You are here
Home > QB Subjectwise > 101 Geography Previous Year Questions

101 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the map given below :
ANNUAL RAINFALL The mean annual rainfall in the shaded parts of India varies from

(a) 100 to 150 cm
(b) 150 to 200 cm
(c) 200 to 250 cm
(d) 250 to 300 cm
Ans: (b)

Q2. Swamps are seen in the Siberian rivers because
(a) Freezing of the river near the mouth prevents water to flow to the sea
(b) Rivers are too narrow
(c) Rivers are heavily drained by the large network of canals
(d) Railway bridges built across the rivers obstruct the flow
Ans: (a)

Q3. The Earth completes one rotation on its axis in
(a) 23 h 30 min
(b) 23 h 56 min 49 s
(c) 24 h
(d) 23 h 10 min 2 s
Ans: (b)

Q4. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?
I. Formed by the valleys of the rivers Ganga and Brahmaputra, and their tributaries, the Indo-Gangetic plain is about 2,500
km. long and its width ranges between 400 and 600 km.
II. Indo-Gangetic Plain occupies one third of India’s land surface, forms the most fertile region and are cut off from the south by the Vindhya mountains.
III. The plain is a great alluvial crescent, stretching from the Indus River system in Pakistan to the Punjab to the Punjab Plain (in MIsCeLLAneOUs eXerCIses both Pakistan and India) and from the Haryana plain to the delta of the Ganga in Bangladesh where it is called the Padma.
(a) I, II and III (b) I and II
(c) II and III (d) I and III
Ans: (a)

Q5. Which of the following statements are true with regard to trophical monsoon climate?
1. Temperatures range from 32°C in the hot season to about 15°C in the cool season.
2. Annual rainfall varies greatly.
3. The climate is best developed in the southern continents.
4. It consists of three main seasons, i.e., cool, dry season; hot, dry season; hot, wet season.
(a) 1 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q6. Which of the following statements is not true with regard to GM crops?
(a) They could have greater resistance to pests.
(b) They are proven to be completely safe.
(c) They could resist drought or salinity.
(d) They could reduce the amount of fertilizer needed.
Ans: (b)

Q7. Consider the following statements
1. Suez Canal is an important link between developed countries and developing countries.
2. It joins the Mediterranean Sea with the Gulf of Suez
3. It is not a sea level canal.
Which of the statement given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) Only 1
Ans: (d)

Q8. Which of the following statements is/are correct?
1. Himalayan rivers have their origin in the snow-covered areas, hence are dry in winter season.
2. Rivers of the Peninsular Plateau have reached maturity.
3. Himalayan rivers depict all the three stages of normal cycle of erosion.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 2 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q9. Consider the following statements:
1. Cinder cone is formed when lava cools down quickly.
2. Basic lava cone is formed when lava flows out quickly.
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements regarding ITCZ.
I. It is a low pressure area near the equator.
II. It is at the convergence of NE and SE trade winds.
III. It shifts its position to the north of equator in the summer and to the south of equator in the winter season.
Code:
(a) I is true (b) II, III are true
(c) I, II, III are true (d) I, III are true
Ans: (b)

Q11. Match list I with list II and find out the correct answer using the code given below.
List I List II
(State) (Sharing border with)
A. Sikkim 1. China and Myanmar
B. Arunachal 2. Nepal and Bhutan
C. Mizoram 3. Myanmar and Bangladesh
D. Jammu and 4. China and Afghanishtan Kashmir
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q12. The oldest oil well in India is at
(a) Naharkatia (b) Lakhimpur
(c) Hugrijan (d) Digboi
Ans: (d)

Q13. Examine the map of Jammu and Kashmir given below :
2 1 3 4 The mountain ranges marked 1, 2, 3 and 4 are respectively

(a) Ladakh, Zanskar, Karakoram and Pir Panjal
(b) Karakoram, Ladakh, Zanskar and Pir Panjal
(c) Karakoram, Zanskar, Pir Panjal and Ladakh
(d) Ladakh, Pir Panjal, Karakoram and Zanskar
Ans: (b)

Q14. When it is noon along 82° 30′ E longitude along what degree of longitude it will be 6.30 am?
(a) along 165° E
(b) along 67°30′ W
(c) 0° E or W
(d) along 82° 30′ W
Ans: (c)

Q15. Lines joining places of equal temperature are called
(a) isotherms (b) isohytes
(c) isomere (d) isobars
Ans: (a)

Q16. The Indo Gangetic Plain is divided into which of the following divisions?
(a) Bhabar Belt (b) Tarai Belt
(c) Khadar Terrian (d) All of above
Ans: (d)

Q17. Which one the following port cities in Venezuela has been developed as an oil port?
(a) Caracas (b) Maracaibo
(c) Maracay (d) Carupano
Ans: (b)

Q18. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?
(a) Tropical Sub-humid Forests
(b) Tropical Humid Forests
(c) Tropical Dry Forests
(d) Tropical Moist Forests
(d) Middle and South Andaman
Ans: (c)

Q19. Which of the following factors influence ocean currents?
1. Rotation of the Earth. 2. Air pressure and wind.
3. Ocean water density 4. Revolution of the Earth
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 1 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q20. Consider the following statements:
1. Reservoir induced earthquakes are more numerous than those caused by natural forces.
2. Maximum damage by an earthquake is near its epicentre.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2
Ans: (b)

Q21. Which of the following are true characteristic of Chinooks?
I. They blow down the eastern slopes of Rockies in U.S.A. and Canada after crossing these mountain ranges.
II. They are known as snow eaters in the Great Plain of North America.
III. They cause heavy destruction to crops and grasslands in the areas affected by them.
Code:
(a) Only I is true (b) I and II are true
(c) I, II, III are true (d) II and III are true
Ans: (b)

Q22. Consider the following states and select the correct sequence with respect to descending order of their respective areas.
1. Gujarat 2. Karnataka
3. Odisha 4. Chhattisgarh
Code:
(a) 1, 2, 3, 4
(b) 4, 3, 1, 2
(c) 3, 4, 1, 2
(d) 2, 1, 4, 3
Ans: (a)

Q23. Consider the map given below :
A B C D The places marked A, B, C and D in the map are respectively

(a) Rift valley region, Chattisgarh plain, Rain shadow region and Chotanagpur plateau
(b) Chattisgarh plain, Chotanagpur plateau, Rift valley region and Rain shadow region
(c) Rift valley region, Chattisgarh plain, Chotanagpur plateau and Rain shadow region
(d) Chattisgarh plain, Rain shadow region, Chotanagpur plateau and Rift valley region
Ans: (c)

Q24. Consider the geographical details given in the following figure The point marked by A in the above figure indicates a country in

(a) North America
(b) South America
(c) Europe
(d) Asia
Ans: (c)

Q25. Match List I and List II and select the correct answer using the co des given below List I List II
A. C loudiness and heavy precipitation unfavourable
1. Equatorial region
B. Westerlies throughout the year and mild winters
2. M editterranean region
C. Famous for game park land type of vegetation
3. Savanna region
D. Dry summers, wet winters and orchard farming
4. West European region
Codes:
A B C  D
(a) 1 4 3 2
(b) 4 1 3 2
(c) 1 4 2 3
(d) 4 1 2 3
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!