You are here
Home > QB Subjectwise > 099 Geography Previous Year Questions

099 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following?
1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.
2. Opening a new canal across the Kra isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.
Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q2. Mid-latitude cyclones
(a) usually move across North-America from East to West
(b) are generally found only over the ocean
(c) generally bring clear skis and little precipitation
(d) are formed in regions of strong temperature contrasts
Ans: (d)

Q3. Which part of India is worst affected by tropical cyclones?
(a) West Coastal Plain
(b) East Coastal Plain
(c) Deccan Plateau
(d) Ganga Plain
Ans: (b)

Q4. The rivers that pass through Himachal Pradesh are
(a) Beas and Chenab only
(b) Beas and Ravi only
(c) Chenab, Ravi and Satluj only
(d) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Indus
Ans: (c)

Q5. Consider the following statements:
1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.
2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (c)

Q6. Which one of the following pairs is correctly matched?
Geographical Feature Region
(a) Abyssinian Plateau Arabia
(b) Atlas Mountains North-Western Africa
(c) Guiana Highlands South-Western Africa
(d) Okavango Basin Patagonia
Ans: (b)

Q7. Which one of the following does not characterise the Himalayas?
(a) Various parallel ranges of the Himalayas form a convex arc
(b) There exist syntaxial bends at both the terminals of the Himalayas
(c) Indus, Sutlej and Brahmaputra rivers are examples of antecedent drainage
(d) The Himalayas are wider in the east than in the west
Ans: (d)

Q8. 35 Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.
List-I List-II
A. Detroit 1. Cutlery
B. Pittsburgh 2. Ship building
C. Plymouth 3. Iron and steel
D. Sheffield 4. Automobile A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 3 1 4
(c) 3 1 4 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q9. Veliconda group of low hills is a structural part of
(a) Nilgiri Hills (b) Western Ghats
(c) Eastern Ghats. (d) Cardamom Hills
Ans: (c)

Q10. Consider the following statements regarding salinity of the ocean waters.
1. The salinity patterns of the surface waters of the Pacific Ocean are influenced largely by wind, rain and evaporation.
2. The water within the belt of calms and variable winds near the equator has lower salinity as compared to those in the trade wind bells.
3. The higher salinity in the open Pacific occurs in the southern tropical belt.
4. The lowest salinities occur in area near the Aleutian Islands.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q11. Find out the correct sequence of the following cities from east to west.
(a) Wuhan, Tehran, Ankara, Ashgabat
(b) Tehran, Ashgabat, Wuhan, Ankara
(c) Wuhan, Ashgabat, Tehran, Ankara
(d) Ankara, Tehran, Wuhan, Ashgabat
Ans: (c)

Q12. The Coromandel Coast has which of the following climatic type according to Koppen’s climate classification of the world?
(a) A m w (b) A s
(c) A w (d) A m
Ans: (b)

Q13. 200 cm of rainfall, 20°C of temperature and well drained land is ideal for the cultivation of
(a) Rice
(b) Tea
(c) Coffee
(d) Rubber
Ans: (b)

Q14. Consider the following statements:
1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only
Ans: (b)

Q15. Systematic geography is concerned with
(a) physical elements of Earth
(b) cultural geography
(c) physical geography and the cultural elements of Earth
(d) physical and cultural features that characterize each region
Ans: (a,b)

Q16. Copious rains in the northern coast of Tamil Nadu in October and November are because of
(a) The south-east trade winds
(b) Easterly depression and the presence of inter-tropical convergence
(c) Westerly depressions
(d) Occlusion
Ans: (b)

Q17. 10 The abrupt change of gradient at the edge of the continental shift leads to the formation of an
(a) Continental rise (b) Continental slope (c) Continental shelf (d) None of the above
Ans: (a)

Q18. Which among the following states of India have common borders with Pakistan?
(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan
(b) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat
(c) Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana and Rajasthan
(d) Punjab, Himachal Pradesh, Gujarat and Rajasthan
Ans: (b)

Q19. Consider the following statements
1. Dakshin Gangotri is India’s second scientific manned station in Antarctica after Maitri.
2. The National Centre for Antarctic and Ocean Research is situated at Goa.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q20. Arrange the following tiger reserves of India from North to South :
1. lndravati 2. Dudhwa
3. Bandipur 4. Similipal
Select the correct answer using the code given below :
(a) 3 – 4 – 1 – 2 (b) 4 – 2 – 3 – 1
(c) 2 – 4 – 1 – 3 (d) 2 – 1 – 4 – 3
Ans: (c)

Q21. Currents surrounding the Sargasso Sea are
1. Gulf stream
2. North Atlantic Drift
3. Norwegian current
4. Labrador Current
5. Canaries Current
6. Counter Equatorial current
(a) 1, 2, 3, 4 are correct
(b) 2, 3, 4, 5 are correct
(c) 1, 2, 5 are correct
(d) 1, 3, 4, 6 are correct
Ans: (c)

Q22. Consider the following statements
1. Conurbation refers to a large area of urban development that resulted from merging of originally separated towns or cities.
2. Urbanization refers to total urban population of a country.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q23. Which of the following States produces maximum quantity of lignite?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Jammu & Kashmir
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q24. The Cenozoic era follows era.
(a) Paleozoic (b) Eocene
(c) Mesozoic (d) Pre-Cambrian
Ans: (c)

Q25. If the original clay sediments are subjected to high temperature and pressure, they successfully change into rocks, the correct order of which is
(a) Slate, shale, schist
(b) Slate, schist, shale
(c) Shale, slate, schist
(d) Shale, schist, slate
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!