You are here
Home > QB Subjectwise > Part 009 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 009 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Last night I dream (a)/ I was a Sheikh on the 169th floor (b)/ of Burj Khalifa. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) dreamt will replace dream because the sentence is indicating a Past event. Hence, Last night I dreamt is the right usage

Q2. As soon as (a)/ the lion saw the deer (b)/, he began to run after it. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q3. The police asked us (a)/ about our movements (b)/ on a night of the crime. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) the will replace a because – a particular night is being mentioned in the sentence. When a specific thing is mentioned, we use the
(Def. Art.) with it. Hence, on the night of the crime is the right usage.

Q4. Did he tell you (a)/ why he hasn’t (b)/ come yesterday ? (c)/ No error. (d)
Ans: (b) hadn’t will replace hasn’t because – Past Perfect Tense is used for showing an action happened and completed in the Past. Look at the examples given below: He had hurt his back in the accident that happened yesterday. The museum occupied the building where the art gallery had been. Hence, why he hadn’t is the right usage

Q5. It was a pleasant (a)/ four hours drive (b)/ from Pune to Nasik (c)/ No error. (5)
Ans:
(b) four – hour will replace four hours because – when you combine two or more words to form a Compound Adjective in front of a Noun, hyphen is used between these words. as in – fifteen – foot pole eighteen – inch monitor The Noun is used in Singular. Hence, fourhour drive is the right usage

Q6. A senior doctor (a) / expressed concern (b) / about physician’s recommended the vaccine. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) Use of the (Def. Art.) is superfluous. recommended vaccine will replace recommended the vaccine

Q7. We have discussing (a) / all the known mechanisms (b) / of physical growth, (c)/No error. (d)
Ans: (a) have been discussing/have discussed/are discussing will replace have discussing. Use of Simple Past Tense is the most appropriate one. We discussed is also an appropriate usage. Hence, we have been discussing/ have discused/ are discussing is the right usage.

Q8. Children enjoy listening to (a) / ghost stories (b) / especially on Halloween night. (c) / No error. (d)
Ans: (c) the will be used beforeHalloween night because Halloween Night is specific. Halloween (Noun): the night of 31st October when it was believed in the past that dead people appeared from their graves, and which is now celebrated in the U.S., Canada and Britain by children who dress as ghosts, witches, etc. Hence, especially in the Halloween night is the right usage

Q9. I (a) / have (b) / many works to do. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) a lot of work/much work/lots of work will replace many works because – many is used only with Countable Nouns and in questions and negative sentences. a lot of/lots of/much is used in statements and with Uncountable Nouns. It takes a Singular Verb. as in – I don’t go to many concerts. She earns a lot of money. I don’t have much free time. Hence, a lot of work/much work/ lots of work to do is the right usage.

Q10. There are so many filth (a) / all around (b) / the place. (c) / No error. (d)
Ans:
(a) much will replace many because – much is used in statements and with Uncountable Nouns. It takes a singular Verb. Here, filth is an Uncountable Noun. Hence, There is so much filth is the right usage

Q11. A great many student (a)/ have been declared (b)/ successful. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) students will replace student because – We are talking about many students. Hence, A great many students is the right usage.

Q12. We are going to launch (a)/ this threecrores project (b)/ within the next few months. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) three – crore will replace three – crores because – In hyphenated Compound Adjectives, the Noun is used in Singular. Hence, this threecrore project is the right usage

Q13. I hope to go to shopping (a)/ this weekend (b)/ if the weather permits. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) to go shopping will replace to go to shopping because – We usually say that someone goes shopping rather than to go to shop/to go shop. Look at the examples given below: He likes to shop at the local market. (shop for something) There should be plenty of time to go shopping before we leave New York. (go shopping) Hence, I hope to go shopping is the right usage

Q14. The lawyer asked (a)/ if it was worth to take (b)/ the matter to court. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) worth taking will replace worth to take; taking here is a Gerund. Hence, if it was worth taking is the right usage

Q15. After a carefully investigation (a)/ we discovered (b)/ that the house was infested with termites. (c)/ No error. (d)
Ans:
(a) careful will replace carefully because – careful is an Adj. and carefully is an Adv. Hence, After a careful investigation is the right usage

Q16. The future of food companies (a) / seems quite secure (b) / owed to evergrowing demand. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) owing to will replace owed to because – owing to is a Prep. which means because of Look at the examples given below: The game was cancelled owing to heavy rain. Owing to his illness, he could not continue with his studies. Hence, owing to evergrowing demand is the right usage

Q17. The vaccine (a) / when hit the Indian market (b) / is dogged by controversy. (c) / No error. (d)
Ans: (c) was dogged will replace is dogged because – the sentence is in Passive Voice and Past Tense is used in Passive Voice. Look at the examples given below: Misfortune dogged her career (Active Voice). Subject Verb Object Her career was dogged by misfortune (Passive Voice). Subject Verb Object Hence, was dogged by controversy is the right usage

Q18. His son(a) / is working (b) / very hardly. (c) / No error. (d)
Ans: (c) hard will replace hardly because – hard (Adj.): to put in lots of effort hardly (Adv.): almost no/not/none Hence, very hard is the right uage.

Q19. Do you know that it was I (a) / who has done (b) / this piece of beautiful work? (c)/ No error. (d)
Ans: (b) have will replace has because – The antecedent of the Relative Pronoun agrees with the Verb. Here, the antecedent of the Relative Pronoun (who) is I and hence have will be used. Look at the examples given below: Hector is a photographer who does great work. Subject(Antecedent) Rel.Pro. Singular Verb
(Singular) You are only the one of us who have enough money. Ant. Rel. Pro.Verb
(Plural) (Plural) Hence, who have done is the right usage

Q20. The company has ordered(a) / some (b) / new equipments. (c) / No error. (d)
Ans:
(c) equipment will replace equipments because equipment is both singular and Plural. Hence, new equipment is the right usage.

Q21. If you had told me(a) / I would have helped you (b) / solve the problem. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error

Q22. “The Arabian Nights” (a) / are indeed (b) / an interesting book. (c) / No error (d)
Ans: (b) is will replace are because – The Arabian Nights is the name of a book and a Singular Verb is used with name of nation/organisation/ book/film as in – The United Nations is headquartered in New York. Hence, is indeed is the right usage

Q23. He (a) / loved her (b) / despite of himself. (c) / No error (d)
Ans: (c) Use of of with despite is superfluous. So, despite himself will replace despite of himself

Q24. Of all the models (a) / Jessica is (b) / the more goodlooking one. (c)/ No error (d)
Ans: (c) most will replace more because – the (Def. Art.) is used with Superlative Degrees, which compare more than two things/persons/ situations. Hence, the most goodlooking one is the right usage

Q25. When I went there (a)/ Charles is playing (b) / a game of chess. (c) / No error (d)
Ans:
(b) was will replace is because – the sentence indicates a Past event and so, Past Continuous will be used. Hence, Charles was playing is the right usage

Top
error: Content is protected !!