You are here
Home > QB Subjectwise > 102 Geography Previous Year Questions

102 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. A mass of snow and rock that breaks away from mountains due to its heavy weight is known as
(a) Avalanche (b) Glacier
(c) Valley (d) Gorge
Ans: (a)

Q2. The correct decreasing order of the population of the various continents is
(a) Asia, Europe, America, Africa, Australia.
(b) Asia, America, Europe, Africa, Australia.
(c) Asia, Eruope, Africa, America, Australia.
(d) Asia, America, Africa, Europe, Australia.
Ans: (c)

Q3. With reference to Neem tree, consider the following statements :
1. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.
2. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.
3. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q4. In the interior of the Earth
(a) the temperature falls with increasing depth
(b) the pressure falls with increasing depth
(c) the temperature rises with increasing depth
(d) both temperature and pressure fall with increasing depth
Ans: (c)

Q5. An intermontane plateau is situated
(a) Amidst the mountain ranges
(b) Near the sea coast
(c) On a cliff
(d) On the edge of a plain
Ans: (a)

Q6. Consider the following statements
1. Air is saturated when the relative humidity is 100 per cent
2. Air is saturated when dew point is reached
3. Air is saturated when freezing point is reached
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q7. Match list I with List II and select the correct answer by using the codes given below List I List II
(Mountain Peak) (Location)
A. Kamet 1. Kumaon Himalaya
B. Dhaulagiri 2. Nepal Himalayas
C. Gasherbrum 3. Karakoram Range
D. Kangto 4. Eastern Himalayas
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 2 3 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q8. Match List I with List and select the correct answer using the code given below:
List I List II
(Industries) (Industrial centres)
A. Pearl fishing 1. Pune
B. Automobiles 2. Tuticorin
C. Ship building 3. Pinjore
D. Engineering goods 4. Marmagoa
Code:
A B C D
(a) 2 1 4 3
(b) 2 1 3 4
(c) 1 2 4 3
(d) 1 2 3 4
Ans: (a)

Q9. Which one of the following statements is not true?
(a) Ghaggar’s water is utilised in the Indira Gandhi Canal
(b) Narmada rises from Amarkantak region
(c) Nizam Sagar is situated on the Manjra river
(d) Penganga is a tributary of the Godavari
Ans: (a)

Q10. Consider the following provinces of former Yugoslavia :
1. Bosnia 2. Croatia 3. Slovenia 4. Serbia The correct sequence of these provinces from the east to the west is
(a) 4, 1, 3, 2
(b) 3, 2, 1, 4
(c) 1, 4, 3, 2
(d) 1, 4, 2, 3
Ans: (b)

Q11. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:
List I (River) List II (Type of Delta)
A. Nile 1. Estuarine
B. Mississippi 2. Arcuate
C. Ganga 3. Bird foot
D. Tiber 4. Cuspate
Codes:
(a) A–2 B–4 C–3 D–1
(b) A–4 B–2 C–1 D–3
(c) A–1 B–4 C–2 D–3
(d) A–2 B–3 C–1 D–4
Ans: (d)

Q12. Which of the following items are matched correctly?
List I
(Name of Glacier) List II
(Located in Region)
A. Siachin 1. Karakoram
B. Chungpur 2. Kumaon-Garhwal
C. Sonapani 3. PirPanjal
D. Gangotri 4. Kanchenjunga Everest
(a) A and C (b) A and B
(c) B and C (d) A and D
Ans: (a)

Q13. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?
(a) Islamabad–Gujranwala–Peshawar–Multan
(b) Peshawar–Gujranwala–Multan–Islamabad
(c) Peshawar–Islamabad–Gujranwala–Multan
(d) Islamabad–Multan–Peshawar–Gujranwala
Ans: (c)

Q14. Match List-I (Mangrove) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-I (Mangrove) List-II (State)
A. Achra Ratnagiri 1. Karnataka
B. Coondapur 2. Kerala
C. Pichavaram 3. Andhra Pradesh
D. Vembanad 4. Maharashtra
5. Tamil Nadu
Codes:
(a) A-2; B-1; C-5; D-4 (b) A-4; B-5; C-3; D-2
(c) A-2; B-5; C-3; D-4 (d) A-4; B-1; C-5; D-2
Ans: (d)

Q15. How many kilometres are represented by 1° of latitude?
(a) 321 km (b) 211 km
(c) 111 km (d) 91 km
Ans: (c)

Q16. Rocks which are not good conductors of heat are vulnerable to:
(a) Block disintegration
(b) Granular disintegration
(c) Exfoliation
(d) Sheltering
Ans: (c)

Q17. Which of the following areas is not visited by temperate cyclones?
(a) North Atlantic Ocean
(b) North Pacific Ocean
(c) Mediterranean Sea
(d) Caribbean Sea
Ans: (d)

Q18. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given the below:
1. The Ganga-Brahmaputra delta consists of old mud as well as new mud.
2. The seaward face of the delta is studded by a large number of estuaries, mud flats, islands and forelands.
3. The upland areas of the delta are called chars.
4. This is an active delta and regularly extends towards the sea.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (d)

Q19. In which one of the following Union Territories, do the people of the Onge tribe live?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep
Ans: (a)

Q20. Assertion (A): The amount of moisture in the atmosphere is related to latitude.
Reason (R): The capacity to hold moisture in the form of water vapour is related to temperature.

Ans: (a)

Q21. Alluvial fans develop when
(a) streams carrying a heavy load reduce their velocity as they emerge from mountainous terrain in a nearly horizontal plain
(b) streams carrying a heavy load emerge from plain area to standing water
(c) abandoned channels are created when meanders are cut off from the rest of the channel
(d) none of these
Ans: (a)

Q22. Modern industrial development of India is largely due to
(a) rationalisation of raw materials
(b) availability of skilled manpower
(c) liberalization of government policies
(d) increase in market demand
Ans: (c)

Q23. Consider the following statements :
1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.
2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q24. In the Indian context the term ‘De-notified tribes’ refers to:
(a) tribes which are aboriginals
(b) nomadic tribes
(c) tribes practising shifting cultivation
(d) tribes which were earlier classified as criminal tribes
Ans: (a)

Q25. Consider the following pairs Feature formal by Alternate name wind action
A. Musroom 1. Barchan
B. Drienkanter 2. Earth pillar
C. Demoiselle 3. Pedestal rock
D. Barkhan 4. Ventifacts Find out the correct pairs by using the following codes A B C D
(a) 1 3 4 2
(b) 4 3 1 2
(c) 3 4 2 1
(d) 2 1 3 4
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!