You are here
Home > QB Subjectwise > Part 004 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 004 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 004 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. BDFH : IKMO : : QSUW : ?
(a)GIKL (b) XZBD
(c) OPQR (d) BDFG
Ans: (b)

Q2. If ‘ * ’ means subtraction; ‘–’ means division, ‘ ’ means addition and ‘%’ means multiplication, then find the value of :
13 3 * 6 % 8 – 4 14 = ?

(a) 18 (b) 14
(c) 12 (d) 8 i)
Ans: (a)

Q3. (a) water (b) pool
(c) lake (d) pond

Ans: (a)

Q4. (a) 11 (b) 8
(c) 14 (d) 66

Ans: (a)

Q5. (a) BCDF (b) AEIO
(c) GHTK (d) RNWX

Ans: (b)

Q6. D, H, L, R, ?
(a) T (b) X
(c) I (d) O
Ans: (b)

Q7. PROVINCIALISM
(a) SAILOR (b) NAIL
(c) MAN (d) INITIAL
Ans: (d)

Q8. 1. Serve 2. Vegetable
3. Package 4. Prepare
5. Store 6. Cut

(a) 2, 4, 6, 5, 3, 1
(b) 6, 4, 5, 1, 3, 2
(c) 2, 6, 4, 3, 5, 1
(d) 6, 4, 5, 1, 2, 3
Ans: (c)

Q9. Sapling : Tree : : Girl : ?
(a) Wife (b) Man
(c) Child (d) Woman
Ans: (d)

Q10. 6 : 64 : : 11 : ?
(a) 144 (b) 169
(c) 121 (d) 124
Ans: (b)

Q11. QPRS : TUWV :: JIKL : ?
(a) NMOP (b) NMPO
(c)MNPO (d) MNOP
Ans: (c)

Q12. If 17 + 17 = 2895 18 + 18 = 3245 19 + 19 = 3615 then, 23 + 23 = ?
(a) 5765 (b) 5295
(c) 2565 (d) 4005
Ans: (b)

Q13. (a) Nose (b) Ear
(c) Tongue (d) Teeth

Ans: (d)

Q14. (a) 20 – 36 (b) 30 – 46
(c) 50 – 56 (d) 60 – 66

Ans: (a)

Q15. (a) A (b) O
(c) I (d) N

Ans: (d)

Q16. DGJ, FIL, HKN, JMP, ?
(a) LON (b) LOR
(c) LOQ (d) LOM
Ans: (b)

Q17. Calculate
(a) Cat (b) Tea
(c) Late (d) Team
Ans: (d)

Q18. Arrange the words given below in a meaningful sequence :
1. Printer 2. Publisher
3. Writer 4. Editor
5. Seller

(a) 3, 4, 2, 1, 5 (b) 3, 4, 1, 2, 5
(c) 2, 4, 3, 5, 1 (d) 2, 3, 4, 1, 5
Ans: (b)

Q19. Coffee : Coffeine : : Tobacco : ?
(a) Tanin (b) Novocaine
(c) Alexin (d) Nicotin )
Ans: (d)

Q20. 10 : 101 :: 20 : ?
(a) 200 (b) 201
(c) 400 (d) 401
Ans: (d)

Q21. DAM : MAD : : WARD : ?
(a) DWAR (b) DWOR
(c) DRAW (d) DROW
Ans: (c)

Q22. 25 * 2 * 6 = 4 * 11 * 0 Which set of symbols can replace * ?
(a) ×, –, ×, + (b) +, –, ×, +
(c) ×, +, ×, – (d) ×, +, +, ×
Ans: (a)

Q23. (a)Biography (b) Photography
(c) Lithography (d) Xerography )

Ans: (a)

Q24. (a) 24-47 (b) 38-61
(c) 74-98 (d) 54-77

Ans: (c)

Q25. (a) MDPS (b) CNGH
(c) FJLQ (d) OAUE

Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!