You are here
Home > QB Subjectwise > Part 002 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 002 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. I saw him (a)/a couple of times (b)/ since May(c). /No error (d)
Ans: (a) have seen will replace saw because – Since (Prep.): from a time in the past until a later past time, or until now, used with the Present Perfect or Past Perfect Tense. Look at the examples given below: She has been off work since Tuesday. He has been working in a bank since leaving school. Hence, I have seen him is the right usage

Q2. Tea (a)/which I am drinking (b)/ is hot (c). /No error (d)
Ans: (a) The will be used before Tea because – Here, we are talking about a particular tea, followed by a Relative Pronoun (which). The sentence can also be written as – The tea I am drinking is hot (teadefinite) Look at the examples given below: The flowers in her garden are beautiful. (Definite – the ones in her garden) The flowers (that) are in her Rel.pro. garden are beautiful. The dog in the backyard is very cute. (Definitethe one in the backyard) The dog (which) is in the backyard is very cute. Rel.pro. Hence, the tea is the right usage.

Q3. Although the pol ice officer sympathised with poor (a)/ he refused to (b) /take an action against the rich man (c). /No error (d)
Ans: (a) the will be used before poor because – the (Def. Art.) is used with Adjectives to refer to a thing or a group of people described by the Adj. Look at the examples given below: The poor always suffer. Def. Art. Adj. (refers to a group of people who are poor) He is collecting money for the blind. Def. Art. blind refers to a group of people who are blind.

Q4. We were looking forward (a)/ to hear news (b)/about the missing fishermen (c)./ No error (d)
Ans: (b) hearing will replace hear because – Phrasal Verbs are always followed by Gerunds. Here, look forward to is a Phr. V. Look at the examples given below: He was accused of smuggling contraband goods. Phr. V. Gerund He insisted on proofreading the article again. Phr. V. Gerund

Q5. The actress (a)/was shocked (b)/by the news of her dog’s death (c). /No error (d)
Ans: (c) at will replace by because – Shocked always agrees with at (Prep.) at is used with Adjectives for showing the cause of something. Look at the examples given below: They were impatient at the delay. She was delighted at the result. Here, shocked is the Adj. and it is indicating the Cause (reason) of the actress’s shock. Hence, at the news of her dog’s death is the right usage

Q6. One of the questions (a)/ he asked me was (b)/ “Who did you travel with (c) ?” /No error (d) )
Ans: (d) No error

Q7. I know (a)/a doctor (b)/you are referring to (c)./No error (d))
Ans: (b) the will replace a because – here, we are talking about a particular/definite/specific doctor. The sentence can also be written as – I know the doctor who you are referring to. Rel. Pro. Look at the examples given below: The people I met there were friendly. (Definite – those over there) The people (whom) I met there were very friendly. Rel. Pro.

Q8. The introduction of joboriented courses (a)/in the selffinancing colleges (b)/ attract many students (c)./ No error (d)
Ans: (c) attracts will replace attract because – The introduction of job – oriented courses (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular, as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject →Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject →Plural Verb (Main Verb without S) Hence, attracts many students is the right usage.

Q9. It is better (a)/to keep one’s head in the face of danger than (b)/losing one’s courage (c). /No error (d)
Ans: (c) to lose/lose will replace losing because – the basic pattern is as follows: to – Inf. + than + to – Inf./Inf. (without to) to keep than to lose lose Look at the examples given below: It is better to be hated for what you are than to be hated/ be hated what you are not. It is better to beg for forgiveness than to ask/ask for permission Hence, to lose/lose one’s courage is the right usage

Q10. The short story (a)/should not exceed (b)/more than two hundred words (c)./No error (d)
Ans:
(c) more than will not be used because – exceed and more than mean the same. Use of more than is superfluous. Look at the examples given below: The essay should not exceed 250 words. The essay should not be more than 250 words. The sentence can also be written thus – The short story should not be more than two hundred words.

Q11. To die with honour (a)/is better than (b)/live with dishonour. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error The basic structure will be as follows: toInf. + than + Inf. (without to)/to – Inf. to die than live/to live Look at the examples given below: It is better to give than receive/to receive. It is better to rent than buy/to buy.

Q12. It is I (a)/who is to blame. (b)/for this bad situation(c)./ No error. (d)
Ans: (b)am will replace is because – when the Subject of the Verb is a Relative Pronoun
(who), the Verb (is) agrees in Number and Person with the Antecedent of the Rel. Pro. A Noun/Pronoun which comes before a Rel. Pro. is called Antecedent. Here, I is the Antecedent of who (Rel. Pro.) with I so, am is used. Hence, who am to blame is the right usage.

Q13. Gowri told me(a)/his name after( 2)/he left. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) had left will replace left because – when two actions happen in the past, it is necessary to show which action happened earlier than the other. The earlier action is expressed in Past Perfect tense and the later action in Simple Past. Look at the examples given below: They had reached the school before the bell rang. earlier action later action. The patient died after the doctor had come. later action earlier action Hence, he had left is the right usage.

