You are here
Home > QB Subjectwise > 113 Geography Previous Year Questions

113 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following does not favour good monsoon rains in India?
(a) Westerly Jet-Stream
(b) La Nina
(c) El Nino
(d) Orientation of the Himalayan ranges
Ans: (c)

Q2. What factors changed the landscape of India the most in last century?
(a) Irrigation
(b) Movement of people from rural to urban areas
(c) Industrialisation
(d) Deforestation
Ans: (b)

Q3. Consider the following crops of India :
1. Groundnut 2. Sesamum
3. Pearl millet
Which of the above is/are predominantly rain-fed crop/crops?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (d)

Q4. Which of the following is/are unique characteristic/ characteristics of equatorial forests?
1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy
2. Coexistence of a large number of species
3. Presence of numerous varieties of epiphytes
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q5. The average elevation of the Vindhya Mountain is
(a) 500 m (b) 200 m
(c) 400 m (d) 300 m
Ans: (d)

Q6. Consider the following statements :
1. As a rock, graphite is formed from coal by thermal metamorphism.
2. Gypsum is an example of sedimentary rock.
Which of these statements is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q7. The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?
(a) Betwa (b) Ghaghara
(c) Kosi (d) Rihand
Ans: (d)

Q8. Arrange the locations of four oil refineries of india from west to East.
(a) Koyali, Kochi. Panipat, Mathura
(b) Kochi, Koyali, Panipat, Mathura
(c) Koyali, Panipat, Kochi, Mathura
(d) Koyali, Panipat, Mathura, Kochi
Ans: (a)

Q9. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their population?
(a) Brazil & U.S.A.
(b) U.S.A. & Indonesia
(c) Pakistan and Japan
(d) Russia and Nigeria
Ans: (b)

Q10. Consider the following statements.
1. Thornthwaite recognized five humidity provinces based on precipi tat ion effectiveness.
2. Thornthwaite opined that plant is in the nature of a meteorological instrument which is capable of measuring all the integrated climatic elements.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q11. The river which flows between Vindhya and Satpura ranges is
(a) Narmada
(b) Tapti
(c) Mahanadi
(d) Godavari
Ans: (a)

Q12. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka
Ans: (a)

Q13. The major events of pre-cambrian era include
(a) Formation of crust, continents, and oceans
(b) Formation of crust, birth of oldest known rock, origin of life
(c) Formation of present day atmosphere
(d) All of these
Ans: (d)

Q14. Tamil Nadu coast receives rainfall during
(a) The north-east monsoon season
(b) The south-west monsoon season
(c) The retreating south-west monsoon season
(d) None of these
Ans: (c)

Q15. From west to east, what are the three main island groups in the Pacific called ?
(a) Melanesia, Micronesia and Polynesia
(b) Polynesia, Micronesia and Melanesia
(c) Melanesia Polynesia and Micronesia
(d) Micronesia, Polynesia and Melanesia
Ans: (a)

Q16. Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river
(a) Gandak (b) Chambal
(c) Narmada (d) Ghaggar
Ans: (c)

Q17. Which one of the following countries is not situated in the region between the Caspian Sea and the Black Sea?
(a) Armenia (b) Azerbaijan
(c) Georgia (d) Ukraine
Ans: (d)

Q18. The important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) Warm and cold atmospheric currents meet.
(b) Rivers drain out large amounts of fresh water into the sea.
(c) Warm and cold oceanic currents meet.
(d) Continental shelf is undulating.
Ans: (c)

Q19. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below
1. Semul is an important species of the tropical semi-evergreen forests.
2. Tropical moist deciduous forests are found in areas receiving 100-200 cm annual rainfall . 3. Tendu grows widely in Madhya Pradesh.
4. In their altitude, the Himalayan ranges show a succession of vegetation from the tropical to the alpine.
Code:
(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q20. Which of the following is indicated by the portions marked with ‘B’?
(a) Coal fields
(b) Atomic power plants
(c) Fertiliser complexes
(d) Oil refineries
Ans: (c)

Q21. The conclusion that Asia and Africa had a single landmass is provided by
(a) The deserts in Asia and Africa
(b) The similarity in climate of certain regions of Asia and Africa
(c) The finding of same type of fossil in both the regions
(d) All of these
Ans: (d)

Q22. The periods of different eras are further divided into
(a) eons (b) epochs
(c) stages (d) any of these
Ans: (c)

Q23. The soils that cannot retain moisture and are infertile are the
(a) Desert sands
(b) Alluvial soils
(c) Laterites
(d) Black cotton soils
Ans: (a)

Q24. Which of the following clouds are more commonly formed in the equatorial rainforests?
(a) Cumulonimbus (b) Stratocumulus
(c) Nimbostratus (d) Alto cumulus
Ans: (a)

Q25. Which Indian River joins the Ganga in Allahabad?
(a) Yamuna (b) Chambal
(c) Ramganga (d) Ghaghara
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!