You are here
Home > QB Subjectwise > 106 Geography Previous Year Questions

106 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Lake) (Type of Lake)
A. Bhimtal 1. Lagoon
B. Ashtamudi 2. Landslide
C. Gohna 3. Tectonic
D. Lonar 4. Crater
Code :
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 3 2 1 4
(c) 4 2 1 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Q2. Consider the following statements:
1. Acid lava cone is formed by viscous lava which has dominance of silica.
2. A caldera is a volcanic crater that has been enlarged by subsidence.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q3. Farrel’s law explains
(a) Pressure belts
(b) Velocity of wind
(c) Direction of winds
(d) Deflection of winds
Ans: (d)

Q4. The Radcliff Committee was appointed to
(a) Solve the problem of minorities in India
(b) Give effect to Independence Bill
(c) Delimit the boundaries between India and Pakistan
(d) Enquire into the riots in East Bengal.
Ans: (c)

Q5. Which of the following oil fields are located in Assam?
1. Lakwa
2. Badarpur
3. Manabhum
4. Manunbhanga
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only
Ans: (a)

Q6. Which one of the following mountain ranges is spread over only one State in India?
(a) Aravalli
(b) Satpura
(c) Ajanta
(d) Sahyadri
Ans: (c)

Q7. The ideal climatic conditions for the cultivation of rice are
(a) rainfall above 100 cm, temperature above 25°C
(b) cool and moist climate for the entire crop period
(c) rainfall below 100 cm, temperature below 25°C
(d) warm and dry climate during the entire crop period
Ans: (a)

Q8. Loti is the currency of
(a) Burundi (b) Libya
(c) Sudan (d) Lesotho
Ans: (d)

Q9. The flood plains of Khadar is known as
(a) Bet (b) Dhaya
Ans: (a)

Q10. In which part of the world would you find the Veld ?
(a) Argentina (b) Australia
(c) Central Europe (d) South Africa
Ans: (d)

Q11. Consider the following statements. Identify the right ones
I. Soil pollution is any physical or chemical change in the soil conditions that may adversely affect the growth of plants and other organisms living in or on it.
II. Most soil pollutants are agricultural chemicals, primary fertilizers and pesticides.
(a) I only (b) II only
(c) Both (d) None of these
Ans: (c)

Q12. Which among the following states of India have common borders with Pakistan?
(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan
(b) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat
(c) Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana and Rajasthan
(d) Puniab, Himachal Pradesh, Gujarat and Rajasthan
Ans: (b)

Q13. Consider the following statements with respect to earthquake and find out the correct answer from the codes given below.
1. Man has acquired sufficient technological knowledge to predict the occurrence of an earthquake with great precision.
2. Abnormal behavior of animals is a better indicator of an impending earthquake than the current technology developed by man.
Code:
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q14. Match the following List I List II
A. Foehn 1. Leeward side of the Alps
B. Chinook 2. Rockies of North America
C. Mistral 3. Rhone Valley
D. Brickfielder 4. Australia
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 1 4
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q15. Which is the oldest landmass of India?
(a) The Himalayan Mountain Ranges
(b) The Indus-Ganga Plain
(c) The Peninsular Plateau
(d) The Coastal Pains
Ans: (c)

Q16. The Ravva offshore block, with great potential for oil, is located in
(a) Krishna-Godavari basin
(b) Cauvery basin
(c) Mahanadi basin
(d) Palar-Pennar basin
Ans: (a)

Q17. Which of the following places are known for paper manufacturing industry?
1. Yamuna nagar 2. Guwahati
3. Shahabad 4. Ballarpur
Choose the correct answer using the codes given below :
Codes :
(a) 1, 2 and 3
(b) 1, 2 and 4
(c) 1, 3 and 4
(d) 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q18. Consider the map given below :
Of the four-shaded areas in the map, one which is characterised by hot dry summers, mild and moist winters and seasonal reversal of winds is the area labelled

(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (a)

Q19. Which of the following are true with regard to temperature control of the atmosphere of a given place?
1. the major temperature contrasts on the earth’s surface are be-tween landmasses and oceans
2. during night, the water surface cools more rapidly than the land surface
3. temperature generally decreases with latitude on either side of the equator
4. temperature rises to a maximum during summer and falls to a minimum during winter
(a) 1, 3, and 4 (b) 2 and 4
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans: (a)

Q20. Which one of the following is not correctly matched?
(a) Duluth — Lake Superior
(b) Detroit — Lake Huron
(c) Chicago — Lake Michigan
(d) Ottawa — Lake Ontario
Ans: (b)

Q21. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?
1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.
2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.
3. There is no application of chemical/inorganic fertilizers at all in this.
4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q22. Currently half of the world’s population live in just 6 countries. Identify them from the following
(a) India, China, Pakistan, Brazil, Bangladesh, Indonesia
(b) India, China, Bangladesh, South Africa, Pakistan, Indonesia
(c) China, India. United States, Indonesia, Brazil, Pakistan
(d) China, India, Bangladesh, United States, Pakistan, Indonesia
Ans: (c)

Q23. Match the following List I List II
(Type of platen) (Example)
A. Intermondane 1. Patagonia
B. Piedmont 2. Tibet
C. Continental 3. Upland of South India
D. Coastal 4. Greenland
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 3 4
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)

Q24. The term ‘adiabatic change of temperature’ stands for
1. Heating or cooling of descending or ascending air respectively without any change in heat content.
2. Rise in temperature of the air after injecting heat in the air.
3. Fall in temperature of the air after heat is taken out of air.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3]
Ans: (a)

Q25. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Glacier) (Location)
A. Pasu 1. Hunza
B. Baltoro 2. Masalu
C. Yarkand Rimo 3. Braldoh valley
D. Lidanda 4. Shyok Valley
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 1 3 4 2
(c) 4 2 3 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!