Q14. John would have told (a)/you the truth (b)/ if you had asked him. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error Look at the examples given below: If you had come yesterday, you would have enjoyed the party. If you had asked him, he would have told you everything.

Q15. My sister (a)/has read (b)/pages after pages of the Bible. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) page after page will replace pages after pages because – when words are repeated, they are always used in Singular. Look at the example given below: Her health went down day by day. Singular Singular Day after day has passed and she has not come as yet. Singular Singular Hence, page after page of the Bible is the right usage

Q16. Your success in the IAS examinations depends not only on (a)/ what papers you have selected (b)/but on how you have written them. (c) No error. (d)
Ans: (c) also will come after but because – like either — or, neither — nor, not only — but also are the right Correlatives. Look at the examples given below: He is not only wise but also kind. John plays not only drum but also flute. not only — but also is used for emphasizing that something is also true. Hence, but also on how you have written them is the right usage

Q17. Heavy rain (a)/prevented us (b)/ to go to the cinema. (c)/No error. (d)
Ans: (c) from going will replace to go because – from (Prep.) is used for showing that something is prevented. The structure will be as follows: Subject + Prevent/ed + from + Present Participle Heavy rain prevented from going —— Look at the examples given below: She saved him from drowning. Nothing would prevent him from speaking out against injustice. Hence, from going to the cinema is the right usage

Q18. If majority of the individuals in a State (a)/prosper (b)/the State itself would prosper. (c) /No error. (d)
Ans: (c) will replace would because – When the Conditional Clause begins with If, the structure of the sentence will be as follows: If + Present Tense —-, —- + will + Inf. (without – to) If + prosper ——, —— + will + prosper Conditional Clause Main clause will/would is used only in the Main clause. Look at the examples given below: If he is late, we will go without him. S.Pr. will Inf. I will go to Dubai, if I have enough money will Inf. S. Pr. Main Clause Conditional Clause Hence, the state itself will prosper is the right usage

Q19. If motorists do not observe the traffic regulations (a)/they will be stopped, ticketed (b)/and have to pay a fine. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) fined will replace have to pay a fine because – The sentence is in Passive Voice. Look at the examples given below: Mary mailed the letter. (Active Voice) Subject Verb Object
(Simple Past) The letter was mailed by Mary. (Passive Voice) Subject Aux. + Past Part. Object The ballots have been counted. (Passive Voice) Subject Aux. + Verb + Past Part.
(by them) They have counted the ballots. (Active Voice) Subject Aux. + Verb Object
(Pr. Per. Tense) Moreover, stopped, ticketed are in Passive and hence, have to pay a fine should also be in Passive, i.e. fined.

Q20. He asked (a)/supposing if he fails (b)/ what he would do. (c)/ No error. (d)
Ans:
(b) Supposing that he failed/If he failed will replace Supposing if he fails because – Supposing and if cannot be used together. The basic structure is as follows: If + Condition + Result Simple Past would + base Verb If + failed would + do Look at the examples given below: If he were poor, would you marry him ? Supposing that you try hard it might work.

Q21. We had a lot of difficulty(a)/to find (b)/the house. (c)/ No error. (d).
Ans: (b) in finding will replace to find because – when a Noun (difficulty) is used with a Prep. (in), the to – Inf. will not be used, -ing form (Gerund) of the Base Verb (find) will be used. Look at the following examples: We must takeadvantage of being a normal human being. Noun Prep. Verb (Gerund) He is in doubt about buying the correct software. Noun Prep. Verb (Gerund)

Q22. Patience as well as perseverance (a)/are necessary (b)/for success. (c)/ No error/(d).
Ans: (b) is will replace are because – when the Subject is separated from the Verb by expressions like – as well as, along with, etc. The Subject is considered to be in Singular. Hence, Singular Verb will be used. Look at the examples given below: The politician, along with the journalist, is expected tomorrow. Excitement, as well as nervousness, is the cause of her stutter. Note: It is suggested that commas be used at the right places. Hence, is necessary is the right usage.

Q23. The passerby told us (a)/where was the marriage hall (b)/and even led us to it. (c)/ No error/(d).
Ans: (b) where the marriage hall was will replace where was the marriage hall because – In an indirect question the word order is as follows: Subject + Verb the marriage hall was Look at the examples given below: He said to me, “When are you leaving ?” (Direct Speech) Verb Subject He asked me when I was leaving. (Indirect Speech) Subject Verb He said to me, “Where are you staying ?” (Direct Speech) Verb Subject He asked me where I was staying. (Indirect Speech) Subject Verb

Q24. The increase in consumption is directly (a)/proportional to the increase (b)/in income. (c)/No error. (d).
Ans: (d) No error

Q25. In Singapore (a)/my brotherinlaw with his wife (b)/were present at the function. (c)/No error. (d).
Ans: (c)was will replace were because – When words are joined by with, together with, as well as, etc. the Verb agrees with the first Subject. Hence, Singular Verb was will be used. Look at the examples given below: The Prime Minister with all the members of his cabinet has arrived. Vibha as well as her friends was punished. Hence, was present at the function is the right usage.

Top
error: Content is protected !!