You are here
Home > QB Subjectwise > Part 006 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 006 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Being (a)/ a rainy day (b)/ I could not go out. (c)/ No error (d).
Ans: (a) It will be placed before being to complete the sentence appropriately. Combination of two or more sentences is possible only when the sentences have a common subject. Look at the examples given below: I read the book. I returned it to the library. Having read the book I returned it to the library. () Reading the book I returned it to the library. (×) It was a rainy day. I could not go out. It being a rainy day I could not go out. ()

Q2. He is (a)/ capable to do this work (b)/ within the stipulated period. (c)/ No error (d).
Ans: (b) capable of doing will replace capable to do because capable agrees with of (Prep.) and – ing Verb (Gerund). Look at the examples given below: I am perfectly capable of doing it myself. The workers are capable of running the organisation them selves. Hence, capable of doing this work is the right usage.

Q3. I will send my servant (a)/ but I cannot insure (b)/ that he will reach there in time. (c)/ No error (d).
Ans: (b) assure will replace insure because – only assure is used with reference to a person to indicate that something is definitely true/will happen. insure is used for guaranteeing persons against risk. Look at the examples given below: The ambassador assured the Prime Minister of his loyalty. We assured him of our support. Hence, but I cannot assure is the right usage

Q4. The lawyer asked the complainant (a)/ to put his sign (b)/ on the paper. (c)/ No error (d).
Ans: (b) to put his signature will replace to put his sign because – sign (Noun) an indication Look at the examples given below: I was asked to sign the letter. There was no sign of his returning from Bangalore. Hence, to put his signature is the right usage

Q5. When you have gone through the papers (a)/ kindly return them (b)/ to us. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error.

Q6. You could be better off these days (a)/ and this enables you (b)/ to have little more fun. (c)/ No error (d).
Ans: (a) are better off will replace could be better off because – be better off is used for saying that somebody is/ would be happier/more satisfied if he was in a particular position or did a particular thing to have more money. Look at the examples given below: Families will be better off under the new law. She is better off without him. Hence, you are better off these days is the right usage

Q7. In that wholesale shop (a)/ they do not sell (b)/ fewer than ten bags of rice. (c)/ No error (d).
Ans: (c) less will replace fewer because – less (Det.) is used with uncountable Nouns to mean a smaller amount of as inless better/time/importance and fewer (Det.) is used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean not many as in – Few people understand the difference. There seems to be fewer tourists around this year. Hence, less than ten bags of rice is the right usage

Q8. The period (a)/ between 1980 to 1990 (b)/ was very significant in my life. (c)/ No error (d).
Ans: (b) between 1980 and 1990/from 1980 to 1990 will replace between 1980 to 1990 because – between (Prep.) indicates a period of time that separates two days, years, events, etc. between is used with and from(Prep.) is used for showing when something starts from is used with to to is never used with between Look at the examples given below: We shuttled between New York to Chicago. (×) We shuttled between New York and Chicago. () We are open from 8 a.m. to 7 p.m. every day

Q9. He is not the fastest bowler (a)/ in the Indian team, (b)/ isn’t he (c)/ No error (d).
Ans: (c) is he will replace isn’t he because – The statement is negative and it will use a positive tag. Look at the examples given below: It isn’t beautiful, is it ? They didn’t leave, did they ? You can do it, can’t you ?

Q10. I went into (a)/ the bank and (b)/ withdrew some money. (c)/ No error (d).
Ans:
(a) to will replace into because – to (Prep.) indicates in a direction so as to reach into (Prep.) indicates a position in/inside something Look at the examples given below: I’m going with her to Australia. I went into the yard. Hence, I went to is the right usage.

Q11. I found (a)/ the two first chapters of the book (b)/ particularly interesting. (c)/ No error (d).
Ans: (b) First two will replace two first because – in Numeral Adjectives – Ordinal and Cardinal Adjectives — a particular order is followed. The order is – Determiner + Ordinal + Cardinal + Noun the first two chapters Hence, the first two chapters of the book

Q12. Bacon, the father of the English essay (a)/ had a thirst (b)/ of knowledge. (c)/ No error (d).
Ans: (c) for will replace of because – thirst (for something) (Noun): a strong desire for something Thirst agrees with for (Prep.) as in – a thirst for knowledge Hence, for knowledge is the right usage.

