You are here
Home > QB Subjectwise > Part 003 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 003 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. Scarcely had (a)/I arrived than (b)/the train left. (c)/No error. (d).
Ans: (b) when will replace than because – hardly, barely, scarcely, etc. are followed by when and not than. No sooner is followed by than. Look at the examples given below: Hardly had I arrived home when my phone rang. Scarcely had she finished readingwhen she fell asleep. Hence, I arrived when is the right usage.

Q2. The reason why (a)/he was rejected (b)/was because he was too young. (c)/No error. (d).
Ans: (c) that will replace because – After clauses beginning with The reason why/The reason, the clause containing the reason will not begin with because. It will begin with that. Look at the examples given below: The reason why we were late is that there was a traffic accident. The reason we left early was that we had to attend a party. Hence, was that he was too young is the right usage

Q3. Teachers of various schools (a)/ met to discuss about (b)/how to improve the standard of English. (c)/No error. (d).
Ans: (b) about will not be used because – how (Adv.): in what way or manner. Both about and how are not used together. Look at the examples given below: They discussed about the party. They discussed how to organise the party. Hence, met to discuss is the right usage

Q4. His traditionbound attitude (a)/ had to be a constant source of dissatisfaction (b)/among the younger members of the family. (c)/No error. (d).
Ans: (d) No error

Q5. The two first to arrive (a)/were the lucky recipients (b)/of a surprise gift. (c)/No error. (d).
Ans:
(a) first two will replace two first because – two and first are Numeral Adjectives. They are arranged in a particular order which is as follows: Ordinal + Cardinal first two Look at the examples given below: The first five students will receive the Chief Guest. Ordinal Cardinal Hence, the first two to arrive is the right usage

Q6. Two hours have passed (a)/ since (b)/he had fallen asleep. (c)/No error (d).
Ans: (c) he fell asleep will replace he had fallen asleep because – the structure with since will be as follows: It has been + period of time + since two hours since Here, Simple Past Tensefell will be used. Look at the examples given below: Two months have passed since I last saw her. Verb
(Simple Past) Three years have passed since the last earthquake took place. Verb
(Simple Past)

Q7. Having broken down (a)/the driver sent the car (b)/to the garage. (c)/No error (d).
Ans: (b) the car was sent by the driver will replace the driver sent the car because – there is a subject mismatch in this sentence. It looks as if the driver was broken down. The sentence can also be like this – The car having broken down, the driver sent it to the garage.

Q8. He is one of those writers (a)/ who has won acclaim (b)/the world over. (c)/No error (d).
Ans: (b) have will replace has because – When one of is followed by a Noun/Pronoun, the Noun/Pronoun is considered as Antecedent and the Verb is used accordingly. Here, writers (Noun) has been used after one of, writers is in Plural, hence, the Verb will also be in Plural. Look at the example given below: She is one of those residents who have fought for their membership. Here, residents (Noun) has been used after one of, So, it is the Antecedent of Relative Pronounwho. It is in plural, hence, the Verb will also be in Plural. Hence, who have won acclaim is the right usage

Q9. The mason will not (a)/do the work (b)/except give the order. (c)/No error (d).
Ans: (c) rather will replace except because – rather: instead of except: only. Look at the examples given below: She made students think for themselves rather tell them what to think. Our dresses were the same except mine it was red. Hence, rather give the order is the right usage

Q10. When students are ill (a)/they find that they have a lot of work (b)/to catch up with when they return. (c)/No error (d).
Ans: (c) recover will replace return because – recover (Verb): to get well again after being ill/sick/ hurt return (Verb): to come or go back from one place to another Look at the examples given below: I returned from work to find the house empty. He is still recovering from his operation. Hence, to catch up when they recover is the right usage

Q11. Scarcely did I reach the airport, (a)/nervous and tense, than the plane took off, (b)/leaving me stranded in an alien place. (c)/ No error (d).
Ans: (b) when will replace than because. scarcely, hardly, barely are followed by when Look at the examples given below: We had scarcely sat down at the table, when the phone rang. The sentence can also be written like this – Scarcely had we sat down at the table, when the phone rang. Hence, nervous and tense, when the plane took off is the right usage

Q12. The power to (a)/distinguish between differences (b)/is the basis of science and art. (c)/No error (d).
Ans: (b) between differences will not be used because – use of distinguish between differences is superfluous. Here, distinguish (Verb) itself means to recognise the difference between two people or things; differentiate. Look at the examples given below: It was hard to distinguish one twin from the other. It was hard to find the difference between one twin and the other.

