You are here
Home > QB Subjectwise > Part 001 – Grammar Error Previous Year Questions

Part 001 – Grammar Error Previous Year Questions

Q1. You must either (a)/ be regular with your studies (b)/ and study for longer period before the examination. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) or will replace and because – either – or, neithernor are correct forms of Correlative Conjunctions, used for showing the relationship between two things or two terms that are different from each other. and (Conj.) is used for showing the relationship between two things/situations that exist together. Look at the examples given below: Either he could not come or he did not want to. I’m going to buy either a scooter or a motorcycle. Do it slowly and carefully. She came in and took her coat off. Hence, or study for longer period before the examination is the right usage.

Q2. The new taxation rates (a)/ announced by the government (b)/ are bound to effect the export sector. (c)/ No error (d)
Ans: (c) affect will replace effect because effect (Verb): to make something happen; to bring about affect (Verb): to produce a change in somebody/ something Look at the examples given below: These changes will give us the power to effect change. Your opinion will not affect my decision. Inflation affects the buying power of the dollar. The report shows the effect (Noun) of noise on people in the factories. Hence, are bound to affect the export sector is the right usage

Q3. These days, job opportunities are not as better (a)/ as they used to be (b)/ in the early 70’s. (c)/ No error (d)
Ans: (a) good will replace better because the pattern used with as — as (Adv.) is as follows: as + Adj. (in Positive Degree) + as good →Positive Degree (no comparison is made) better →Comparative Degree (two things are compared) best →Superlative Degree (more than two things are compared) as — as →used for expressing similarity between one person/thing and another. Look at the examples given below: Shyam is as rich as Ram. He does not play as well as his sister. Hence, These days, job opportunities are not as good is the right usage

Q4. When viewed with his point of view, the (a) / entire episode assumes (b)/ a different colour altogether. (c)/ No error (d)
Ans: (a) from will replace with because from (Prep.) is used for showing somebody’s point of view from one’s point of view: as far as one is concerned Look at the examples given below: From a financial point of view the project was a disaster. From my point of view, the party was a complete success. Hence, when viewed from his point of view, the is the right usage

Q5. On many occasions (a)/ we did helped the poor (b)/ people by way of giving them food to eat and clothes to put on. (c)/ No error (d)
Ans: (b) help will replace helped because do/does/did (Aux. V.) is used when no other Aux. V. is Present, to emphasize what you are saying. The pattern used with do/does/did is as follows: do/does/did + Main Verb (Base form) did + help
(Base form) of help (Verb) will be used. Look at the examples given below: He does look tired. She did at least write to say thank you. I do want to be sure. Hence, we did help the poor is the right usage

Q6. Unless it is accepted to both the parties, an (a)/ arbitrator would be of no (b)/ use to settle this dispute. (c)/ No error (d)
Ans: (a) acceptable will replace accepted/by will replace to because accepted (Verb): to agree/approve of something acceptable (Adj.): agreed/approved by most people in a society; agreeable; capable of being accepted Look at the examples given below: The princess accepted the offer. (Active Voice) The offer was accepted by the princess. (Passive Voice) The offer was acceptable to the princess. Hence, acceptable to/accepted by will be used. Hence, Unless it is accepted by/ acceptable to both the parties, an is the right usage

Q7. Although the manager was keen on getting the work (a)/ done through Sudhir yesterday, (b)/ he tries to avoid it (c)/ No error (d)
Ans: (c) tried will replace tries because – The Principal clause is in Past Tense and the sentence expresses a past action. Look at the examples given below: The teacher told us that he would take us for a picnic next day. My father gave me the book which I wanted. Hence, he tried to avoid it is the right usage

Q8. The various consequences of(a)/ the decision taken by the (b)/ finance ministry was not foreseen by the bureaucrats. (c)/ No error (d)
Ans: (c) were will replace was because – The various consequences (Main Subject) is in Plural. Hence, the Verb will also be in Plural as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject →Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject →Plural Verb (Main Verb without S) Look at the examples given below: The number of volunteers grows Singular Subject Singular Verb each year. A number of people grow Plural Subject Plural Verb tomatoes each summer. Hence, finance ministry were not foreseen by the bureaucrats is the right usage.

Q9. I never considered him to be a person who would (a)/ go back on his promise and (b)/ then do not even apologise. (c)/ No error (d)
Ans: (c) do (Aux. V.) will not be used because – Each clause has to be structured in a way that is a complete sentence on its own. Look at the structure below: I never considered him to be a person who would go back on his promise. (Sentence I) I never considered him to be a person who would not even apologize. (Sentence II) Combining the two sentences – I never considered him to be person who would go back on his promise and not even apologise. Hence, not even apologise is the right usage. Use of – would do not even apologize is incorrect.

Q10. Having finished at school (a)/ Raghu thought/ of going to Bombay in (b)/ search some job. (c)/ No error (d)
Ans:
(c) of (Prep.) will be used after search because in search of (Idiom): looking for Look at the examples given below: They went to California in search of gold. She went into the kitchen in search of a drink. Hence, in search of some job is the right usage

Q11. When shall we (a)/ arrive (b)/ to our destination ? (c)/ No error. (d)
Ans: (c) at will replace to because – We usually say that someone arrives at a place/arrives in a country/city Look at the examples given below: We arrived at the station at 3 o’clock. The President arrived in Rome today. Use of arrive to is incorrect. Hence, at our destination is the right usage.

