You are here
Home > QB Subjectwise > Part 008 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 008 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. He is a university professor (a)/ but of his three sons (b)/ neither has any merit. (c)/ No error (d)
Ans: (c) none will replace neither because – neither is used for not one or the other but none is used for not any (more than two) Look at the examples given below: None of these pens work/works. We have three sons but none of them lives/live near by. Hence, none has any merit is the right usage

Q2. After knowing truth, (a)/ they took the right decision (b)/ in the matter. (c)/ No error (d)
Ans: (a) After knowing the truth will replace After knowing truth as truth is an Abstract Noun and the (Def. Art.) is used before Truth Look at the examples given below: We are determined to get at the truth. Do you think she’s speaking the truth ?

Q3. It is time you (a)/ decide on your next (b)/ course of action. (c)/ No error (d)
Ans: (b) decided will replace decide because – we use the expression It’s time + Subject + Past Verb form to refer to the present moment. It is time + you + decided — Look at the examples given below: It is time we went home. It is high time you went on a diet. Hence, decided on your next is the right usage.

Q4. He who has suffered the most (a)/ for the cause, (b)/ let him speak. (c)/ No error (d)
Ans: (c) should be allowed to will replace let him because– Let has no Passive form. Look at the examples given below: They let me leave. (Active Voice) I was allowed to leave. (Passive Voice) Hence, should be allowed to speak is the right usage.

Q5. A cup of coffee (a)/ is an excellent complement (b)/ to smoked salmon. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error.

Q6. Judge in him (a)/ prevailed upon the father (b)/ and he sentenced his son to death. (c)/ No error (d).
Ans: (a) The Judge will replace Judge because – here the quality of the Judge is being emphasized, so, though a Common Noun, in this case, it becomes an Abstract Noun and the (Def. Art.) is used with an Abstract Noun. Hence, The judge in him is the right usage.

Q7. Ninetenths (a)/ of the pillar (b)/ have rotted away. (c)/No error (d).
Ans: (c) has will replace have because – with fractions, percentages and indefinite quantifiers
(all, few, many, much, some), the Verb agrees with the preceeding Noun/clause. Ninetenths of the pillar →Singular Subject So, the Verb will also be Singular The basic structure is as follows: Indefinite Number + of + Noun →Singular Verb Singular Look at the examples given below: One – third of this article is irrelevant. Indefinite No. Noun Verb (Singular)
(Fraction) (Singular) One – third of the students have graduate degrees. Fraction Plural Noun Verb (Plural) Hence, has rotted away is the right usage.

Q8. One major reason (a)/ for the popularity of television is (b)/ that most people like to stay at home. (c)/ No error (d).
Ans: (c) most of the people will replace most people because – most is used to mean the majority and is used in front of a Plural Noun which does not have a Det.
(the/a) or a Possessive (my/our) in front of it. most of is used in front of a Pronoun or in front of a Noun which has a Det./Possessive in front of it. Look at the examples given below: Most people agree that stealing is wrong. Most of the people enjoy music while reading. Hence, that most of the people like to stay at home is the right usage.

Q9. Our efforts are (a)/ aimed to bring about (b)/ a reconciliation. (c)/ No error (d).
Ans: (b) aimed at bringing about will replace aimed to bring about because the basic pattern here is as follows: Verb + Prep. + Gerund aimed at bringing

Q10. Three conditions (a)/ critical for growing (b)/ plants are soil, temperature, chemical balance or amount of moisture. (c)/ No error (d).
Ans:
(c) temperature and chemical balance will replace temperature, chemical balance because – We are talking about three conditions. Hence, plants are soil, temperature and chemical balance or amount of moisture is the right usage.

Q11. If I had lots of money (a)/ I’d give some to anybody (b)/who asked for it. (c)/No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q12. The old man felled (a)/some of the trees in the garden (b)/with hardly no effort at all. (c)/ No error. ( 4)
Ans: (c) hardly any effort will replace hardly no effort because – hardly (Adv.): almost no; almost not; almost none Hardly, scarcely, etc. are negative words and should not be used with not or other negatives. Look at the examples given below: I can’t hardly believe it. (×) I can hardly believe it. () I did not hardly know him. (×) I hardly knew him. () Hence, with hardly any effort at all is the right usage

Q13. Until the world lasts, (a)/the earth will go (b)/ round the sun. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error.

