You are here
Home > QB Subjectwise > Part 005 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 005 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 005 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. J, Q, I, R, H, S, ?, ?
(a) F T (b) G T
(c) H U (d) KT
Ans: (b)

Q2. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
DETERMINATION

(a) DETENTION
(b) DESTINATION
(c) TERMINATE
(d) DOMINATE
Ans: (b)

Q3. Which of the following words will come fourth if arranged according to the English Dictionary ?
(a) Elect (b) Electric
(c) Elector (d) Elastic
Ans: (b)

Q4. Chisel : Sculptor :: Harrow : ?
(a) Gardener (b) Mason
(c) Blacksmith (d) Guard
Ans: (a)

Q5. 9 : 28 : : 56 : ?
(a) 3 (b) 18
(c) 112 (d) 169
Ans: (d)

Q6. DEVIL : ABSFI : : OTHER : ?
(a) MRFCP (b) RWKHU
(c) LQEBO (d) LRECO
Ans: (c)

Q7. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the given equation :
28 * 4 * 9 * 16

(a) ÷ + = (b) + ÷ =
(c) – × + (d) – = × )
Ans: (a)

Q8. (a) Foal (b) Hen
(c) Lamb (d) Leveret

Ans: (b)

Q9. (a) 368-358 (b) 254-244
(c) 122-114 (d) 156-146 )

Ans: (c)

Q10. (a) DEFY (b) HINT
(c) MOST (d) SUVY

Ans: (d)

Q11. F, L, Q, U, X, ? .
(a) B (b) Z
(c) Y (d) A
Ans: (b)

Q12. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :
EXORBITANT

(a) BITTER (b) EXPORT
(c) EXNORA (d) EXTANT
Ans: (b)

Q13. Which will appear 3rd in the dictionary ?
(a) colloquy (b) collinear
(c) collegiate (d) collision
Ans: (d)

Q14. Tea : Cup : : Soup : ? .
(a) Glass (b) Spoon
(c) Bowl (d) Mug
Ans: (c)

Q15. 6 : 12 : : 20 : ?
(a) 50 (b) 30
(c) 42 (d) 38
Ans: (b)

Q16. AYRRJC : CATTLE : : NCPDCAR : ?
(a) SUBJECT (b) NEGLECT
(c) PERFECT (d) OPERATE
Ans: (c)

Q17. Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the equation.
48 * 4 * 6 * 3 * 30

(a) –, +, =, × (b) ÷, =, ×, +
(c) ÷, +, ×, = (d) –, =, ×, +
Ans: (c)

Q18. (a) artificial (b) insincere
(c) affected (d) naive

Ans: (d)

Q19. (a) 8 –11 (b) 1–4
(c) 7–10 (d) 3–5

Ans: (d)

Q20. Find out the odd letters.
(a) MLKA (b) HGFA
(c) STUA (d) RQPA
Ans: (c)

Q21. ADGJ, YVSP, KNQT, ?
(a) SVZB (b) QTWZ
(c) OLIF (d) LORU
Ans: (c)

Q22. MANUFACTURE
(a) FRACTURE (b)MANNER
(c) MATTER (d) FACE
Ans: (d)

Q23. Arrange the following according to dictionary.
1.Fenestration 2.Feather 3. Feed head 4.Feature 5. Feminine

(a) 4, 2, 3, 5, 1 (b) 4, 2, 3, 1, 5
(c) 2, 4, 3, 5, 1 (d) 2, 4, 1, 5, 3
Ans: (c)

Q24. House : Room : : World : ?
(a) Land (b) Sun
(c) Air (d) Nation
Ans: (d)

Q25. Doctor : Hospital :: Teacher : ?
(a) Field (b) Laboratory
(c) School (d) Industry
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!