Q12. Based on the newspaper reports, (a)/ we can conclude that (b)/ many accidents caused by reckless driving. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) are will be used after accidents because – The sentence is in Passive Voice. The basic structure of a Passive clause is as follows: Subject + Aux. Verb + Main Verb + by + — Many accidents (be) are caused by — (Past Participle) It is also a general statement, hence, the Aux. Verb will be used in Simple Present Tense. Hence, many accidents are caused by reckless driving is the right usage

Q13. Females (a)/ are not appointed (b)/ in our college. (c)/ No error. (d)
Ans: (d) No error

Q14. The officer (a)/ is angry on the clerk (b)/ for not attending to the work. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) with will replace on because angry (Adj.): feeling or showing anger (usually followed by at, with, or about (Prep.) Look at the examples given below: The girl felt angry at the injustice of the situation. I was angry with myself for making silly mistakes. We use angry at/about (something) and angry with
(somebody). Hence, is angry with the clerk is the right usage

Q15. No sooner (a)/ I had spoken, (b) than he left. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) had I will replace I had because – When a negative Adverb/Adverbial Expression (no sooner, hardly/barely/scarcely), is used at the beginning of a clause; it is followed by Aux. Verb + Subject. Look at the examples given below: No sooner had he finished dinner, Aux.V. Subject than he started feeling sick. Hardly had she arrived, when problems started. Aux. V. Subject Hence, had I spoken is the right usage

Q16. Computer education (a)/ in universities and colleges (b) leaves much to be desired. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) more will replace much because – more (Adv.): in addition; to a greater extent (needs to be done/is desired) more →Comparative Degree much →Positive Degree most →Superlative Degree Look at the examples given below: People watch T.V. more than is needed. She needs to be given more time than is allotted. Hence, leaves more to be desired is the right usage.

Q17. You will be prosecuted (a)/ for bringing seeds (b)/ into Australia. ( (c)/ No error. (d)
Ans: (c) In/from will replace into because – in (Prep.) is used for indicating within a place from (Prep.) is used for indicating source/origin into (Prep.) is used for indicating entry, inclusion, or introduction in a place Look at the examples given below: He walked into the room. The train was coming from Australia. They were bringing drugs in India, for which they were punished. Prosecute (Verb): to officially charge somebody with a crime in court Hence, in/from Australia is the right usage.

Q18. You must either tell me (a)/ the whole story or, at least (b)/ the first half of it. (c)/ No error. (d)
Ans: (a) either will be used after tell me because either — or is the right pair of correlative Conjunction like neither — nor. It shows a relationship between two things or two situations. Either comes after the Verb when the two actions mentioned are similar (they share the same Verb) Either comes before the Verb when the two actions mentioned are different. Look at the examples given below: She wants to play either tennis or volleyball. She wants to either go shopping or relax in the park. Hence, you must tell me either is the right usage

Q19. Our new neighbours (a)/ had been living in Arizona (b)/ since ten years before moving to their present house. (c)/ No error. (d)
Ans: (c) for will replace since because – for (Prep.) indicates a length of time Since (Prep.) indicates a past time until a later time, or until now Look at the examples given below: I have lived in Bangalore for twentyfive years. I had been living in Bangalore since 1964. Hence, for ten years before moving to their present house is the right usage.

Q20. The patient (a)/ was accompanied (b)/ with his friend. (c)/ No error. (d)
Ans:
(c) by will replace with because – by (Prep.) is used for indicating the agent/object after a Passive Verb Agent/Object →his friend Passive Verb →accompanied With (Prep.) indicates being in the company of Look at the examples given below: His friend stayed with him in the hospital. He was knocked down by a bus. Hence, by his friend is the right usage

Q21. A city dweller finds it difficult (a)/ to pass away the time (b)/ in a village. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) away will not be used because– to pass away (Phr. V.): to die; end to pass time: to spend time, especially when you are bored or waiting for something/someone to pass (Verb) means to move past Look at the examples given below: The road was so narrow that cars were unable to pass. They passed the time until dinner talking and playing cards. My aunt passed away last month. The years of famine passed away and were followed by years of prosperity. Hence, to pass the time is the right usage.

Q22. Visitors (a)/ were not permitted (b)/ entering the park (c)/ after dark. No error (d)
Ans: (c) to enter will replace entering because – The toInfinitive (Main Verb): functions as a Noun, as Adjective, or an Adverb. In this sentence, permitted to enter, to enter is the direct object, the Noun that receives the action of the Verb
(Permitted). To enter refers to a thing being done, or, desired to be done Hence, to enter the park is the right usage

Q23. The fifth and final act (a)/ of Macbeth contain (b)/ the sleepwalking scene. (c)/ No error. (d)
Ans: (b) contains will replace contain because – The fifth and final act (Main Subject) is in Singular. Hence, the Verb will also be in Singular as a Verb agrees with its Subject in Number. Singular Subject →Singular Verb (Main Verb + S) Plural Subject →Plural Verb (Main Verb without S) Look at the example given below: The great poet and scholar is dead. Here, scholar and poet refer to the same man. So, the Subject is in Singular and the Verb is also in Singular. Hence, of Macbeth contains is the right usage.

Q24. One of the terrorists (a)/ of the Kashmir valley (b)/ are shot dead. (c)/ No error (d)
Ans: (c) was will replace are because– when a Plural Noun is placed with a real Singular Subject (one, each, etc.) with of, the Verb will be Singular. Look at the examples given below: One of the boys is ill. Each of the girls is clever. Hence, was shot dead is the right usage.

Q25. Ten kilometres (a)/ is (b)/ a long distance to walk. (c)/ No error (d)
Ans:
(d) No error

Top
error: Content is protected !!