Q14. I go to the temple (a)/as often as (b)/I find time. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) I go to temple will replace I go to the temple because the (Def. Art.) is not used with places like school/University/Prison/hospital/church unless they refer to a particular one.

Q15. A few tiles on skylab (a)/ were the only equipments (b)/ that failed to perform well in outer space. (c)/ No error (d).
Ans:
(b) equipment will replace equipments because – equipment is an Uncountable Noun and the plural form is also equipment. A single item is referred to as a piece of equipment. Look at the examples given below: We need some new kitchen equipment. The athletes keep their equipment in the locker room. Hence, were the only equipment is the right usage.

Q16. I don’t (a)/ want to (b)/ loose it. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) lose will replace loose because – lose (Verb): to be unable to find something/somebody loose (Adj.): not firmly fixed; not tight Look at the examples given below: I don’t want to lose my job. Many more loose clothes added to my collection Hence, lose it is the right usage

Q17. Do not (a)/ get panicked (b)/ in emergencies. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) panic/get panicky will replace get panicked. panic (Verb): to fill with fear panicky (Adj.): inclined to panic Look at the examples given below: She gets panicky in an exam. He panicked at the sight of the audience.

Q18. Sometimes (a)/ I get angry (b)/ on her. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) with will replace on because – angry agrees with (Prep.) Hence, with her is the right usage

Q19. I use (a)/ to go out (b)/ to work earlier. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) used will replace use because– used to is the right usage except in negatives and questions Look at the examples given below: I used to live in London. I didn’t use to like him. Did you use to do that, when you were a kid ? Hence, I used is the right usage

Q20. The teacher (a)/ has took (b)/ the responsibility. (c)/ No error. (5)
Ans:
(b) has taken/took will replace has took. If the sentencne is in Past Tense, the structure will be as follows: Subject + Verb (Past Tense) The teacher took If the sentence is in Present Perfect Tense, the structure will be as follows: Subject + have/has + Verb (Past Participle) The teacher has (Singular) taken

Q21. He walks (a)/ as if the earth (b)/ belongs to him (c)/ No error (d)
Ans: (c) belonged will replace belongs because – use of as if indicates an imaginary situation or a situation that may not be true but that is likely or possible. The verb after as if is always in the Past Subjunctive as in – He looks as if he knew the answer. She walks as if she were a supermodel.
(were is used for all Personal Pronouns) Hence, belonged to him is the right usage

Q22. The clerk was (a)/ not intimidated by (b)/ his boss’s bullying (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error. intimidated (Verb): to frighten; fill with fear bullying (Verb): to treat in an overbearing/intimidating manner. Look at the examples given below: She refused to be intimidated by their threats. She refused to give in to bullying and threats.

Q23. This misogynist hates (a)/ all motherinlaws, (b)/ ladydoctors and house maids (c)/ No error (d)
Ans: (b) mothersinlaw will replacemotherinlaws because mothersinlaw is the Plural of motherinlaw Hence, all mothersinlaw is the right usage.

Q24. How to solve the problems (a)/ is the main concern of the organizers (b)/ at the moment (c)/ No error (d)
Ans: (a) How to solve the problem/How to solve problems will replace How to solve the problems because – the (Def. Art.) is not used before Plural Uncountable/ Countable Nouns unless we talk about something specific. Look at the examples given below: Cats are beautiful animals. (general) The cats, next door, are beautiful. (specific) Tea is good for you. (general) The tea, I drink is of high quality. (specific)

Q25. We requested the watchman (a)/ to clean up the basement (b)/ so that the children might have enough space to play (c)/ No error (d)
Ans:
(a) ordered/asked will replace requested because – the sentence is indicating an order. Hence, we ordered the watchman is the right usage.

Top
error: Content is protected !!