You are here
Home > QB Subjectwise > Part 002 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 002 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 002 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Select the related letters from the given alternatives :
FJSP : DLQR : : GMIL : ?

(a) EOGN (b) JNIO
(c) HOGN (d) IONG
Ans: (a)

Q2. (a) Wool (b) Feather
(c) Hair (d) Grass

Ans: (d)

Q3. (a) M.L.A (b) President
(c) Prime Minister
(d) Minister

Ans: (b)

Q4. Select the odd number from the given alternatives.
(a) 160 (b) 240
(c) 360 (d) 480
Ans: (a)

Q5. 3, 5, 11, 14, 17, 21
(a) 17 (b) 14
(c) 3 (d) 21
Ans: (b)

Q6. INTEGRAL
(a) ENTREATY (b) TRIANGLE
(c) RELATING (d) ALERTING
Ans: (a)

Q7. a. Butterfly b. Cocoon
c. Egg d. Worm

(a) a, d, c, b (b) a, c, d, b
(c) b, d, a, c (d) c, d, b, a

Ans: (d)

Q8. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Ambitions
2. Ambiguous
3. Ambiguity
4. Animation
5. Animal

(a) 3 ,2 , 4 , 1 , 5
(b) 3 , 2 , 5 , 4 , 1
(c) 3 , 2 , 1 , 5 , 4
(d) 3 , 2 , 4 , 5 , 1
Ans: (c)

Q9. ? : Knee : : Wrist : Elbow
(a)Hand (b) Leg
(c) Ankle (d) Fingers
Ans: (c)

Q10. Select the related word from the given alternatives :
Flow : River : : Stagnant : ?

(a) Pond (b) Rain
(c) Stream (d) Canal
Ans: (a)

Q11. Select the related number from the given alternatives :
4 : 20 : : 8 : ?

(a) 74 (b) 70
(c) 72 (d) 78
Ans: (c)

Q12. If ‘–’ stands for division ‘+’ stands for subtraction, ‘÷’ stands for multiplication, ‘×’ stands for addition, then which one of the following equations is correct?
(a) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 44
(b) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 21
(c) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 341
(d) 70 – 2 + 4 ÷ 5 × 6 = 36
Ans: (b)

Q13. (a) Hindi (b) Tamil
(c) Punjabi (d) Urdu

Ans: (d)

Q14. Find the odd word from the given alternatives.
(a) Bigger (b) Faster
(c) Greater (d) Taller
Ans: (b)

Q15. Find the odd number pair from the given alternatives.
(a) 70, 80 (b) 54, 62
(c) 28, 32 (d) 21, 24
Ans: (b)

Q16. If the day after tomorrow is Sunday, what day was tomorrow’s day before yesterday ?
(a) Friday (b) Thursday
(c) Monday (d) Tuesday
Ans: (b)

Q17. DICTIONARY
(a) RATION (b) NOTARY
(c) DAINTY (d) TRADE
Ans: (d)

Q18. a. Birth b. Death
c. Childhood d. Infancy
e. Adolescence
f. Adulthood
g. Old age

(a) b, f, g, e, d, c, a
(b) a, d, c, e, f, g, b
(c) a, d, c, f, e, g, b
(d) b, g, f, d, e, c, a
Ans: (b)

Q19. Scribble : Write : : Stammer : ?
(a)Walk (b) Play
(c) Speak (d) Dance
Ans: (c)

Q20. Select the related word from the given alternatives :
Line : Square : : Arc : ?

(a) Ring (b) Sphere
(c) Circle (d) Ball
Ans: (c)

Q21. FHEG : JLIK : : PROQ : ?
(a) TVSU (b) VTUS
(c) TVUS (d) SUVT
Ans: (a)

Q22. If ‘+’ means ‘’; ‘–’ means ‘+’; ‘×’ means ‘–’ and ‘’ means ‘×’, then, 8 ÷ 4 – 6 + 3 × 4 = ?
(a) 4 (b) 14
(c) 28 (d) 30
Ans: (d)

Q23. (a) Plant (b) Root
(c) Stem (d) Leaf

Ans: (a)

Q24. Find the odd word from the given alternatives :
(a) Neurologist
(b) Dentist
(c) Architect
(d) Paediatrician
Ans: (c)

Q25. Find the odd number pair from the given alternatives :
(a) 52–61 (b) 72–81
(c) 54–63 (d) 33–41
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!