You are here
Home > QB Subjectwise > 109 Geography Previous Year Questions

109 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Khetri, Kolar, Sindri and Jharia are associated with
(a) Copper, gold, fertilisers and coal
(b) Copper, gold, coal and iron
(c) Copper, gold, coal and gypsum
(d) Iron, gold, coal and copper
Ans: (a)

Q2. With reference to River Teesta, consider the following statements:
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: (b)

Q3. Which one of the following indicators is not concerned with Human Development Index (H.D.I.)?
(a) Life expectancy at birth
(b) Social overhead capital
(c) Educational attainment
(d) Standard of living
Ans: (a)

Q4. In which of the following forests do the trees shed their leaves during spring and early summer?
(a) Monsoon deciduous forest
(b) Dry forests
(c) Tropical savannah forests
(d) Himalayan forests
Ans: (a)

Q5. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
(a) Mahanadi (b) Cauveri
(c) Tapti (d) Godavari
Ans: (c)

Q6. Which one of the following states has built the famous Gandhi Sagar across the Chambal River?
(a) Rajasthan (b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh (d) Madhya Pradesh
Ans: (d)

Q7. Statement I : India’s off shore and deep sea fish catch is very poor considering the marine potential.
Statement II : Indian coast does not have many gulfs, bays, estuaries and backwaters.
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I
(c) Statement I is true, but Statement II is false
(d) Statement I is false, but Statement II is true
Ans: (a)

Q8. Which of the following pairs is not correctly matched?
(Current) (Characteristics)
(a) Gulf Stream 1. C a r r i e s h e a t t o western coast of Europe
(b) Labrador current 2. Carries cold water from Baffin Bay
(c) West wind Drift 3. Flows in all the southern oceans.
D. Humboldt current 4. Warm current along the African coast
Ans: (d)

Q9. Match List I with List II and find out the exact answer using the code given below.
List I List II
A. Making cloth 1. Primary Activity
B. Mining of coal 2. Secondary Activity
C. Teaching 3. Tertiary
D. Transport 4. Quaternary Activity
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q10. Mangrove vegetation is most extensively found in:
(a) Malabar Coast (b) Konkan coast
(c) Coastal Odisha (d) The Rann of Kachchh
Ans: (c)

Q11. Which of the following types of soils is indicated by the portion marked with ‘A”?

(a) Red soil
(b) Alluvial soil
(c) Laterite soil
(d) Black soil
Ans: (b)

Q12. Generally speaking, all rocks may be classified into three major groups, such as
(a) Marble, limestone, igneous
(b) Igneous, limestone, mica
(c) Igneous, marble, sedimentary
(d) Igneous, sedimentary and metamorphic
Ans: (d)

Q13. The two periods of Cenozoic era are
(a) the Triassic and the Quarternary
(b) the Paleocene, Eocene, and Carboniferous periods
(c) the Tertiary period and the Quarternary period
(d) none of these
Ans: (c)

Q14. The alluvial soils of the Gangetic Valley are described as
(a) Intra-zonal
(b) Azonal
(c) Zonal
(d) None of these
Ans: (b)

Q15. Which among the following represents the correct sequence in increasing height, of different types of cloud formation?
(a) Cirrus, cumulonimbus, stratus, cumulus
(b) Stratus, cumulus, cirrus, cumulonimbus
(c) Cumulonimbus, cumulus, stratus, cirrus
(d) Cirrus, cumulus, cumulonimbus, stratus
Ans: (c)

Q16. Where are Shevaroy hills located?
(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I List-II
(Plant) (Natural vegetation type)
A. Ebony 1. Moist deciduous
B. Shisham 2 Himalayan moist
C. Walnut 3. Alpine
D. Birch 4. Tropical evergreen
Code :
A B C D
(a) 4 1 2 3
(b) 4 2 1 3
(c) 3 2 1 4
(d) 3 1 2 4
Ans: (a)

Q18. Which of the following statements is not correct?
(a) All unconsolidated materials deposited on the ocean floor are known as ocean deposits.
(b) Terrigenous deposits have their source over the land areas.
(c) Pelagic deposits are derived from the sea.
(d) Meteoric dust is the main source of ocean deposits.
Ans: (d)

Q19. The primitive tribes of Andaman are descendants of
(a) Negroids
(b) Australoids
(c) Mongoloids
(d) Caucasoids
Ans: (a)

Q20. Which of the following is the correct order of increasing size of the grains of soil particles?
A. Clay B. Silt
C. Sand D. Gravel
(a) A, B, C, D
(b) D, C, A, B
(c) B, C, A, D
(d) C, D, B, A
Ans: (a)

Q21. In the Southern Hemisphere
(a) the winter is longer than summer
(b) the summer is longer than winter
(c) both the seasons have approximately equal number of days
(d) they cannot be related
Ans: (a)

Q22. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
In the context of these two statements, which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.
(c) A is true, R is false.
(d) R is true, A is false.
Assertion (A): Cultivation of jute is concentrated in West Bengal and Assam.
Reason (R): Jute is a traditional crop in that region.
Ans: (d)

Q23. Which one is an anticyclone?
(a) Low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere.
(b) High pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere.
(c) Low pressure system with clockwise winds in southern hemisphere.
(d) High pressure system with clockwise winds in southern hemisphere.
Ans: (b)

Q24. Consider the following pairs:
Tributary River Main River
1. Chambal Narmada
2. Sone Yamuna
3. Manas Brahmaputra
Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1, 2 and 3 (b) l and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 3 only
Ans: (d)

Q25. In which of the following State is Kakrapar Nuclear Power Station located?
(a) Karnataka (b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra (d) Gujarat
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!