You are here
Home > QB Subjectwise > 104 Geography Previous Year Questions

104 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Reserved Forest is a forest
(a) Totally under government control
(b) Meant mainly for tribal people
(c) Year marked for commercial exploitation with restricted grazing
(d) Without any economic activity
Ans: (a)

Q2. Which of the following are true with respect to fold mountains?
1. Their tops are often buried beneath snow and ice.
2. They form rugged peaks.
3. They are caused by contraction of the earth’s crust.
4. They contain a core composed of metamorphic and igneous rocks.
(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2 (d) 1 and 4
Ans: (a)

Q3. Which among the following statements provides the best evidence that a river is flowing through a rift valley?
(a) The Chambal valley is marked by bad land topography
(b) River Tapi does not have Delta but Estuary only
(c) River Mahanadi flows through a gorge at Satkosia
(d) River Colorado has the Grand Canyon along its valley
Ans: (d)

Q4. Which one of the following dams is constructed across Krishna River?
(a) Ukai Dam (b) Krishna Sagar Dam
(c) Srisailam Dam (d) Mettur Dam
Ans: (c)

Q5. Which of the following is the correct sequence of seas in decreasing order of salinity?
(a) Red Sea, Caribbean Sea, Bering Sea, Baltic Sea
(b) Caribbean Sea, Bering Sea, Baltic Sea, Red Sea
(c) Bering Sea, Baltic Sea, Red Sea, Caribbean Sea
(d) Baltic Sea, Red Sea, Caribbean Sea, Bering Sea
Ans: (a)

Q6. Which of the following factors result in population growth of an area?
I. Births alone
II. Deaths alone
III. Excess of births over deaths
IV. Immigration
Code:
(a) I and II (b) II and III
(c) III and IV (d) I and IV
Ans: (c)

Q7. Consider the following statements
1. L.D. Stamp used 18ºC isotherm of mean monthly temperature for January to divide India into temperate and tropical zones.
2. The 18ºC isotherm of mean temperature for January runs in north-south along the 82ºE longitude and divides India into two equal parts.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q8. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD)’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?
1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q9. match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I (Type of Regions) List II (Definitions)
A. problem regions
1. Immense resource potentials but face socio-economic obstacles to technological transformations
B. major regions
2. Those regions which show little promise of development in the near future
c. prospective regions
3. Support advanced industrial areas and predominantly urban population
D. Dynamic regions
4. Those have minimum disparities within and distinctiveness from their neighbours in respect of regional character and resource for development codes:
(a) A–3 B–2 c–4 D–1
(b) A–4 B–1 c–2 D–3
(c) A–2 B–4 c–1 D–3
(d) A–1 B–3 c–4 D–2
Ans: (b)

Q10. During winter, the northern half of India is warmer than the areas at similar latitudes outside the country by 3° to 8°C. This is because
(a) India experiences a tropical monsoon climate
(b) Of the warm currents
(c) Of the Tropic of Cancer passing through the middle of the country
(d) Of the presence of the Himalayas with their east and west extent
Ans: (d)

Q11. The greatest known ocean deep is
(a) Challenger deep (b) Richards’s deep
(c) Java trench (d) Yap trench
Ans: (a)

Q12. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?
(a) Narmada, Krishna Godavari
(b) Son, Mahanadi, Narmada
(c) Godavari, Krishna, Cauvery
(d) Chambal. Betwa, Luni
Ans: (b)

Q13. Collision-Coalescence process of precipitation is applicable to
(a) clouds which extend beyond freezing level
(b) those clouds which do not extend beyond the freezing level
(c) all types of clouds
(d) cumulonimbus cloud
Ans: (a)

Q14. Match List I with List II and find out the correct answer using the codes given below:
List I List II
(Current) (Location)
A. Benguela Current 1. East coast of South America
B. Falkland current 2. West coast of Africa
C. Kuroshio current 3. East court of Japan
D. Gulf Stream 4. East coast of U.S.A.
Code:
A B C D
(a) 1 2 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2
Ans: (b)

Q15. Match the following List I List II
A. Primary activity 1. Blue collar
B. Secondary activity 2. Red collar
C. Tertiary activity 3. White collar
D. Quaternary activity 4. Pink collar
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 3 2 1
(c) 2 1 4 3
(d) 3 2 1 4
Ans: (c)

Q16. Social forestry aims at
(a) Bringing wasteland under massive afforestation programme.
(b) Adopting measures for maximum utilization of forest products.
(c) Adopting scientific silvicultural practices for healthy growth of plant.
(d) Motivating villagers in generation and management of forests.
Ans: (d)

Q17. Which of the following tribes is not found in Central India?
(a) Todas
(b) Gonds
(c) Mundas
(d) Bhils
Ans: (a)

Q18. The purest form of water is obtained from
(a) A deep tube well
(b) A running stream
(c) Hot water spring
(d) Heavy rains
Ans: (d)

Q19. The most recent era of the geological time scale is
(a) Mesozoic (b) Cenozoic
(c) Triassic (d) Paleocene
Ans: (b)

Q20. Soil erosion in India occurs in almost all the littoral states, but it is most serious along the coast of
(a) Kerala (b) Tamil Nadu
(c) Orissa (d) Karnataka
Ans: (a)

Q21. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:
List-I List-II
(Current) (Feature)
A. Kuroshio current 1. Warm current in Atlantic Ocean
B. Peru 2. Cold current in the current Atlantic Ocean
C. Labrador 3. Warm current in the current Pacific Ocean
D. Florida current 4. Cold current in the Pacific Ocean
Codes:
A B C D
(a) 3 4 2 1
(b) 3 2 4 1
(c) 1 4 2 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (a)

Q22. With which one of the following countries, India shares maximum length of the border?
(a) Bangladesh (b) Pakistan
(c) China (d) Nepal
Ans: (a)

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Geological time scale) (Life-form)
A. Pleistocene 1. Mammals
B. Paleocene 2. Human genus
C. Permian 3. Invertebrates
D. Cambrian 4. Frogs
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 4 l 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2
Ans: (b)

Q24. Consider the following statements about wheat.
1. It is entirely a winter crop
2. It is the most important food crop of the world
3. It requires about 75 cm annual rainfall for its successful growth
4. It can be grown on a variety of soils
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q25. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Dam River
(a) Rana Pratap Sagar Dam : Chambal
(b) Nagarjun Dam : Krishna
(c) Tehri Dam : Alaknanda
(d) Balimela Dam : Indravati
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!