (Noun) is an Uncountable Noun that refers to something in a general sense. Look at the examples given below: In the interest of justice, we should treat everyone the same. They are demanding equal rights and justice. Hence, justice and cares is the right usage

Q6. His assistants have (a)/ and are still doing (b)/ excellent work for the organisation. (c)/No error (d)
Ans: (a) have done will replace have because – The action has started in the Past and continues in the Present. So, Present Perfect Tense will be used. The Present Perfect is formed from the Present Tense of the Verb and the Past Participle of the Verb. Look at the example given below: I have walked two miles already (I’m still walking) Present Past Tense Participle Hence, His assistants have done is the right usage The critics have praised the film since it came out. Present Past Tense Participle
(and they continue to do so.)

Q7. Thanks to medical research (a)/ our lives have become (b)/ healthier and long. (c)/No error (d)
Ans: (c) longer will replace long because – Double Comparatives are often used for emphasizing the importance of doing/not doing a certain activity. They describe a cause–and–effect process The format of double comparatives is as follows: The + comparative + subject + verb + the + comparative + Subject + Verb as in – The easier the test is, The comparative Subject Verb to prepare. the longer students will wait the comparative Subject Verb Hence, healthier and longer is the right usage

Q8. The first task is provided (a)/ sufficient arable land (b)/ to the dispossessed farmers. (c)/ No error (d)
Ans: (a) to provide/providing will replace provided. Hence, The first task is providing/ to provide is the right usage.

Q9. Paper should be (a)/ recycle (b)/ if possible. (c)/No error (d)
Ans: (b) recycled will replace recycle because – Past Participle form of the Verb is used with should be and the sentence is in Passive Voice. The structure is as follows: Subject + should be + Past Participle form of the Verb Paper should be recycled

Q10. No sooner did he see (a)/ the traffic policeman (b)/ he wore seat belt. (c)/No error (d)
Ans:
(c) than he wore the seat belt will replace he wore seat belt because – No sooner ____ than are the correct correlatives. Look at the examples given below: No sooner had I arrived at the station than the train came. No sooner did we hear the noise than we rushed to the spot.

Q11. The Principal and staff (a)/ are waiting for (b)/ the chief guest. (c)/ No error (d).
Ans: (a) the staff will replace staff because – here, the Verb (are) is in Plural. So, the Subject (The Principal and staff) should also be in Plural. The Principal and the staff is the Plural Subject.

Q12. He thinks (a)/ himself (b)/ as a great scholar. (c)/ No error (d)
Ans: (c) to/be will replace as. The sentence will be – He thinks himself to be a great scholar.

Q13. Unless (a)/ you will study hard (b)/ you cannot pass. (c)/ No error (d).
Ans: (b) will will not be used. Unless means the same as if ___ not. Look at the examples given below: You will be sick if you don’t stop eating. You’ll be sick unless you stop eating. Parallel Verbs are not used in the Conditional Clauses Hence, you study hard is the right usage

Q14. I like (a)/ the poetries (b)/ of Byron and Shelley. (c)/ No error (d).
Ans: (b) poetry/poems will replace poetries because – poetry (Uncountable Noun): a collection of poems poetry is both Singular and Plural. Hence, the poems/ the poetry is the right usage

Q15. On last Sunday (a)/ I met my friend (b)/ accidentally. (c)/ No error (d).
Ans:
(a) Use of on is incorrect. Last Sunday will replace On last Sunday

Q16. The Manager put forward (a)/ a number of critereons (b) / for the post. (c)/ No error (d).
Ans: (b) criteria will be used in place of criterion because – criteria (Noun) is the Plural of criterion Hence, a number of criteria is the right usage

Q17. The Railways have made (a)/ crossing the tracks (b)/ a punished offence. (c)/ No error (d).
Ans: (c) punishable will replace punished because – punishable (Adj.): that can be punished, especially by law punish (Verb): to make somebody suffer because he has disobeyed the law or done something wrong Look at the examples given below: He was punished for refusing to answer their questions. Giving false information to the police is a punishable offence. Hence, a punishable offence is the right usage

Q18. A member shall be required (a)/ to pay interest at such rate (b)/ as is fixed by the committee. (c) No error (d).
Ans: (d) No error

Q19. Citizens cannot afford (a)/ to take the law (b)/ out of their hands. (c)/ No error (d).
Ans: (c) into will replace out of because – take the law into your hands (Idiom): to do something illegal in order to punish somebody for doing something wrong, instead of letting the police deal with him Look at the examples given below: Citizens don’t have the right to take the law into their own hands. The shopkeeper took the law into his own hands when he tried to arrest the thief. Hence, into their hands is the right usage.

Q20. The relatives of the deceased (a)/ threatened to avenge (b)/ his death. (c)/ No error (d).
Ans:
(d) No error. deceased (Adj.): dead the deceased (Noun): a person who has died threatened (Verb): to say that you will cause trouble, hurt somebody, etc. avenge (Verb): to punish or hurt somebody in return for something wrong that he has done to you

Q21. I remember (a)/ meet him (b)/ five years ago. (c)/ No error (d).
Ans: (b) meeting him will replace meet him because – when we have an impression of something we did in the Past, we say that we remember doing it. Look at the examples given below: I remember asking my son about the letter. I remember reading about it in the paper.

Q22. He asked (a)/ that how long (b)/ I would be absent. (c)/ No error (d).
Ans: (b) that will not be used because – Interrogative sentences with wh, or Q.wds. when changed into Indirect speech, no Conj. will be used. Look at the examples given below: He said, “What are you doing here ?” (D.S.) He asked what I was doing there. (I.S.) She said, “Where are you going ?” (D.S.) She asked where I was going. (I.S.) Hence, how long will replace that how long

Q23. He ate (a)/ nothing (b)/ since yesterday. (c) No error (d).
Ans: (a) has eaten will replace ate because – Since is used with the Present/Past Perfect Tense that indicates a time from the past until a later past time, or until now Look at the examples given below: I haven’t eaten since breakfast. He has been working in a bank since leaving school. Hence, He has eaten is the right usage

Q24. She (a)/ is working here (b)/ since 1983. (c)/ No error (d).
Ans: (b) has been workingwill replace is working because – Use of since (Prep.) indicates a period continuously from —- Look at the examples given below:
(i) It has been raining since noon.
(ii) I’ve been wearing glasses since I was three. Hence, has been working here is the right usage

Q25. Madhuri Dixit is having (a)/ a large (b)/ fan following. (c)/ No error (d).
Ans:
(a) has will replace is having because – This statement is a fact and Simple Present is used with Facts/General Statements as in –
(i) Rita is having two daughters. (×)
(ii) Rita has two daughters. ()
(iii) The Earth is revolving round the Sun. (×)
(iv) The Earth revolves round the Sun. () Hence, Madhuri Dixit has is the right usage

Top
error: Content is protected !!