You are here
Home > QB Subjectwise > Part 009 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 009 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 009 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) River (b) Ocean
(c) Lake (d) Rain

Ans: (d)

Q2. (a) 68 (b) 88
(c) 102 (d) 238

Ans: (b)

Q3. (a) BDGI (b) EGJL
(c) CEHJ (d) DFIL

Ans: (d)

Q4. BFH, ZDF, JNP, T, ?
(a)WX (b) XY
(c) ZA (d) XZ
Ans: (d)

Q5. DEPARTMENT
(a) ENTER (b) PARENT
(c) TEMPER (d) PARADE
Ans: (d)

Q6. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?
1. Earth 2. Jupiter
3. Venus 4. Mars
5. Mercury

(a) 5, 3, 1, 2, 4 (b) 5, 3, 4, 1, 2
(c) 5, 3, 1, 4, 2 (d) 5, 3, 2, 4, 1
Ans: (b)

Q7. Doctor : Hospital : : Chef : ?
(a) Knife (b) Kitchen
(c) Food (d) Cook
Ans: (b)

Q8. 123 : 4: : 726 : ?
(a) 23 (b) 26
(c) 14 (d) 12
Ans: (d)

Q9. AZBY : CXDW : HSIR 😕
(a) JQKP (b) KPLO
(c) YBXC (d) TGSH
Ans: (a)

Q10. If 24 × 2 = 84, and 32 × 3 = 69, then 13 × 3 = ?
(a) 38 (b) 93
(c) 16 (d) 10
Ans: (b)

Q11. (a) Carrom (b) Golf
(c) Cricket (d) Hockey

Ans: (a)

Q12. (a) 49 (b) 140
(c) 112 (d) 97

Ans: (a)

Q13. (a) MNP (b) PQS
(c) WXZ (d) GHK

Ans: (d)

Q14. AE, FJ, ? , PT
(a) MN (b) UV
(c) KO (d) YZ
Ans: (c)

Q15. METAPHYSICS
(a) SEEMS (b) HEATS
(c) PESTS (d) TEAMS
Ans: (a)

Q16. Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?
1. Probation
2. Interview
3. Selection
4. Appointment
5. Advertisement

(a) 5, 3, 2, 1, 4 (b) 5, 4, 2, 3, 1
(c) 4, 5, 1, 2, 3 (d) 5, 2, 3, 4, 1
Ans: (d)

Q17. INTIMATE : UNFAMILIAR : : ?
(a) Interior : Remote
(b) Forbear : Patience
(c) Interested : Indifference
(d) Popular : Friendly )
Ans: (c)

Q18. 11 : 121 : 110 :: 15 : 225 : 210 ::?
(a) 9 : 81 : 70
(b) 19 : 361 : 342
(c) 17 : 288 : 272
(d) 16 : 255 : 239
Ans: (b)

Q19. AL : CN : : DA 😕
(a) BL (b) AA
(c)HR (d) FC
Ans: (d)

Q20. Which one of the following responses is correct ?
8 * 5 * 27 * 3 * 16

(a) ×, =, – , + (b) –, =, ×, +
(c) ×, =, +, – (d) +, –, =, ×
Ans: (a)

Q21. (a) Petrol – Car
(b) Coal – Engine
(c) Smoke – Fire
(d) Oil – Lamp )

Ans: (c)

Q22. (a) 23 (b) 37
(c) 9 (d) 17

Ans: (c)

Q23. (a) EBD (b) IFH
(c) QNO (d) YVX )

Ans: (c)

Q24. CFL, EIK, G J, IOI, ?
(a) KRH (b) KRJ
(c) JRH (d) KQH
Ans: (a)

Q25. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
ALTERNATIVES

(a) ALTER (b) NATIVE
(c) TEN (d) NATIONAL
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!