Q13. The train had left (a)/ when he had reached (b)/ the station. (c)/ No error (d).
Ans: (b) reached will replace had reached because – When two actions take place in the Past, the earlier action is in Past Perfect and the later action in Simple Past Tense. Look at the example given below: I had written the letter before you came home. earlier action later action Past Perfect Tense Past Tense Hence, when he reached is the right usage

Q14. He said (a)/ that he will never (b)/ repeat the mistake. (c)/ No error (d).
Ans: (b) would will replace will because – in Indirect speech will changes into would as in – She said, “I will teach you English.” (D.S.) She said that she would teach me English. (I.S.) Hence, that he would never is the right usage.

Q15. I am able (a)/ to cope up with (b)/ all these difficulties. (c)/ No error (d).
Ans: (b) to cope with is the right usage. Look at the examples given below: I can’t cope with your being late for work any more. He wasn’t able to cope with the stresses and strains of the job.

Q16. I wish I am (a)/ the richest person (b)/ in the whole wide world. (c)/ No error (d).
Ans: (a) I were will replace I am Wish is most commonly used in imaginary/unreal situations. as in – I wish (that) you were here. (But, you are not, and I miss you). The tense of the Verb that follows I wish is mostly in Past Tense. In Subjunctive form we use were and not was after wish. Look at the examples given below: I’m very fat. I wish I were thin. I wish I were taller. I wish to be taller. (Present Time) Hence, I wish I were is the right usage.

Q17. She is confident (a)/ to win the gold medal (b)/ this time. (c)/ No error (d).
Ans: (b) of winning will replace to win because – Confident (Adj.) agrees with Prep.-of and + ing verb
(Gerund) Look at the example given below: The team feels confident of winning. Hence, of winning the gold medal is the right usage

Q18. The boy laid in the shelter (a)/ for a long time before (b)/ somebody came to rescue him. (c)/ No error (d).
Ans: (a) lay will replace laid. lay is the Past Tense of lie (Verb) which means to be there in a horizontal position, or to get into that position. Look at the examples given below: She lay on the floor, listening to music. Lay a sheet of newspaper on the floor. Here, lay (Verb) means to put something somewhere carefully or neatly. Hence, The boy laid in the shelter is the right usage

Q19. Standing at (a)/ the top of the hill, (b)/ the houses below were hardly visible. (c)/ No error (d).
Ans: (d) No error.

Q20. Kambli is one of the players (a)/ who has been selected (b)/ for the test match. (c)/ No error (d).
Ans:
(b) have will replace has because – when one of is used in a sentence, the Noun/Pronoun following of is the Antecedent. So, the Verb is used accordingly. Here, players is the Antecedent, so, the Verb will be in Plural. Look at the following example: She is one of those who do not accept the view. Antecedent Plural Verb (without s) Hence, who have been selected is the right usage.

Q21. A moment delay (a)/ would have proved costly (b)/ in the situation. (c)/ No error (d)
Ans: (a) momentary/moment’s delay will replace moment delay. Both moment and delay are Nouns. But an Adjective/or a Possessive Noun is used for modifying a Noun. a momentary delay/amoment’s delay will be used. Adjective Noun Pos. Noun Noun Hence, A moment’s delay/ A momentary delay is the right usage.

Q22. Ram disappointed his mother (a)/ as he did not (b)/ write to her very often. (c)/ No error (d)
Ans: (d) No error.

Q23. After you will return (a)/ from Chennai (b)/ I will come and see you. (c)/ No error (d)
Ans: (a) after you return will replace after you will return because – the Simple Future cannot be used in clauses beginning with time expressions such as when, while, before, after, etc. Instead of Simple Future, Simple Present is used. Look at the examples given below: When you will arrive tonight, we will go out for dinner. (×) When you arrive tonight, we will go out for dinner. ()

Q24. Scenes from the film (a)/ had to be censured (b)/ before it was released. (c)/ No error (d)
Ans: (b) censored will replace censured because – censored (Verb): to examine books, films, etc. to remove anything that is considered offensive, morally harmful, politically dangerous, etc. and censored (Verb): to criticize someone officially for something he has done wrong Look at the examples given below: He was officially censured for his handling of the situation. The information given to the press was carefully censored by the Ministry of Defence. Hence, had to be censored is the right usage.

Q25. When my sister was ill (a)/ I went to the hospital (b)/ on alternative days. (c)/ No error (d)
Ans: (c) alternate will replace alternative because – alternate (Adj.): something happening on one day and not the next and continues in this pattern. It is used before Nouns alternative (Adj.): substitute/other Look at the examples given below: Several members of the audience provided alternative views on the topic. The service runs on alternate days. Hence, on alternate days is the right usage

Top
error: Content is protected !!