You are here
Home > QB Subjectwise > Part 008 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 008 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 008 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. a. Ocean b. Sea
c. Pond d. River

(a) c, a, d, b (b) c, d, b, a
(c) a, d, b, c (d) b, d, c, a
Ans: (b)

Q2. Typist : Typewriter : : Writer : ?
(a) Script (b) Pen
(c) Paper (d) Book
Ans: (b)

Q3. Given set : (6, 14, 30)
(a) 4, 16, 28 (b) 7, 12, 22
(c) 6, 12, 22 (d) 5, 12, 20
Ans: (b)

Q4. DEAD : WVZW : : FGCF : ?
(a) UTXU (b) TUUX
(c) UXTU (d) UUTX
Ans: (a)

Q5. If ÷ means +, + means ×, × means – and – means ÷, then what is the value of :
[(1440 – 36 × 16) + 15] + 5 ÷
(144 – 12) + 25 =?

(a) 1500 (b) 2100
(c) 1200 (d) 4800
Ans: (*)

Q6. (a) Deluge (b) Calamity
(c) Catastrophe(d) War

Ans: (d)

Q7. (a) 72 (b) 45
(c) 81 (d) 28

Ans: (c)

Q8. (a) CRDT (b) APBQ
(c) EUFV (d) GWHX

Ans: (a)

Q9. ABC FGH LMN – – –
(a) IJK (b) OPQ
(c) STU (d) RST
Ans: (c)

Q10. FRAMEWORK
(a) MARK (b) FAME
(c) FOUR (d) MORE
Ans: (c)

Q11. a. Destination b. Booking
c. Boarding d. Travel
e. Planning

(a) d, c, a, b, e (b) e, b, c, d, a
(c) a, b, c, d, e (d) c, d, e, a, b
Ans: (b)

Q12. MAN : BIOGRAPHY : : NATION : ?
(a) PEOPLE (b) POPULATION
(c)GEOGRAPHY
(d) HISTORY
Ans: (d)

Q13. 3 : 243 :: 5 : ?
(a) 405 (b) 465
(c) 3125 (d) 546
Ans: (c)

Q14. TEKCAR : RACKET : : TCEJBO : ?
(a) TCEOBJ (b) OBJECT
(c) CEJBOT (d) REJECT
Ans: (b)

Q15. If L denotes ×, M denotes ÷, P denotes + and Q denotes –, then find the value of 16 P 24 M 8 Q 6 M 2 L 3 = ?
(a) 6 (b) 8
(c) 10 (d) 12
Ans: (c)

Q16. (a) Happiness (b) Honesty
(c) Deceive (d) Truth

Ans: (c)

Q17. (a) 81 – 45 (b) 72 – 91
(c) 117 – 99 (d) 135 – 126

Ans: (b)

Q18. (a) CAFD (b) TSWV
(c) IGLJ (d) OMRP

Ans: (a)

Q19. a, r, c, s, e, t, g, ___, ___
(a) x, z (b) u, i
(c) w, y (d) v, b
Ans: (b)

Q20. DISTANCE
(a) DANCE (b) STAND
(c) SANE (d) TEASE
Ans: (d)

Q21. 1. Pages 2. Book rack
3. Library 4. Books
5. Catalogue

(a) 2, 5, 4, 3, 1 (b) 1, 5, 4, 3, 2
(c) 1, 4, 2, 5, 3 (d) 1, 2, 4, 5, 3
Ans: (c)

Q22. Love: Hate: : Friend: ?
(a) Trustful (b) Companion
(c) Adorer (d) Enemy
Ans: (d)

Q23. 4 : 12 : : 5 : ?
(a) 25 (b) 20
(c) 22 (d) 30
Ans: (b)

Q24. CEGI : KMOQ : : SUWY : ?
(a) ACEG (b) ZBDF
(c)MOQS (d) UWYA
Ans: (a)

Q25. If ‘+’ stands for ‘multiplication’, ‘<‘ stands for ‘division’, ‘÷’ stands for ‘ s u b t r a c t i o n ’ , ‘–’ stands for ‘addition’ and ‘×’ stands for ‘greater than’, identify which expression is correct.
(a) 20 – 4 ÷ 4 + 8 < 2 × 26
(b) 20 × 8 + 15 < 5 ÷ 9 – 8
(c) 20 < 2 + 10 ÷ 4 – 6 × 100
(d) 20 < 5 + 25 ÷ 10- – 2 × 96
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!