You are here
Home > QB Subjectwise > 108 Geography Previous Year Questions

108 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following statements about water erosion.
Identify the right ones.
I. Water erosion is significant in the regions of heavy rainfall and steep slopes.
II. It takes place mainly in the form of sheet and gully erosion.
III. Sheet erosion takes place on level lands after a heavy shower.
IV. Gully erosion is common on steep slopes.
(a) I, II and III only
(b) II and IV only
(c) III and IV only
(d) All
Ans: (d)

Q2. Match the following 3 List I List II
(Hill Station) (Location in Map)
A. Dharamsala
B. Almora
B. Nainital
D. Darjeeling 2 4 1
Codes A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 2 4
(c) 2 1 4 3
(d) 2 4 1 3
Ans: (a)

Q3. Match the following List I List II
(Features) (Agents of change)
A. Barkhan 1. Depositional work of glacier
B. Moraine 2. Depositional work of river
C. Flood plain 3. Depositional work of wind
D. Cliff 4. Erosional work of sea waves
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 1 2 4
(d) 4 3 1 2
Ans: (c)

Q4. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below.
List I List II
(Boundary) (Between countries)
A. Lake Nyasa 1. Malawi and Tanzania
B. Pyrenees 2. France and Spain
C. 49ºN Parallel 3. U.S.A. and Canada
D. River Danube 4. Romania and Bulgaria
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 1 3 2
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)

Q5. Which of the following tributaries join the Brahmaputra river from the south?
(a) Belsiri (b) Subansiri
(c) Dhansiri (d) Sankosh
Ans: (c)

Q6. At which one of the following places two important rivers of India originate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flow towards Arabian Sea?
(a) Amarkantak
(b) Badrinath
(c) Mahabaleshwar
(d) Nasik
Ans: (a)

Q7. Which of the following countries share borders with Moldova?
1. Ukraine 2. Romania
3. Belarus
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1,2 and 3
Ans: (a)

Q8. The transhumance is still an important component of the socio-economic life of the people in the regions at
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Meghalaya
(c) Jammu and Kashmir
(d) Himachal Pradesh
Ans: (d)

Q9. Unlike other Meridians International Date Line is drawn zigzag in order to
(a) permit certain land areas and groups of islands to have the same calendar day
(b) facilitate the sailors to adjust time in their watch
(c) adjust the day in calendar while sailing from east to west and vice versa
(d) make 180°E and 180°W coterminous
Ans: (a)

Q10. Consider the following statements:
1. Nagaland has no Scheduled Caste population.
2. Literacy among Scheduled Caste is better than that among the Scheduled Tribes.
3. Haryana has no Scheduled Tribe population.
Select the correct statements:
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3
(c) 2 only (d) 1 only
Ans: (a)

Q11. Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river
(a) Gandak (b) Chambal
(c) Narmada (d) Ghaggar
Ans: (c)

Q12. Match list I with list II List I List II
(Islands) (Location)
A. Masshal 1. South Pacific Ocean
B. Tonga 2. North Pacific Ocean
C. Cape Verde 3. North Atlantic Ocean
D. Crozet 4. South Indian Ocean
Code:
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 1 2 3 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 3 1 2
Ans: (a)

Q13. Which of the following mountain ranges lies between Caspian Sea and Black Sea?
(a) Carpathian (b) Caucasus
(c) Balkan (d) Elburz
Ans: (b)

Q14. Which of the following is the correct sequence of the given Indian cities in decreasing order of their normal annual rainfall?
(a) Kochi – Kolkata – Delhi – Patna
(b) Kolkata – Kochi – Patna – Delhi
(c) Kochi – Kolkata – Patna – Delhi
(d) Kolkata – Kochi – Delhi – Patna
Ans: (c)

Q15. Recent discovery of method of reducing salination of soil is
(a) Spreading of husk on the soil
(b) Extensive use of fertilisers
(c) Intensive use of fertilisers
(d) None of the above
Ans: (a)

Q16. When you travel in Himalayas, you will see the following :
1. Deep gorges
2. U-turn river courses
3. Parallel mountain ranges
4. steep gradients causing land-sliding
Which of the above can be said to be the evidences for the Himalayas being young fold mountains?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q17. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of fresh water into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating
Ans: (c)

Q18. Rocks that are formed by the solidification of lava are
(a) Limestones (b) Basalts
(c) Granites (d) Land stones
Ans: (b)

Q19. The standard time of the following countries is ahead of behind Greenwich Mean Time depending on whether they are East or West of the longitude passing through Greenwich.
1. Cuba 2. Greece
3. Iraq 4. Costa Rica
5. Japan Which one of the following sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT ?
(a) 5, 3, 2, 1, 4 (b) 2, 4, 1, 3, 5
(c) 4, 1, 3, 2, 5 (d) 3, 5, 4, 1, 2
Ans: (a)

Q20. The Narmada river in the Peninsular plateau flows westward with a remarkably straight channel. It is because the
(a) slope gradient in this part controls the river channel pattern
(b) river carries a huge amount of water which has created a straight channel course
(c) river forms the boundary between the Central Highlands and the Deccan Plateau
(d) river flows through the trough of a rift valley inclined westward
Ans: (d)

Q21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
A. Shifting cultivation 1. Mongolia
B. Nomadic herding 2. Australia
C. Livestock ranching 3. Tundra Region
D. Fishing and hunting 4. Amazon Basin A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 1 3 2
Ans: (b)

Q22. Chinook is a
(a) cold wind in Europe
(b) tropical desert storm in West Asia
(c) warm wind in North-America
(d) depression to South Africa
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements:
1. Of all the latitudes, salinity is the maximum at the equator.
2. Within the tropics, salinity of the open oceans is larger than that of the closed areas.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q24. Which of the following has high density of population?
(a) South-east Asia
(b) South-west Asia
(c) South-east Europe
(d) South America
Ans: (a)

Q25. Consider the following statements
1. Koppen’s climate classification is based on annual and monthly means of temperature and precipitation.
2. Koppen used annual and monthly means of temperature and precipitation for all the climates of the world including those of India.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!