You are here
Home > QB Subjectwise > Part 007 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 007 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 007 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. (a) Humiliate (b) Degrade
(c) Elope (d) Abase

Ans: (c)

Q2. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 1001 (b) 715
(c) 429 (d) 390
Ans: (d)

Q3. 6, 9, 12, 15, 18, 22
(a) 12 (b) 18
(c) 22 (d) 6
Ans: (c)

Q4. RAPPROCHEMENT
(a) REPRESENT
(b) REPROACH
(c) PHANTOM
(d) CEMENT
Ans: (a)

Q5. a. Yarn b. Plant
c. Saree d. Cotton
e. Cloth

(a) b, d, e, a, c(b) b, d, a, e, c
(c) b, d, c, e, a(d) b, d, e, c, a
Ans: (b)

Q6.

Q7. Face : Expression : : Music : ?
(a) Sound (b) Ear
(c) Tune (d) Instrument
Ans: (a)

Q8. Select the related word from the given alternatives :
CURE : DISEASE :: HEAL : ?

(a) Illness (b) Injury
(c) Recover (d) Sick
Ans: (b)

Q9. Select the related number from the given alternatives :
9 : 162 :: 8 : ?

(a) 96 (b) 112
(c) 128 (d) 160
Ans: (c)

Q10. If ‘–’ stands for ‘÷’ ‘+’stands for ‘×’ , ‘÷’ for ‘–’ and ‘×’ for ‘+’, which one of the following equations in correct?
(a) 30 – 6 + 5 × 4 ÷ 2 = 27
(b) 30 + 6 – 5 ÷ 4 × 2 = 30
(c) 30 × 6 ÷ 5 – 4 + 2 = 32
(d) 30 ÷ 6 × 5 + 4 – 2 = 40
Ans: (a)

Q11. (a) Confluence (b) Concourse
(c) Radiation
(d) Concentration

Ans: (c)

Q12. Find out the odd word from the given alternatives
(a) Arithmetic
(b) Mathematics
(c) Geometry
(d) Algebra
Ans: (b)

Q13. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 6 (b) 24
(c) 64 (d) 120
Ans: (c)

Q14. Suresh was born on 4th October 1999. Shashikanth was born 6 days before Suresh. The Independence Day of that year fell on Sunday. Which day was Shashikanth born?
(a) Tuesday (b) Wednesday
(c) Monday (d) Sunday
Ans: (b)

Q15. LANDSCAPE
(a) DANCE (b) SCAN
(c) SAND (d) SCRAP
Ans: (d)

Q16. a. Cut b. Put on
c. Sew d. Measure
e. Chalk mark

(a) d, e, a, c, b (b) e, d, a, b, c
(c) a, b, c, d, e (d) d, e, c, a, b
Ans: (a)

Q17. MINE : I :: ?
(a) OURS and US
(b) SHE and HERS
(c) HIS and HE
(d) THEIRS and THEM
Ans: (c)

Q18. Select the related word from the given alternatives :
Accommodation : Rent :: Journey 😕

(a) Expense (b) Octroi
(c) Freight (d) Fare
Ans: (d)

Q19. AKU : ? : : CMW : DNX
(a) BGL (b) BLQ
(c) BGQ (d) BLV
Ans: (d)

Q20. If ‘+’ means ‘–’; ‘–’ means ‘×’; ‘×’ means ‘’ and ‘’ means ‘+’, then 25 × 5 ÷ 30 + 8 – 2 = ?
(a) 54 (b) 15
(c) 18 (d) 19
Ans: (d)

Q21. (a) Prison (b) Court
(c) Handcuffs (d) Uniform

Ans: (d)

Q22. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Wolf (b) Cat
(c) Dog (d) Fox
Ans: (b)

Q23. Find the odd number-pair from the given alternatives :
(a) 4 – 16 (b) 8 – 24
(c) 14 – 26 (d) 16 – 36
Ans: (c)

Q24. Hari remembers that his father’s birthday is between 13th and 16th of June, whereas his sister remembers that their father’s birthday is between 14th and 18th of June. On which day is their father’s birthday, which both agree?
(a) 14th June (b) 15th June
(c) 16th June (d) 17th June
Ans: (b)

Q25. COMMISSIONER
(a) MISSION (b) COMMON
(c) MISSILE (d) SIREN
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!