You are here
Home > QB Subjectwise > Part 010 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 010 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 010 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. If the following words are arranged according to English Dictionary, which word will be on third place ?
(a) KNOW (b) KNACK
(c) KNIT (d) KNOB
Ans: (d)

Q2. Moon : Satellite :: Earth : ?
(a) Sun (b) Planet
(c) Solar system(d) Round
Ans: (b)

Q3. 12 : 35 : : 16 : ?
(a) 78 (b) 32
(c) 55 (d) 63
Ans: (d)

Q4. ABZ : BDX : : CFV : ?
(a) HIT (b) DHI
(c)DHO (d) DHT
Ans: (d)

Q5. Select the correct combination of mathematical signs to replace* signs and to balance the given equation.
16 * 6 * 4 * 24

(a) ÷ = × (b) × = ÷
(c) = ÷ ÷ (d) × ÷ = )
Ans: (d)

Q6. (a) Sweater (b) Muffler
(c) Socks (d) Shawl

Ans: (c)

Q7. (a) 36 (b) 62
(c) 144 (d) 256 )

Ans: (b)

Q8. (a) JLOS (b) GHIM
(c) HJMQ (d) PRUY

Ans: (b)

Q9. A, E, I, ?, Q
(a) O (b) M
(c) U (d) L
Ans: (b)

Q10. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
COMMENTATOR

(a) MART (b) COMMON
(c) MOMENT (d) CONTRACT
Ans: (d)

Q11. Arrange the following words according to dictionary :
a. Brush b. Bread
c. Broad d. Border
e. Butter

(a) d, a, b, c, e (b) d, b, c, a, e
(c) d, b, a, c, e (d) d, c, b, a, e
Ans: (b)

Q12. Sheep : mutton :: Deer : ? .
(a) meat (b) flesh
(c) venison (d) veal
Ans: (c)

Q13. 5 : 135 : : 7 : ?
(a) 353 (b) 245
(c) 273 (d) 293
Ans: (a)

Q14. PNS : OOT :: DBH : ?
(a) PPI (b) BBI
(c) CCI (d) DDB
Ans: (c)

Q15. If, 1 * 2 = 1, 2 * 3 = –1 and 3 * 4 = –5, then find the value of 7 * 9 = ?
(a) – 47 (b) – 29
(c) – 2 (d) – 9
Ans: (a)

Q16. (a) Triangle
(b) Pyramid
(c) Rhombus
(d) Parallelogram

Ans: (b)

Q17. (a) 9–26 (b) 11–36
(c) 13–42 (d) 7–18

Ans: (b)

Q18. Find out the odd letters.
(a) IMQU (b) ADGJ
(c) WZCF (d) LORU
Ans: (a)

Q19. PON, RQP, TSR, VUT, ?
(a) WUY (b) YXZ
(c) XWV (d) UVW
Ans: (c)

Q20. A single letter added to the following words changes entirely their meaning in each case. What is that letter?
INCH, EAR, AIR, ALM
(a) T (b) R
(c) P (d) B
Ans: (c)

Q21. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Centre 2. Center
3. Central 4. Centrum

(a) 2, 1, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 2, 1, 4 (d) 2, 3, 1, 4
Ans: (d)

Q22. Carbon : Diamond : : Corundum : ?
(a) Garnet (b) Ruby
(c) Pukhraj (d) Pearl
Ans: (b)

Q23. 1st Prime Minister of India : Pt.
Jawaharlal Nehru :: 1st President of India : ?

(a) Dr. S. Radhakrishnan
(b) Dr. Rajendra Prasad
(c) Dr. Zakir Hussain
(d) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
Ans: (b)

Q24. 11 : 132 : : ? .
(a) 10 : 100 (b) 9 : 90
(c) 13 : 169 (d) 15 : 250
Ans: (b)

Q25. SNAKE : VQDNH : : CRADLE : ?
(a) FUDGOH (b) FVDGPH
(c) EUDGOH (d) EVFGOF
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!