You are here
Home > QB Subjectwise > 112 Geography Previous Year Questions

112 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following countries does NOT border the Caspian Sea?
(a) Armenia
(b) Azerbaijan
(c) Kazakhstan
(d) Turkmenistan
Ans: (a)

Q2. Which of the following statements are true with regard to tropical monsoon climate?
I. temperatures range from 32°C in the hot season to about 15oC in the cool season
II. annual rainfall varies greatly
III. the climate is best developed in the southern continents
IV. it consists of three main seasons that is, cool, dry season; hot, dry season; hot, wet season C hoose your answer from the following codes.
(a) I and IV
(b) II, III, and IV
(c) II and III
(d) I, II, and IV
Ans: (d)

Q3. Which one of the following natural regions is not correctly matched with its economic base?
(a) Canadian Prairies—Spring wheat cultivation
(b) Argentine Pampas — Beef cattle ranching
(c) Australian Downs—Nomadic herding
(d) South African Veld—Maize growing
Ans: (c)

Q4. In which one of the following region are the Andes mountains located?
(a) East Europe (b) West Europe
(c) South Africa (d) South America
Ans: (d)

Q5. The correct sequence in the ascending order of the given cities in terms of altitude above mean sea level is:
(a) Marmugao, Mumbai, Kolkata, Chennai
(b) Mumbai, Kolkata, Chennai, Marmugao
(c) Chennai, Marmugao, Mumbai, Kolkata
(d) Kolkata, Mumbai, Chennai, Marmugao
Ans: (d)

Q6. Which one among the following sequences of water bodies, from lower to higher salinity concentration, is correct?
(a) Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea-Arctic sea
(b) Baltic Sea-Arctic Sea-Gulf of California-Red Sea
(c) Red Sea-Gulf of California-Arctic Sea-Baltic Sea
(d) Arctic Sea-Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea
Ans: (b)

Q7. Which of the following statements is not true regarding the world deserts?
(a) Most of the deserts of the world are found on the western margins of the continents.
(b) The world deserts receive little rainfall due to unfavourable direction of the trade winds.
(c) They grow in those coastal areas where warm ocean currents are more effective.
(d) Wind is the most important agent of change in the desert although water also plays an important role in certain areas.
Ans: (c)

Q8. Consider the following continents.
1. Asia 2. Europe
3. North America 4. South America
5. Africa 6. Australia Parts of which continent are not crossed by the equator ?
(a) 1, 2, 4 (b) 2, 3, 6
(c) 3, 4, 5 (d) 1, 3, 5
Ans: (b)

Q9. The Ganga assumes its proper name after the confluence of rivers.
(a) East Trisul and Alaknanda at Karan Prayag
(b) Mandakini and Alaknanda at Rudra Prayag
(c) Bhagirathi and Alaknanda at Dev Prayag
(d) Pindar and Alaknanda at Karan Prayag
Ans: (c)

Q10. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is no definition of the scheduled tribe in the Constitution of India.
(b) North-East India accounts for a little over half of the country’s Scheduled Tribes population.
(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area.
(d) Lotha is the language spoken in Nagaland.
Ans: (b)

Q11. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in the southern hemisphere.
Reason (R): The directions of wind patterns in the northern and the southern hemisphere are governed by the Coriolis Effect.

Ans: (a)

Q12. Layers of younger sedimentary strata, up to 2,000 m deep, cover most of the basement rock. The sesedimentary deposits are called
(a) platform of the continents
(b) craton
(c) shield
(d) none of these
Ans: (a)

Q13. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I List-II
(Crop) (Main Producing area)
(A) Coconut (1) Kenya
(B) Banana (2) Popua New Guinea
(C) Groundnut (3) Ecuador
(D) Tea (4) Senegal using the codes given below:
Ans: (a)

Q14. Which are not the remedial measures to reduce soil erosion?
(a) Contour Bounding (b) Contour Terracing
(c) Irrigation (d) Mixed Farming
Ans: (c)

Q15. Veliconda hills, which is a part of Eastern Ghats, is situated in
(a) Odisha (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka (d Andhra Pradesh
Ans: (d)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
A. Arete 1. Running water
B. Cataract 2. Moving ice
C. Demoiselle 3. Sea waves
D. Blow Hole 4. Blowing wing
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 4 3 1 2
(d) 3 2 1 4
Ans: (b)

Q17. Which of the following are antecedent rivers?
1. Kosi 2. Manas
3. Satluj 4. Beas
5. Jhelum 6. Gandak
Code:
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 4
(c) 3, 4, 5 (d) 4, 5, 6
Ans: (a)

Q18. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few kilometers farther on, thus forming the islands of Srirangapattanam, Sivasamudram and Srirangam?
(a) Cauvery (b) Tungabhadra
(c) Krishna (d) Godavari
Ans: (a)

Q19. In which one of the following places is the Shompen tribe found?
(a) Nilgiri Hills
(b) Nicobar Islands
(c) Spiti Valley
(d) Lakshadweep Islands
Ans: (b)

Q20. Consider the following countries :
1. Australia
2. Namibia
3. Brazil
4. Chile Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass?
(a) 1 only
(b) 2,3 and 4
(c) 1,2 and 3
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q21. Which one of the following physiographic units has been created by both exogenic and endogenic forces?
(a) The Peninsular Plateau
(b) The Thar Desert
(c) The Indo-Gangetic Plain
(d) The Himalayas
Ans: (a)

Q22. The latitude is the angular distance of a point of the Earth surface, North or South, of the equator as measured from the
(a) Centre of the Earth
(b) Equator
(c) Tropic of Cancer or Capricorn
(d) Poles
Ans: (b)

Q23. Which area in India has an internal type of drainage?
(a) Central Himalayas
(b) Tamil Nadu
(c) Chhota Nagpur plateau
(d) Western Rajasthan
Ans: (d)

Q24. Which one among the following states does not form part of the Narmada basin ?
(a) Madhya Pradesh (b) Gujrat
(c) Rajasthan (d) Maharashtra
Ans: (c)

Q25. Which of the following rivers does not fall in the Black Sea?
(a) Don (b) Dnepre
(c) Dnestre (d) Bug
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!