You are here
Home > QB Subjectwise > 100 Geography Previous Year Questions

100 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (Current) List-II (Ocean)
(A) Agulhas (1) North Atlantic
(B) Aleutian (2) South Pacific
(C) Canaries (3) South Indian
(D) Humboldt (4) North Pacific
(a) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3
(b) A – 2; B – 4; C – 1; D – 3
(c) A – 3; B – 1; C – 4; D – 2
(d) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2
Ans: (d)

Q2. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?
(a) Delhi (b) Kolkata
(c) Jodhpur (d) Nagpur
Ans: (b)

Q3. Match List-I with List-lI and select the correct answer using the code given List-I List-II
(Climate) (Characteristic)
A. Mediterranean 1. Temperature cycle is moderated by marine influence
B. Marine west Coast 2. Warm summers and cold winters with three months below freezing. Very large annual temperature range
C. Dry mid-latitude 3. Strong temperature cycle with large annual range.
Warm summers to hot and cold Winters to very cold
D. Moist continental 4. Temperature range is moderate with warm to hot summers and mild winters
Code :
A B C D
(a) 2 1 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 4 3 1 2
(d) 4 1 3 2
Ans: (d)

Q4. Which of the following pairs are correctly matched?
Table I Table II
(Theory of origin (Propounders) of coral reefs)
1. Subsidence Theory Darwin
2. Standstill Theory Dana
3. Glacial Theory Daly
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (c)

Q5. River Luni drains into
(a) Ganga delta
(b) Kerala coast
(c) Rann of Kutchh
(d) Godavari delta
Ans: (c)

Q6. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar cane in south India as compared with North India?
1. Higher per acre field of sugarcane
2. Higher sucrose content of sugarcane
3. Lower labour cost
4. Longer crushing period.
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 1, 3 and 4
(d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q7. The water content in the atmosphere
(a) is not dependent on temperature
(b) increases as temperature increase
(c) remains unchanged with change in temperature
(d) cannot be measured
Ans: (b)

Q8. Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West.
1. Gujarat 2. West Bengal
3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand
5. Madhya Pradesh 6. Bihar
7. Chhattisgarh
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 2-5-7-4-1 (b) 2-4-7-5-1
(c) 3-2-6-7-5 (d) 3-7-4-6-2
Ans: (b)

Q9. For which one of the following is Sualkuchi famous?
(a) Bird sanctuary (b) Temple city
(c) Silk centre (d) Hill station
Ans: (c)

Q10. Consider the following tributaries of river Brahmaputra :
1. Lohit 2. Tista
3. Subansiri 4. Sankosh Arrange the above rivers from west to east:
(a) 2 – 4 – 3 – 1 (b) 2 – 3 – 4 – 1
(c) 4 – 2 – 3 – 1 (d) 3 – 1 – 2 – 4
Ans: (a)

Q11. Assertion (A): The thickness of the atmosphere is the maximum over the equator.
Reason (R): High insulation and strong convection currents occur over the equator.
(a) Both A are R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is fast false but R is true
Ans: (a)

Q12. Match the following List I List II
(Ore) (Metal)
A. Monazite 1. Iron
B. Magnetite 2. Uranium
C. Bauxite 3. Copper
D. Pyrite 4. Aluminium
Code:
A B C D
(a) 2 3 4 1
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 1 4
(d) 1 4 3 2
Ans: (b)

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II
(Board) (Headquarters)
A. Coffee Board 1. Bengaluru
B. Rubber Board 2. Guntur
C. Tea Board 3. Kottayam
D. Tobacco Board 4. Kolkata
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 1 3 4 2
(c) 2 3 4 1
(d) 1 4 3 2
Ans: (b)

Q14. The Palghat gap providing easy access between the west and the east coasts of India lies between
(a) The Nilgiris and the Cardamom Hills
(b) The Nilgiris and the Anamalai Hills
(c) The Anamalai Hills and the CardamomHills
(d) The Cardamom Hills and the Palni Hills
Ans: (b)

Q15. The river (R) shown on the map is
(a) Niger
(b) Orange
(c) Congo
(d) Zambezi
Ans: (d)

Q16. The Altazimuth system is
(a) used to give the position of a celestial object
(b) used by astronomers
(c) both are correct
(d) none of these is correct
Ans: (c)

Q17. The correct sequence in the decreasing order in terms of total produc-tion of the given non-ferrous metals in India is
(a) lead, zinc, copper, aluminium
(b) zinc, lead, aluminium, copper
(c) aluminium, zinc, copper, lead
(d) aluminium, copper, zinc, lead
Ans: (d)

Q18. Doldrums is a
(a) Tropical wind belt
(b) Tropical wind deflection belt
(c) Sub-tropical wind belt
(d) Tropical no-wind belt
Ans: (d)

Q19. Which of the following would be most suited for an area which has only two months of scanty rainfall in a year ?
(a) Sugarcane (b) Tea
(c) Cotton (d) Pulses
Ans: (d)

Q20. Assertion (A) Water in an open pond remains cool even on a hot summer day.
Reason (R) Water on heating evaporates and heat energy gets converted into latent heat.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (a)

Q21. Which one of the following statements with regard to volcanoes is not correct?
(a) Stratovolcanoes produce lava flows that initially follow valleys but are highly resistant to erosion.
(b) The surrounding areas can remain highlands, lava ridges or mesas.
(c) Hawaiian shield volcanoes are eroded by streams that form deeply carved valleys with steeply sloping heads.
(d) The system of streams on a dissected volcano cone is not a radial drainage pattern.
Ans: (d)

Q22. Match the following List I List II
(Igneous Rocks) (Metamorphic Rocks)
A. Mica 1. Gneiss
B. Granite 2. Schist
C. Bituminous Coal 3. Anthracite Coal
D. Gabro 4. Serpentine
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 4 3
Ans: (b)

Q23. Which of the following are correctly matched?
List I List II
(Phenomena) (Type of temperature inversion)
I. Air moving from 1. Air drainage high area to low area inversion along the valley floor
II. Intense cooling of 2. Surface inversion earth’s surface due to rapid radiation
III. Warm airs blows 3. Advectional over cold air inversion
IV. Cold air mass 4. Frontal inversion pushes up the warm air mass
Code:
(a) I and II (b) I, II and III
(c) I, II, III and IV (d) II and IV
Ans: (c)

Q24. The Trans-Continental Stuart Highway runs between
(a) Darwin and Melbourne
(b) Edmonton and Anchorage
(c) Vancouver and St. John’s City
(d) Chengdu and Lhasa
Ans: (a)

Q25. Consider the following varieties of iron ore
1. Haematite
2. Magnetite
3. Limonite
4. Siderite
Which of the following is the correct sequence with respect to descending order of quality of the above ores?
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 1
(c) 1, 3, 2 and 4 (d) 1, 3, 4 and 2
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!