You are here
Home > QB Subjectwise > Part 006 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 006 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 006 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. 82 : 06 : : 76 : ? .
(a) 15 (b) 01
(c) 12 (d) 24
Ans: (b)

Q2. FE : HG : : ML : ?
(a) ON (b) PO
(c) QP (d) JI
Ans: (a)

Q3. Change the sign to find the equation 28 – 7 + 2 × 2 = 0
(a) Change + into ×
(b) Change × into +
(c) Change – into +
(d) Change + into –
Ans: (a)

Q4. (a) Violin (b) Sitar
(c) Flute (d) Piano

Ans: (c)

Q5. (a) 13 – 21 (b) 19 – 27
(c) 15 – 23 (d) 16 – 24

Ans: (d)

Q6. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) CA (b) FD
(c) KI (d) TQ
Ans: (d)

Q7. Find the missing term of the following series :
GEFH, ZXYA, SQRT, ?

(a) LJKM (b) KILN
(c) JGIO (d) NLMO
Ans: (a)

Q8. Find the hidden meaningful word from the coded alphabets if the alphabets are in reverse order.
(a) 11, 15, 26, 13, 22
(b) 15, 11, 22, 26, 13
(c) 11, 22, 15, 13, 26
(d) 26, 22, 15, 13, 11
Ans: (a)

Q9. Arrange the following words as per order in the dictionary
1. Direction
2. Directed
3. Director
4. Directing

(a) 1, 4, 3, 2 (b) 2, 4, 1, 3
(c) 4, 2, 3, 1 (d) 4, 1, 2, 3
Ans: (b)

Q10. House : Rent : : Capital : ?
(a) Interest (b) Investment
(c) Country (d) Money
Ans: (a)

Q11. FRENCH : FRANCE :: DUTCH : ?
(a) FIJI (b) NORWAY
(c) HOLLAND (d) SWEDEN
Ans: (c)

Q12. 4 : 17 : : 7 : ?
(a) 50 (b) 48
(c) 49 (d) 51
Ans: (a)

Q13. Select the related letters from the given alternatives.
ABDE : FGIJ :: IJLM : ?

(a) NMOP (b) NOPQ
(c) NOQR (d) NPQR
Ans: (c)

Q14. (a) House (b) Apartment
(c) Building (d) Society

Ans: (d)

Q15. (a) Murder (b) Kill
(c) Kidnap (d) Assassinate

Ans: (c)

Q16. (a) 8948 (b) 3463
(c) 6514 (d) 5725

Ans: (b)

Q17. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) BDF (b) GIK
(c) LMO (d) OQS
Ans: (c)

Q18. CHEMOTHERAPY
(a) MOTHER (b) THERAPY
(c) PANTHER (d) REMOTE
Ans: (c)

Q19. Unscramble the following letters to frame a meaningful word, then find out the correct numerical position of the letters :
I N R D T P in English E S 1 2 3 4 5 6 7 8 9

(a) 639185251 (b) 637914825
(c) 735124389 (d) 756432189
Ans: (b)

Q20. Which one of the following words will appear third in the dictionary?
(a) Immutable
(b) Immigrate
(c) Imperative
(d) Impassioned
Ans: (d)

Q21. Surgeon : Forceps : : ?
(a) Doctor : Prescription
(b) Refugee : Asylum
(c) Blacksmith : Hammer
(d) Driver : Brake oil
Ans: (c)

Q22. Yard : Inch : : Quart : ?
(a) Gallon (b) Ounce
(c) Milk (d) Liquid
Ans: (a)

Q23. Select the related numbers from the given alternatives:
01 : 36 : : 02 : ?

(a) 48 (b) 49
(c) 69 (d) 70
Ans: (b)

Q24. Select the related letters from the given alternatives :
ECFG : FDGH :: SQTU : ?

(a) TRVU (b) TVUR
(c) TRUV (d) SRTV
Ans: (c)

Q25. (a) Sports : Ground
(b) Cinema : Screen
(c) Drama : Stage
(d) Rubber : Erase

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!