Q13. I have (a)/seen her only once (b)/ but I’m liking her a lot. (c)/No error (d).
Ans: (c) I like will replace I’m liking because – like (Verb) is a word used for expressing emotion. It is not used in Progressive/Continuous form. Look at the examples given below: I am liking peanuts. (×) I like peanuts. () Hence, but I’m liking her a lot is the right usage

Q14. I told him (a)/that we enjoyed very much (b)/at the party. (c)/ No error (d).
Ans: (b) had enjoyed will replace enjoyed because – the basic form in this sentence is as follows: Subject + had + Verb we had enjoyed. (Past Participle Form) Look at the examples given below: I had written the letter before you came home. I wish I had been brave enough. Hence, that we had enjoyed very much is the right usage.

Q15. John is working very hardly (a)/ as the examinations (b)/are fast approaching. (c)/No error (d).
Ans:
(a) hard will replace hardly because – hardly (Adv.): almost no/not/none but hard (Adj.): needing/using effort. Look at the examples given below: It is a hard shovelling snow. There is hardly any tea left. Hence, John is working very hard is the right usage.

Q16. He ate (a)/ nothing (b)/ since yesterday (c)/. No error (d)
Ans: (a) has eaten will replace ate because – Since is used with the Present/Past Perfect Tense that indicates a time from the past until a later past time, or until now Look at the examples given below: I haven’t eaten since breakfast. He has been working in a bank since leaving school. Hence, He has eaten is the right usage

Q17. An experimental vaccine (a)/ has brought (b)/ glimmer of hope for the malarial researchers (c)/. No error (d)
Ans: (c) a will be used before glimmer because – when you mention something for the first time, we use a/an (Indef. Art.). Look at the examples given below: I have a problem. Do you have a solution to this ? Hence, a glimmer of hope for the malarial researchers is the right usage

Q18. After making me wait for two agonising hours (a)/ the great man called me in (b)/ and asked me what do I want (c)/. No error (d)
Ans: (c) what I wanted will replace what do I want because – in Indirect Speech, an interrogative sentence is converted into Assertive Sentence in which the Subject is used before the Verb. Look at the examples given below: She said, “When will they come ?” (Direct Speech) Verb Subject She asked when they would come ?” (Indirect Speech) Subject Verb She said to her brother, “Why are you crying ?” (D.S) Verb Subject She asked her brother why he was crying ?” (I.S) Subject Verb Hence, and asked me what I wanted is the right usage

Q19. The ebb and flow of the tides (a)/ are (b)/ now understood (c)/. No error (d)
Ans: (b) is will replace are because – The ebb and flow refers to a single Subject, So the Verb will be Singular. Look at the examples given below: The crown and glory of life is character. The horse and carriage is waiting at the gate.

Q20. The green paint on the wall (a)/ provides a suitable contrast (b)/ with the yellow doors (c)/. No error (d)
Ans:
(d) No error

Q21. Even today (a)/ it is incredulous to think (b)/ that men have walked on the moon. /(c) No error. (d)
Ans: (b) incredible will replace incredulous because – incredulous (Adj.): not willing or not able to believe something incredible (Adj.): unbelievable; very difficult to believe Look at the examples given below: It was an incredible story. There was a brief, incredulous silence. Hence, it is incredible to think is the right usage

Q22. The firemen wore (a)/ inflammable clothing (b)/ for protection. / (c) No error. (d)
Ans: (b) nonflammable will replace inflammable because – inflammable (Adj.): liable to catch fire easily nonflammable (Adj.): not likely to burn easily Look at the examples given below: We should always use clothes that are nonflammable. These gases are highly inflammable. Hence, noninflammable clothing is the right usage

Q23. Beside food, (a)/ the pilgrims carried (b)/ some medicines. /(c) No error. (d)
Ans: (a) besides will replace beside because – beside (Prep.): at the side of and besides (Prep.): in addition to; apart from Look at the examples given below: He sat beside her all night. We have lots of things in common besides music Hence, Besides food is the right usage.

Q24. Adults suffering chicken pox (a)/ can develop (b)/ all kinds of complications (c) No error. (d)
Ans: (a) from will be used before chicken pox because – Suffer (Verb) is followed by from (Prep.) Look at the examples given below: He suffers from asthma. () He suffers asthma. (×) Hence, Adults suffering from chicken pox is the right usage

Q25. The wellknown pianist (a)/ had to practice for several hours a day (b)/ even after he rose to fame. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) practise will replace practice because – practice is a Noun and practise is a Verb. practice (Noun): a habit; a repeated exercise practise (Verb): to do frequently; carry out an action Look at the examples given below: It was his practice to walk five miles every day. She practises the piano daily. Hence, had to practise for several hours a day is the right usage

Top
error: Content is protected !!