You are here
Home > QB Subjectwise > 111 Geography Previous Year Questions

111 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The terms ‘Agreement on Agriculture’, ‘Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures’ and ‘Peace Clause’ appear in the news frequently in the context of the affairs of the
(a) Food and Agriculture Organization
(b) United Nations Framework Conference on Climate Change
(c) World Trade Organisation
(d) United Nations Environment Programme
Ans: (c)

Q2. Which among the following pairs are correct?
1. Cirque and Col Glacial topography
2. Barkhans and Yardans Desert topography
3. Eddies and Potholes Fluvial topography
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 and 3
Ans: (a)

Q3. Match the following with respect to Wegener’s Theory of Continental Drift.
List I List II
A. Jigsaw Fit 1. Similarities in the coastal outlines of the continents
B. Pangaea 2. Sum total of all the continents at one place
C. Gondwanaland 3. No r t h e r n pa r t o f Pangaea
D. Laurasia 4. S o u t h e r n pa r t of Pangaea
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q4. Match the following List I List II
(Local wind) (Country/Region)
A. Getli 1. Tarim Basin
B. Kharaburan 2. Libya
C. Harmettan 3. Adriatic sea
D. Bora 4. Sahara
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 2 3 1
Ans: (a)

Q5. Consider the following statements:
1. The Himalayan ranges were formed when the Indian Plate was driven northwards and pushed beneath the Eurasian Plate.
2. The Himalayas have reached their old age in the geological history of the earth.
Which of the following statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q6. Match the following
A. Public sector industry 1. Durgapur steel plant
B. Agro-based industry 2. Sugar
C. Light industry 3. Sewing machine
D. Ancillary industry 4. Nuts and bolts
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q7. Consider the map given below:
INDIA The places marked A, B, C and D in the map are respectively known for the cultivation of

(a) groundnut, ragi, tobacco and sugarcane
(b) groundnut, sugarcane, ragi and tobacco
(c) ragi, sugarcane, groundnut and tobacco
(d) ragi, groundnut, sugarcane and tobacco
Ans: (b)

Q8. One will NOT have to pass through the Suez Canal while going from Mumbai to
(a) Alexandria
(b) Suez
(c) Port Said
(d) Benghazi
Ans: (b)

Q9. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.
(c) A is true R is false.
(d) R is true but A is false.
Assertion (A) : Hardwood trees are found in the tropical regions.
Reason (R): High temperature and high rainfall are the characteristic features of tropical regions.
Ans: (a)

Q10. A _______ is a fan shaped tract formed at the mouth of a river.
(a) Estuary (b) Canyon
(c) Delta (d) Gorge
Ans: (c)

Q11. Which of the following pairs of straights and the countries they separate is wrongly matched?
(a) Gibraltar strait — Spain and Morocoo
(b) Bering strait — Sumatra and Malaysia
(c) Magellan strait — Chile and Tiera del fuego
(d) Bass strait — Australia and Tasmania
Ans: (b)

Q12. What are the benefits of implementing the ‘Integrated Watershed Development Programme’?
1. Prevention of soil runoff
2. Linking the country’s perennial rivers with seasonal rivers
3. Rainwater harvesting and recharge of groundwater table
4. Regeneration of natural vegetation
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q13. The angular speed of a whirlwind in a Tornado towards the centre
(a) decreases rapidly (b) increases
(c) remains constant (d) slowly becomes zero
Ans: (c)

Q14. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Dome shaped plateau : Ozark (U.S.A)
2. Dissected plateau : Meghalaya
3. Step-like plateau : Vindhyan
4. Rejuvenated plateau : Missouri
Code:
(a) 1, 2, 3 only (b) 2, 3, 4 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1 and 2 only
Ans: (c)

Q15. Consider the following peaks
1. Rakaposhi 2. Nanda Devi
3. Manaslu 4. Makalu The correct sequence of peaks from east to west will be
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 1
(c) 3, 4, 2 and 1 (d) 4, 3, 2 and 1
Ans: (d)

Q16. Consider the following statements:
1. Molasses is a product of sugar production process.
2. Molasses obtained in sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam for the sugar factories.
3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material
Which of these statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q17. Match the cities labelled as 1, 2, 3, 4 and 5 in the given map with the names of the institutes located in these cities and select the correct answer using the codes given below the names of the institutes:
1 2 4 3 5 INDIA Names of Institutes

(a) Central Marine Fisheries Research Institute
(b) Central Sheep Breeding Farm
(c) National Dairy Research Institute
(d) National Institute of Agricultural Extension Management
Codes : A B C D (a) 5 1 3 2 (b) 5 2 1 4 (c) 4 2 1 3 (d) 1 2 3 4
Ans: (b)

Q18. Assertion (A): In Australia, cattle rearing is done more for meat than for milk.
Reason (R): Australians are traditionally nonvegetarians.
(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q19. Supercooled water is water which is
(a) Produced from dry ice
(b) A special form of ice
(c) Still liquid at temperature below zero degree
(d) Partly liquid and partly solid
Ans: (d)

Q20. Which of the following items are matched incorrectly?
List I
(Segments of Himalayas) List II
(Range/peak located in the segment)
A. The Kumaon Himalayas 1. Nanda Devi
B. The Assam Himalayas 2. Annapurna
C. Nepal Himalayas 3. Kula Kangri
D. The Punjab Himalayas 4. Pir Panjal
(a) A and D
(b) B and D
(c) B and C
(d) C and D
Ans: (c)

Q21. Match List-I (Biosphere Reserve) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II
A. Similipal 1. Sikkim
B. Dehong Deband 2. Uttaranchal
C. Nokrek 3. Arunachal Pradesh
D. Kanchenjunga 4. Orissa
5. Meghalaya
Codes:
(a) A-1; B-3; C-5; D-4
(b) A-4; B-5; C -2; D-1
(c) A-1; B-5; C-2; D-4
(d) A-4; B-3; C-5; D-1
Ans: (d)

Q22. Consider the following pairs with respect to mass wasting and find and the correct pairs by using the codes given below.
List I List II
1. Slow flowage Rock creep
2. Rapid flowage Mud flow
3. Landslides Slump
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3 only
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. In a temperate cyclone, warm air sector is surrounded by cold air sector.
2. A fully grown temperate cyclone is circular in slope.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 3
Ans: (a)

Q24. Which one of the following is not a lagoon?
(a) Ashtamudi lake (b) Chilka lake
(c) Periyar lake (d) Pulicat lake
Ans: (c)

Q25. Match the following
(Airport) (City)
A. Veer Savarkar 1. Varanasi International Airport
B. Devi Ahilyabai Holkar 2. Nagpur International Airport
C. Dr. Babasaheb Ambedkar 3. Indore International Airport
D. Lal Bahadur Shastri 4. Port Blair International Airport
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 4 1 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!