You are here
Home > QB Subjectwise > 107 Geography Previous Year Questions

107 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. The correct sequence in decreasing order of the four sugarcane producing States in India is
(a) Maharashtra, U.P., Tamil Nadu, Andhra Pradesh
(b) U.P., Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh
(c) Maharashtra, U.P., Andhra Pradesh, Tamil Nadu
(d) U.P., Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu
Ans: (b)

Q2. Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?
(a) Chad
(b) Malawi
(c) Victoria
(d) Zambezi
Ans: (c)

Q3. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:
List I (Ocean Deeps) List II (Location)
A. Challenger 1. South Pacific
B. Aldrich 2. North Atlantic
C. Romanche 3. North Pacific
D. Nares 4. South Atlantic
Codes:
(a) A–3 B–1 C–4 D–2
(b) A–4 B–3 C–2 D–1
(c) A–1 B–2 C–3 D–4
(d) A–2 B–4 C–1 D–3
Ans: (a)

Q4. Which of the following items are matched correctly?
List I
(Name of Peak) List II
(Height in m)
A. Kanchenjunga 1. 8,586
B. K2 (Godwin Austen) 2. 8,611
C. Nanga Parbat 3. 8,126
D. Nanda Devi 4. 7,817
(a) All are incorrect
(b) All are correct
(c) A and B
(d) A and C
Ans: (b)

Q5. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bahamas : Nassau
(b) Costa Rica : San Jose
(c) Nicaragua : Balmopan
(d) Dominican Republic : Santo Domingo
Ans: (c)

Q6. Match List I (National Park/Sanctuary) with List II
(State) and select the correct answer using the codes given below:
List-I List-II A Kanger Ghati National 1. Chhattisgarh Park
B. Nagerhole National 2. Haryana Park
C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal Pradesh
D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnataka
Codes :
(a) A-3; B-2; C-1; D-4
(b) A-1; B-4; C-3; D-2
(c) A-3; B-4; C-1; D-2
(d) A-1; B-2; C-3; D-4
Ans: (b)

Q7. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?
(a) Mahanadi (b) Cauveri
(c) Tapti (d) Godavari
Ans: (c)

Q8. With reference to mass wasting, which of the following is an example of rapid flowage?
(a) Soil creep (b) Talus creep
(c) Solifluction (d) Debris avalanche
Ans: (d)

Q9. Which of the following is not the characteristic feature of temperate cyclones?
(a) Fogginess and poor visibility
(b) Unsettled weather
(c) Movement from west to east
(d) Torrential rainfall
Ans: (d)

Q10. Consider the following hills of Meghalaya
1. Khazi Hills
2. Garo Hills
3. Jaintia Hills
Which of the following is the correct sequence of the above hills moving from west to east?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 1
(c) 2, 1 and 3 (d) 3, 1 and 2
Ans: (c)

Q11. Consider the following statements:
1. NHDP Phase VI involves construction of 1,000 km of expressways.
2. NHDP VII involves construction of 700 km of ring roads of major towns, bypasses, flyovers and elevated roads.
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q12. Match List-I (Minerals) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List-I (Minerals) List-II (Location)
A. Coal : 1. Giridih
B. Copper : 2. Jayamkondam
C. Manganese : 3. Alwar
D. Lignite : 4. Dharwar
Codes :
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 2 3 4 1
(c) 1 3 4 2
(d) 2 4 3 1
Ans: (c)

Q13. Assertion (A): Areas lying within five to eight degrees latitude on either side of the equator receive rainfall throughout the year.
Reason (R): High temperatures and high humidity cause convectional rain to fall mostly in the afternoons near the equator.

Ans: (a)

Q14. Drainage density is
(a) a measure of the length of stream channel per unit area of drainage basin
(b) a measure of the number of stream channels per unit area of drainage basin
(c) a measure of the length of stream channel per unit volume of drainage basin
(d) a measure of the number of stream channels per unit volume of drainage basin
Ans: (a)

Q15. What is mixed farming?
(a) growing rabi as well as kharif crops
(b) growing several crops
(c) growing several crops and also rearing animals
(d) growing sugarcane as well as cereals
Ans: (a)

Q16. Which one of the following major sea ports of India does not have a natural harbour?
(a) Bombay (b) Cochin
(c) Marmagao (d) Paradeep
Ans: (c)

Q17. Match the following List I List II
(Tribal Group) (State where Prodominantly Located)
A. Reang 1. Arunachal Pradesh
B. Dimasa 2. Nagaland
C. Konyak 3. Tripura
D. Mishmi 4. Asom
Codes A B C D A B C D
(a) 1 2 4 3 (b) 1 4 2 3
(c) 3 2 4 1 (d) 3 4 2 1
Ans: (d)

Q18. Consider the following statements
1. Barkhan is a typical type of sand dune which is asymmetrical; crescent shaped and grows in the direction of the wind
2. Sand dunes are stationary and do not shift their position.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q19. Which of the following continents are surrounded by sea on all sides?
(a) Asia and Europe
(b) North America and South America
(c) Antarctica and Australia
(d) Australia and Asia
Ans: (c)

Q20. Most rivers originating in the Western Ghat and flowing towards the Arabian Sea do not form deltas due to
1. Low velocity
2. Dense forest
3. Steep gradient
4. Lack of deposition
5. Shorter length
Code:
(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 4
(c) 3, 4, 5 (d) 3, 5
Ans: (c)

Q21. In which one of the following Union Territories, do the people of Onge tribe live?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Lakshadweep
(c) Dadra and Nagar Haveli
(d) Daman and Diu
Ans: (a)

Q22. Assertion (A): The same face of the Moon is always presented to the Earth.
Reason (R): The Moon rotates about its own axis in 23½ days which is about the same time that it takes to orbit the Earth.

Ans: (c)

Q23. Isostasy is
(a) the property of the continental and oceanic crust, that they have the ability to rise and sink.
(b) due to which crust floats on top of the mantle like ice cubes in water.
(c) the phenomenon when the earth’s crust gains weight due to mountain building or glaciation, it deforms and sinks deeper into the mantle
(d) all are correct
Ans: (d)

Q24. The typical area of ‘sal’ forest in the Indian Peninsular upland occurs
(a) on the Western Ghats
(b) between the Tapti and the Narmada
(c) to the northeast of the Godavari
(d) on the Malwa Plateau
Ans: (d)

Q25. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I List-II
(A) Iron & Steel (1) Portsmouth
(B) Automobile (2) Dortmund
(C) Shipbuilding (3) Bangalore
(D) Aircraft (4) Detroit
(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4
(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3
(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1
(d) A – 2 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 3
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!