You are here
Home > QB Subjectwise > 105 Geography Previous Year Questions

105 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following States lies partly to the north of the Himalayas?
(a) Himachal Pradesh
(b) Arunachal Pradesh
(c) Jammu & Kashmir
(d) Sikkim
Ans: (c)

Q2. Massive deforestation causes
(a) Soil erosion
(b) Famine
(c) Floods
(d) None of these
Ans: (a)

Q3. Which of the following statements are related to the favourable conditions for the growth of tobacco?
1. It requires a moderately high temperature
2. It cannot be grown 1,000 m above sea level
3. It requires a heavy average annual rainfall
4. Red soil is suitable for its growth.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 3 and 4
(b) 2 and 4
(c) 1 and 4
(d) 1 and 3
Ans: (d)

Q4. Consider the following statements:
1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.
2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune.
3. Bangalore is situated more southward than Chennai
Which of these statements is/are correct?
(a) 1 and 3 (b) Only 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q5. Match the following Lis t I Lis t II
A. Aurangabad 1. A uroville
B. Guwahati 2. Sarnath
C. Puducherry 3. Ellora temples
D. Varanasi 4. Nilanchal hills
Codes A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 1 4 3
(c) 3 1 4 2
(d) 2 4 1 3
Ans: (a)

Q6. Which one of the following is the cause of long -term sealevel change ?
(a) Atmospheric disturbance
(b) Change in marine water density
(c) Melting of icebergs
(d) Melting of ice sheets
Ans: (d)

Q7. Consider the following statements about a particular layer of the atmosphere.
1. It contains about three-fourth of the total mass of the atmosphere.
2. There is fall in temperature with increasing height.
3. Its height is more at equator than at the poles.
4. All the weather phenomena occur in this layer.
Identify this layer
(a) Ionosphere (b) Mesosphere
(c) Stratosphere (d) Troposphere
Ans: (d)

Q8. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year and fertile soils. Which among the following pairs of crops is most suitable for this region?
(a) Paddy and cotton (b) Wheat and jute
(c) Paddy and Jute (d) Wheat and cotton
Ans: (c)

Q9. Out of the total area, the ‘cultivable plains’ in India constitutes about
(a) 23 per cent
(b) 36 per cent
(c) 41 per cent
(d) 51 per cent
Ans: (d)

Q10. Which of the following rivers has a ‘bird’s foot’ delta?
(a) The Amazon
(b) The Brahmaputra
(c) The Mississippi
(d) The Nile
Ans: (c)

Q11. The difference in the time per degree longitude between any two places on the globe is
(a) 4 min (b) 5 min
(c) 15 min (d) 30 min
Ans: (a)

Q12. The iron ore mined at Bailadila is mostly
(a) heratite (b) siderite
(c) limonite (d) magnetic
Ans: (a)

Q13. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where
(a) warm and cold atmospheric currents meet
(b) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea
(c) warm and cold oceanic currents meet
(d) continental shelf is undulating
Ans: (c)

Q14. Sucrose content is sugarcane decreases :
(a) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(b) if frost occurs during the period of ripening
(c) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
(d) if there is high temperature during the time of ripening
Ans: (a)

Q15. Because of which one of the following factors, clouds do not precipitate in deserts?
(a) Low pressure (b) Low humidity
(c) High wind velocity (d) High temperature
Ans: (b)

Q16. Which one of the following is the correct sequence of occurrences of rivers from Chennai to Kolkata when travelled by road (shortest distance)?
(a) Krishna, Kaveri, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha
(b) Krishna, Periyar, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha
(c) Penneru, Krishna, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha
(d) Penneru, Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna
Ans: (c)

Q17. Match the following List I List II
(Sedimentary Rocks) (Me t amo r p h i c Rocks)
A. Limestone 1. Slate
B. Sandstone 2. Quartzite
C. Shale 3. Coal
D. Peat 4. Marble
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 2 1
Ans: (a)

Q18. Consider the following statements:
1. Regular fall of temperature with height in the troposphere is known as normal lapse rate.
2. Rise in temperature with height is called inversion of temperature.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q19. Which among the following types of mica is/are found in India?
1. Biotite
2. Phlogopite
3. Muscovite
Code:
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q20. Which one of the following shows the descending order of the four metropolitan cities in the Indian, subcontinent in so far as their population strength is concerned?
(a) Bombay, Calcutta, Dhaka, New Delhi
(b) Bombay, Calcutta, New Delhi, Karachi
(c) Bombay, Calcutta, Karachi, New Delhi
(d) Calcutta, Bombay, Dhaka, Karachi
Ans: (b)

Q21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Mushroom Rocks : 1. Fold type
B. Cape Verde : 2. Low latitude desert
C. Thar : 3. Volcanic
D. Vosges : 4. Wind erosion
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 3 2 4 1
(c) 2 4 1 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (d)

Q22. The Earth is
(a) spherical
(b) elliptical
(c) oblate spheroid
(d) prolate spheroid
Ans: (c)

Q23. An anti-cyclone
1. is an intense low pressure system.
2. has winds blowing clockwise in the southern hemisphere.
3. is accompanied by clear and settled weather conditions.
4. is more extensive, slower-moving and more persistent than a depression.
(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 3 and 4 (d) 1 and 2
Ans: (c)

Q24. Which one of the following is categorised as millet?
(a) Wheat (b) Rice
(c) Sorghum (a) Maize
Ans: (c)

Q25. Which one of the following countries is located South of the equator?
(a) Cameroon (b) Sudan
(c) Nigeria (d) Rwanda
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!