You are here
Home > QB Subjectwise > Part 007 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 007 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The beautiful (a)/ surrounding of the place (b)/ enchanted me. (c)/ No error (d)
Ans: (b) surroundings will replace surrounding because – surrounding is an Adj. that means the area around, Surroundings is a Noun that means everything that is around or near somebody/something Look at the examples given below: The buildings have been designed to blend in with their surroundings. From the top of the hill you can see all the surrounding countryside. Hence, surroundings of the place is the right usage

Q2. No porter being available (a)/ he carried (b)/ all his luggages himself. (c)/ No error (d)
Ans: (c) luggage will replace luggages because – luggage is the plural of luggage. There are several other words which remains the same both in singular and plural; such as— furniture, equipment, aircraft, news Hence, all his luggage himself is the right usage

Q3. He will not be able (a)/ to cope up with (b)/ the pressure of work. (c)/ No error (d)
Ans: (b) to cope with will replace to cope up with. Use of up is superfluous. to cope with (Idiom): to deal successfully with something difficult Look at the examples given below: Desert plants are adapted to cope with extreme heat. He wasn’t able to cope with the pressure at home.

Q4. Lasers are (a)/ indispensable tools (b)/ for the delicate eyes surgery. (c)/ No error (d)
Ans: (c) eye will replace eyes. eye – surgery is the right phrase that should be used. We can also use ocular – surgery. ocular: connected with the eyes. Hence, for the delicate eyesurgery is the right usage.

Q5. I take great pleasure (a)/ to welcome you (b)/ to this institution. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error.

Q6. The whole country (a)/ was suffering by (b)/ a financial crisis. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) from will replace by because – suffering (Verb) agrees with from (Prep.) Look at the examples given below: Road accident victims were suffering from severe shock. Many companies are suffering from a shortage of skilled staff. Hence, was suffering from is the right usage.

Q7. I do not know where could he have gone (a)/ so early (b)/ in the morning. (c)/No error. (d)
Ans: (a) where he could have gonewill replace where could he have gone The basic structure in Indirect Speech is Subject + Verb he could and the Reported sentence will be an Assertive sentence. Hence, I do not know where he could have gone is the right usage.

Q8. I suggest that (a)/ he goes (b)/ to the doctor as soon as he returns from the examination. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) go will replace goes because – the sense of the sentence is advisory. A sentence that expresses ideas such as advice, order, request, suggestion, etc. will use a infinitive (without to) and one of the following Reporting Verbs – advise, command, suggest, etc. Hence, he go is the right usage.

Q9. The introduction of tea and coffee (a)/ and such other beverages (b)/ have not been without some effect. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) has not been will replace have not been because – The introduction is a Singular Subject and a Singular Subject →Singular Verb Plural Subject →Plural Verb Hence, has not been without some effect is the right usage.

Q10. In spite of the roadblock (a)/ the guards allowed us (b)/ enter the restricted area to search for our friends. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) to enter will replace enter because – to enter is the direct object. An infinitive with to is used when the infinitive is the direct object. as in – Everyone wanted to go. Subject Verb Direct Object (to + Inf.) Hence, to enter the restricted area to search for our friends is the right usage.

Q11. The newer type of automatic machines (a)/ washes (b)/ the clothes faster. (c)/No error. (d)
Ans: (a) new/latest will replace newer because – use of Comparative Degree is superfluous. Hence, the new/ late type of automatic machines is the right usage.

Q12. By the time (a)/ we got our tickets and entered the cinema theatre, (b)/ the show was already begun. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) had already begun will replacewas already begun because – Past Perfect Tense will be used here. Past Perfect Tense is used for showing an action happened in the Past before another event took place. Look at the example given below: By the time I got home yesterday, my mother had already cooked dinner. Hence, the show had already begun is the right usage.

Q13. Each of the students in the computer class (a)/ has to type (b)/ their own research paper this semester. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error. Each is used in front of a Singular Noun followed by a Singular Verb. The use of their (Plural Pronoun) is becoming or common these days. Look at the examples given below: Each student has been given his or her own email address. Each student has been given their own email address. Each of, each one of and everyone of followed by a Plural Noun/Pronoun take Singular Verb. as in – Each of the houses is different.

Q14. The fact of me (a)/ being a stranger (b)/ does not excuse his conduct. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) my will replace me because – me is in Objective Case and my in Possessive Case. as in – Do you mind my smoking ? () Do you mind me smoking ? (×) Hence, The fact of my is the right usage.

Q15. The sea looks (a)/ as if it has been (b)/ agitated by a storm. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) had been will replace has been because – to show that a comparison is unreal, we use Past Tense with a present meaning after as if/as though. Look at the examples given below: She looks as if she were rich. She talks as if she were mad. Hence, as if it had been is the right usage.

Q16. A variety of pleasant items in the shop (a) / attract (b) / everybody. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error.

Q17. The table’s legs (a)/ have been (b) / elaborately carved. (c) / No error (d).
Ans: (a) The legs of the table will replace the table’s legs because – ’s (apostrophe s to show possession) is not used with nonliving things. of or of the is used. Look at the examples given below: When you open the door of his cage, — () When you open his cage’s door — (×)

Q18. The sceneries (a)/ of Kashmir (b)/ is very charming. (c)/ No error (d).
Ans: (a) scenery will replace sceneries because – Plural of scenery is scenery. Hence, The scenery is the right usage

Q19. I would appreciate if readers (a)/ would write to me (b)/ about how they meditate. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Use of would is superflous. Hence, write to me will replace would write to me.

Q20. Neither of the two children (a)/ said their prayer (b)/ before going to bed. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error. Neither of and either of followed by a Plural Noun/ Pronoun take a Singular/Plural Verb. as in — Neither of my parents speak a foreign language.

Q21. I sat down opposite him (a)/ and produced (b)/ the packet of cigarettes. (c)/ No error (d).
Ans: (c) a will replace the because – the packet of cigarrettes is a general commodity here, so, the (def. Art.) will not be used. Instead, a (Indef. Article) will be used. Here, produced (Verb) means to bring forth

Q22. This happened (a)/ just exactly (b)/ five years ago. (c)/ No error (d).
Ans: (b) Use of just and exactly together is superfluous. Hence, either just or exactly will be used. Look at the examples given below: This jacket is just my size. It’s just/exactly as I thought.

Q23. Ramesh smiled when he was remembering (a)/ his hard early years (b)/ and his long road to success. (c)/ No error (d).
Ans: (a) when he remembered will replace when he was remembering because – remember is not used in Progressive Tense. Hence, Ramesh smiled when he remembered is the right usage

Q24. Good heavens (a)/ How has she (b)/ grown (c)/ No error (d).
Ans: (b) how she has will replace how has she because – the sentence structure is as follows: How + Adj./Adv. + Subject + Verb How (tall) she has grown How quickly he speaks How (Adv.) Subject Verb

Q25. The doctor advised Mr. Murugan that, (a)/ because of his severe cramps, (b)/ he should lay in the bed for a few days. (c)/ No error (d).
Ans:
(c) lie will replace lay because – should is a Modal Verb and the basic structure for should is as follows: Subject + Aux./Modal Verb + Main Verb he should lie The Main Verb is used in the base form as in – He should go. Hence, he should lie in the bed for a few days is the right usage

Top
error: Content is protected !!