You are here
Home > QB Subjectwise > Part 004 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 004 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. The Prime Minister was asked (a)/ to write a forward (b)/ to the book. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) foreword will replace forward because – a foreword, is a short introduction at the beginning of a book written by somebody other than the author. Look at the examples given below: He was asked to write a foreword for her book. They ran forward to welcome her. Hence, to write a fore word is the right usage

Q2. I must complement you (a)/ on your good manners (b)/ and your impeccable behaviour. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) compliment will replace complement because – compliment (Verb): to express admiration of; congratulate complement (Verb): to add to/make complete If one thing complements another, the two things increase each other’s good qualities when they are brought together. If you compliment someone, you tell him that you admire him. Look at the examples given below: They complimented on the way I looked. Spices complement the flavour of the curry. Hence, I must compliment you is the right usage.

Q3. The sweets (a)/ were shared (b)/ between the four girls. /(c) No error. (d)
Ans: (c) among will replace between because – between is used when only two persons or things are involved. among expresses a relationship when more than two persons/things are involved. Look at the examples given below: She had to choose between work and her family. He divided his money among his brothers and sisters. Hence, among the four girls is the right usage

Q4. The longdistance train (a)/ which met with an accident (b)/ was carrying some army personal. / (c) No error. (d)
Ans: (c) personnel will replace personal because – personnel (Noun) is used for people employed by or active in an organization, a business, or service personal (Adj.) is related to a particular person Look at the examples given below: This is my personal opinion. We have advertised for extra security personnel. Personnel is a Plural Noun. Hence, was carrying some army personnel is the right usage.

Q5. The young men from Japan (a)/ found the assent of the mountain (b)/ hard going. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) ascent will replace assent because – ascent (Noun): an upward slope; the process/act of going upward but assent (Noun): to express agreement or acceptance, as of a proposal Look at the examples given below: The director has given her assent to the proposals. The cart began its gradual ascent up the hill. Hence, found the ascent of the mountain is the right usage.

Q6. If the worst (a)/comes to worst, ( 2)/I will have to bid goodbye to my studies and join my family business. (c) /No error. (d)
Ans: (b) the will be used before worst comes to the worst will replace comes to worst because – worst (Adj.) is the Superlative Degree of bad (Positive Degree) and worse (comparative Degree) and the (Def. Art.) is used with a Superlative Degree. if the worst comes to the worst (Idiom): if the situation becomes too difficult or dangerous. Look at the examples given below: If the worst comes to the worst, we’ll just have to sell the house. If the worst comes to the worst, we’ll have to give them our bed and sleep on the floor.

Q7. The interim report does not (a)/ analyse thoroughly the principle causes (b)/of the disaster (c) / No error (d).
Ans: (b) principal will replace principle because – principle (Noun): a general rule that someone’s behaviour or idea is based on Principal (Adj.): a chief/important person/thing Look at the examples given below: His principal interest in life was money. We follow the principle that everyone should be treated equally. Hence, analyse thoroughly the principal causes is the right usage

Q8. The items I liked most (a)/were the rosewood carvings (b)/and the teakwood furnitures of Dutch design (c)/No error. (d)
Ans: (c) furniture will replace furnitures because – furniture is an Uncountable Noun. It is not used in the Plural. Look at the examples given below: We are going to get new furniture for the living room.
() We are going to get new furnitures for the living room. (×) Hence, and the teakwood furniture of Dutch design is the right usage.

Q9. A part of the training (a)/they offered was (b)/real good (c)/No error. (d)
Ans: (c) really will replace real because – really (Adv.) is used for emphasizing an Adjective/ Adverb Look at the examples given below: She was driving really fast. I am really sorry. Hence, really good is the right usage.

Q10. The soil was moist as (a)/there was little rain (b)/the day before (c)/No error. (d)
Ans: (b) a little rain will replace little rain because – little is a Negative Adj. and means not much a little is an Affirmative Adj. that means some Look at the examples given below: He had little money. (not much money) He had a little money. (some money) Hence, there was a little rain is the right usage.

Q11. The manager wanted to know who had arrived (a)/early that day (b)/the cashier or the accountant (c)/No error. (d)
Ans: (b) earlier will replace early because – The comparison between the two (the cashier and the accountant) is evident. So, the Comparative Degree of early (Adj.) will be used. early earlier earliest Positive Comparative Superlative Look at the examples given below: This puzzle is easier than that one. The book was more interesting than the film. Hence, earlier that day is the right usage

Q12. They are a politically important family; (a)/one of his sisters is a minister (b)/ and the other is married with a minister (c)/No error. (d)
Ans: (c) married to will replace married with because married (Verb) agrees with to (Prep.) Look at the example given below: Her daughter was married to a fisherman. Hence, and the other is married to a minister is the right usage

Q13. Supposing that the information (a)/proves to be totally reliable, (b)/should we still have to recast the plans ? (c)/No error. (d)
Ans: (c) should we still recast the plans will replace should we still have to recast the plans because – Where the tense in the Supposing that clause is in Simple Present, the tense in the Main clause will be in Simple Future using Modal Verbs like will, may, might, could or should. Look at the examples given below: Supposing that it rains, you will get wet. Supposing that you don’t feel better tomorrow, you should go and see the doctor.

