You are here
Home > QB Subjectwise > 098 Geography Previous Year Questions

098 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Consider the following National highways
1. NH 1 2. NH 15
3. NH 39 4. NH 50
Which of the above National Highways almost touch an international border of India with a neighboring countries?
(a) NH 1 only
(b) NH 1 and NH 39 only
(c) NH 15 and NH 50 only
(d) NH 50 only
Ans: (b)

Q2. Assertion (A): The eastern coast of India produces more rice than the western coast.
Reason (R): The eastern coast receives more rainfall than the western coast.

Ans: (c)

Q3. Assertion (A): The weight of a body decreases with the increase of latitude on earth.
Reason (R): The earth is not a perfect sphere.

Ans: (d)

Q4. Aggradation is the process by which
(a) floodplain deposits can raise the elevation of the stream bed
(b) channel deposits can raise the elevation at the banks of stream
(c) natural levees are formed
(d) none of these
Ans: (a)

Q5. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Kuroshio : Warm ocean current
(b) Labrador : Warm ocean current
(c) Benguela : Cold ocean current
(d) Oyashio : Cold ocean current
Ans: (b)

Q6. Contact metamorphism is
(a) small scale heating and alteration of rock by localized igneous intrusion
(b) structural alteration of rock through pressure
(c) large scale heating and modification of rocks at subduction zones
(d) None of these
Ans: (a)

Q7. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called
(a) silty soil (b) loamy soil
(c) sandy soil (d) loess soil
Ans: (d)

Q8. Consider the following pairs and find cut the correct pairs using the following codes Type of desert Example
A. Sandy desert 1. Hamada in Sahara
B. Stony desert 2. Saudi Arabia
C. Rocky desert 3. Libya
D. Mountainous desert 4. Mongolia
Code:
A B C D
(a) 3 4 1 2
(b) 2 3 1 4
(c) 4 1 2 3
(d) 1 2 4 3
Ans: (b)

Q9. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of
(a) Equatorial climate
(b) Mediterranean climate
(c) Monsoon climate
(d) All of the above climates
Ans: (c)

Q10. Which rivers flow in rift valley?
1. Narmada 2. Satluj
3. Damodar 4. Subarnarekha
Code:
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(c) 2 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (b)

Q11. Match the following:
List I List II
(Tribal Group) (State)
A. Munda 1. Rajasthan
B. Bhil 2. Jharkhand
C. Maria 3. Tamil Nadu
D. Toda 4. Chhattisgarh
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (b)

Q12. Which one of the following National Highways passes through Maharashtra Chhattisgarh and Orissa?
(a) NH 4
(b) NH 5
(c) NH 6
(d) NH 7
Ans: (c)

Q13. Consider the following statements :
1. Great Britain comprises England, Wales, Scotland and Northern Ireland.
2. England covers less than 60% of the total area of the United Kingdom.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (b)

Q14. Convergence due to collision of island arc with the edge of a continental plate is called
(a) arc-continent convergence
(b) ocean-continent convergence
(c) continent-continent convergence
(d) none of these
Ans: (a)

Q15. Which one of the following rivers is called the coal river?
(a) Volga (b) St Lawrence
(c) Thames (d) Rhine
Ans: (d)

Q16. Which one of the following is a fossil source of energy?
(a) Wood (b) Solar radiation
(c) Tidal waves (d) Petroleum
Ans: (d)

Q17. The variability among living organisms from all sources including terrestrial, marine and other ecosystems and the ecological complexes of which they are part which includes diversity within species, between species of ecosystems refers to
(a) geographical diversity (b) zoological diversity
(c) ecological diversity (d) biological diversity
Ans: (d)

Q18. Which of the following countries lie entirely to the south of equator?
(a) Equador, Colombia, Congo, Kenya
(b) Angola, Zambia, Tanzania, Bolivia
(c) Peru, Uganda, Somalia, Angola
(d) Gabon, Congo, Paraguay, Peru
Ans: (b)

Q19. Which of the following river basins is totally in India?
(a) Satluj (b) Beas
(c) Ravi (d) Jhelum
Ans: (b)

Q20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
(National Park/ (State) Wildlife sanctuary)
A. Bondla Wildlife Sanctuary 1. Odisha
B. Kangerghat National Park 2. Assam
C. Orang Sanctuary 3. Chhattisgarh
D. Ushakoshi Wildlife Sanctuary 4. Goa
5. Tripura
Code:
A B C D
(a) 2 1 5 3
(b) 4 3 2 1
(c) 2 3 5 1
(d) 4 1 2 3
Ans: (b)

Q21. Consider the following statements :
1. There are no east flowing rivers in Kerala
2. There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q22. Which one of the following cities is nearest to the equator?
(a) Colombo
(b) Jakarta
(c) Manila
(d) Singapore
Ans: (d)

Q23. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion
(A) and other labelled as Reason
(R). In the context of these two statements, which of the following is correct?
Codes:
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.
(c) A is true, R is false.
(d) R is true but, A is false.
Assertion (A): Cities like Jamshedpur, Bokaro and Dhanbad are characterised by high density of population despite being located in the plateau regions where physical factors are not much favourable.
Reason (R): The economic factors exert a much more direct infl uence on the population pattern than do physical characteristics.
Ans: (a)

Q24. If there are four place on the same meridian 500 km apart and the local time at one place is 12.00 noon, what will be the time at the three other places?
(a) 12.00 noon
(b) 1.00 pm
(c) 2.00 pm
(d) Different time at different places
Ans: (a)

Q25. Where is the Maikal range situated ?
(a) Rajasthan (b) Jammu and Kashmir
(c) Chhattisgarh (d) Tamil Nadu
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!