You are here
Home > QB Subjectwise > 110 Geography Previous Year Questions

110 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following islands is of volcanic origin ?
(a) Reunion island
(b) Andaman & Nicobar islands
(c) Lakshadweep island
(d) Maldives
Ans: (a)

Q2. Which of the following is not the cause for seasonal variation in the length of the day?
(a) Rotation of the earth
(b) Revolution of the earth
(c) Inclination of the earth’s axis on its orbital plane
(d) Elliptical shape of the earth’s orbit
Ans: (d)

Q3. Which of the following fact about dust particles in the atmosphere is/are correct?
I. They act as hydroscopic nuclei around which water vapour condenses to produce cloud.
II. They produce dawn and dusk.
III. They have no role in the apparent colour of the sky.
Code:
(a) I and II (b) II and III
(c) I, II and III (d) I and III
Ans: (a)

Q4. Which is the best quality of iron ore?
(a) Magnetite (b) Haematite
(c) Limonite (d) Siderite
Ans: (b)

Q5. Consider the following crops of India.
1. Groundnut
2. Sesame
3. Pearl millet
Which of the above is/are predominantly rain fed crop/crops?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q6. Assertion (A): The southern half of India lies within the tropics and the northern half belongs to the warm temperate zone.
Reason (R): The tropic of cancer runs almost halfway through India.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false.
(d) A is false but R is true.
Ans: (a)

Q7. The international air route from West Europe to East Asia passes through India because
(a) It is the shortest route.
(b) India is the only country in Asia providing refueling capacity.
(c) India is a busy centre situated between the two places.
(d) None of the above
Ans: (c)

Q8. Doon valley is able to grow rice because
(a) it has warm summers and snow-melt waters for irrigation.
(b) people in the valley are rice eaters
(c) other crops cannot be grown
(d) there is a huge export demand
Ans: (a)

Q9. Which one of the following zones of the atmosphere is rich in ozone gas?
(a) Mesosphere (b) Troposphere
(c) Stratosphere (d) Ionosphere
Ans: (c)

Q10. The ratio of gross cropped area to the net sown area is called
(a) cropping intensity
(b) intensity of crop rotation
(c) crop productivity
(d) cropping diversity
Ans: (a)

Q11. Consider the following characteristic features of igneous rocks
1. They are massive
2. They have fossils
3. They have layers
4. They are easily weathered
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 only (d) 3 and 4 only
Ans: (c)

Q12. The Big Trunk Route runs through
(a) The Mediterranean – Indian ocean
(b) The North Atlantic Ocean
(c) The South Atlantic Ocean
(d) The North Pacific Ocean
Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists :
List I : List II Some Languages : Spoken out of Europe
A. French : 1. Brazil
B. Italian : 2. Mexico
C. Portuguese : 3. Libya
D. Spanish : 4. Mauritania : 5. Algeria
Choose the correct answer using the codes given below :
A B C D
(a) 5 3 1 2
(b) 2 5 1 3
(c) 3 1 5 4
(d) 5 3 2 4
Ans: (d)

Q14. Leaching is the maximum in the soil type of
(a) Laterite (b) Red
(c) Regur (d) Desert
Ans: (a)

Q15. In the map given above four petrochemical centres are marked with numbers. Match them with the following four places and select the correct answer using the code given below 1 2 3 4
A. Koyali B. Trombay
C. Jamnagar D. Mangalore A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 2 3 1
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q16. Which of the following lakes is/are situated in Ladakh?
1. Tso kar
2. Pangong Tso
3. Tsomgo
4. Tso Morir
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3
(c) 1, 2 and 4 (d) 2 and 4 only
Ans: (c)

Q17. Study the following pairs Type of volcanoes Example
1. Hawaiian Mauna Loa
2. Strombolian Izalco
3. Vulcanian Krakatoa
Which of the above pairs are correctly matched?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3 only
Ans: (c)

Q18. Which of the following statements is not true regarding Westerlies?
(a) They blow from sub-tropical high pressure belts to sub-polar low pressure belts.
(b) They cause heavy rainfall on the eastern margins of the continents.
(c) They are deflected due to the earth’s rotation.
(d) They are best developed between 40º and 65º south latitudes.
Ans: (b)

Q19. The boundary between India and Sri Lanka is represented by:
(a) Palk Strait (b) Palk Bay
(c) Median Line (d) Adam’s Bridge
Ans: (c)

Q20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Oil field) (State/area)
A. Sibsagar 1. Gujarat
B. Kharsang 2. Assam
C. Kalol 3. Arunachal Pradesh
D. Ampi Bazar 4. Tripura
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 2 4 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)

Q21. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles further on, thus forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam?
(a) Cauvery
(b) Tungabhadra
(c) Krishna
(d) Godavari
Ans: (a)

Q22. The shortest air-route from Perth to London is
(a) Perth, Bombay, Rome, London
(b) Perth, Ankara, Paris, London
(c) Perth, Aden, Paris, London
(d) Perth, Mombasa, Rome, London
Ans: (a)

Q23. Collision–coalescene process of precipitation is applicable to
(a) Cirrus
(b) Clouds that extend beyond freezing level
(c) Clouds that do not extend beyond freezing level
(d) None of these
Ans: (c)

Q24. The major part of the Surma Valley is now in Bangladesh. The small part of the Surma Valley that falls within India is known as
(a) Meghalaya Plateau
(b) Barak Valley
(c) Malwa Valley
(d) Burma Valley
Ans: (b)

Q25. Which one of the following countries has replaced Italy as the major importer of bauxite from India?
(a) Canada (b) Greece
(c) Ukraine (d) United Arab Emirates
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!