Q14. Though its gloss can (a)/fool few unwary customers, (b)/it wouldn’t be difficult for the clever ones to judge its real worth (c)/No error. (d)
Ans: (b) a few will replace few because – few (Adj.) is used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean not many. a few (Adj.) is also used with Plural Nouns and a Plural Verb to mean a small number/some Look at the examples given below: Very few students learn Sanskrit now. I need a few things from the store. Hence, fool a few unwary customers is the right usage.

Q15. She pretends as if she has (a)/ never in her life, (b)/told a lie. Isn’t it ? (c)/No error. (d)
Ans:
(a) had will replace has because – The use of as if, indicates an unreal situation in the present. So, it will be followed by Past Conditional Tense. Look at the examples given below: He looks as if he knew the answer. (He gives the impression that he knows the answer, but he (probably doesn’t know it.) He behaves as if nothing had happened. Hence, she pretends as if she had is the right usage

Q16. Knowledge of (a)/ at least two languages (b)/ are required to pass the examination (c)/. No error (d).
Ans: (c) is will replace are because – The Verb of a sentence always agrees with the Subject of the sentence, not with the object of a preposition. Here, knowledge is the Subject of the sentence, two languages is the Object of of (Prep.) Look at the examples given below: The car with many riders was speeding towards us. () Singular Prep. Obj. of with Singular Verb Noun (Prep.) The car with many riders were speeding towards us.
(×) Hence, is required to pass the examination is the right usage

Q17. The members of the Opposition Party in the Parliament (a)/ shout upon the minister (b)/ if he makes a wrong statement (c)/. No error (d).
Ans: (b) at will replace upon because – shout at: to say something in a loud voice Look at the examples given below: She shouted at him for spilling the milk. He shouted at her to shut the gate. Hence, shout at the minister is the right usage

Q18. Everyone of the films (a)/ you suggested (b)/ are not worth seeing (c)/. No error (d).
Ans: (a) All will replace Everyone of because – Everyone (Pro.) is used for every person or all people but All (Det.) is used with Plural Nouns and refers to the whole number of The Verb (are) is also in Plural and a Subject agrees with the Verb used. Look at the examples given below: All the people you invited are coming. Subject Plural Noun Plural Verb The police questioned everyone in the room. Hence, All the films is the right usage

Q19. The Secretary and the Principal of the college (a)/ are attending (b)/ the District Development Council Meeting at the Collectorate (c)/. No error (d).
Ans: (d) No error.

Q20. No sooner had the hockey match started (a)/ when it began (b)/ to rain (c)/. No error (d).
Ans: (b) than will replace when because – No sooner – than is the correct Correlative. No sooner introduces the event that occurred first. Look at the examples given below: No sooner had I closed my eyes than I fell asleep. First Event Next Event No sooner did I arrived at the station than the train came. First Event Next Event. Hence, than it began is the right usage

Q21. The Secretariat (a)/ comprises of (b)/ many airconditioned rooms (c)/. No error (d).
Ans: (b) comprises/is comprised of will replace comprises of because – comprise (Verb): consist of Look at the examples given below: The collection comprises 327 paintings. The collection is comprised of 327 paintings. The collection consists of 327 paintings.

Q22. It is high time (a)/ he stood on his own (b)/ two legs (c)/. No error (d).
Ans: (c) feet will replace two legs because – stand on one’s own feet (Idiom): to be independent and able to take care of yourself. Look at the examples given below: When his parents died, he had to learn to stand on his own feet. You have to learn to stand on your own feet and not always listen to your friends.

Q23. You should avoid (a)/ to travel (b)/ in the rush hour (c)/. No error (d).
Ans: (b) travelling will replace to travel because – avoid (Verb) always agrees with a Gerund (– ing Verb) and not an Infinitive. Look at the examples given below: She avoids to do her homework. (×) Inf. She avoids doing her homework. () Gerund

Q24. There is (a)/ only one of his novels (b)/ that are interesting (c)/. No error (d).
Ans: (c) is will replace are because – when a Plural Noun is placed with a Singular Subject
(one, each, etc.) with of, the Verb will be Singular. Look at the example given below: Only one of his employees is sincere at work. Only one of his students is awarded the ‘Scholar award’. Hence, that is interesting is the right usage.

Q25. He denied (a)/ to have (b)/ been there (c)/. No error (d).
Ans:
(b) having will replace to have because – We use the Gerund (– ing Verb) for an action that happens before or at the same time as the action of the Main Verb. We use the Infinitive for actions that follow the action of the Main Verb. Look at the examples given below: I enjoy myself (at the time of) playing. I deny having stolen anything (before)

Top
error: Content is protected !!