You are here
Home > QB Subjectwise > 097 Geography Previous Year Questions

097 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following statements are true regarding trade winds?
1. They constantly blow from tropical high pressure belt to equatorial low pressure belt.
2. They derive their name from the trade which was carried on with help of these winds in the medieval period.
3. They bring lot of rainfall to the equatorial low pressure belt.
4. They are deflected from their path due to the earth’s rotation.
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans: (d)

Q2. Which state of India does not share international border with Bangladesh?
(a) Manipur (b) Meghalaya
(c) Mizoram (d) Tripura
Ans: (a)

Q3. In which of the following situation mineral oil is generally found?
1. Sedimentary rocks
2. Underground anticlines
3. Below underground water
4. Over the impermeable rocks
Code:
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4
Ans: (d)

Q4. The palaeomagnetic results obtained from India indicate that in the past, the Indian land mass has moved
(a) northward
(b) southward
(c) eastward
(d) westward
Ans: (a)

Q5. Which one of the following descriptions is appropriate for the term ‘barotropic’?
(a) Isobars and isotherms are parallel.
(b) Isobars and isotherms are not parallel.
(c) Isobars and isohalines are parallel.
(d) Isobars and isohalines are not parallel.
Ans: (a)

Q6. Agathi, Amini, Andrott and Kadmat are the inhabited islands of which of the following union territory?
(a) Andaman and Nicobar Islands
(b) Dadra and Nagar Haveli
(c) Daman and Diu
(d) Lakshadweep Minicoy
Ans: (d)

Q7. The agricultural production in different parts of India is very much affected by varying intensities of floods and droughts. Which one of the following measures would not be sustainable in this respect?
(a) Provision for extensive irrigation facilities
(b) Change in the crop calendar
(c) Avoidance of flood and drought prone areas for agriculture
(d) Emphasis on selection of crops best suited to flood and drought conditions
Ans: (c)

Q8. Consider the following statements
1. A hurricane acquires its spin from the coriolis effect.
2. The diameter of the hurricane decreases as it moves away from low latitudes.
3. The diameter of a hurricane is never below 150 km.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) All of these
Ans: (a)

Q9. With reference to earthquakes, which of the following statements is incorrect?
(a) Most of the earthquakes in India occur in the Himalayan region.
(b) West coast of North America experiences more earthquakes than the East coast
(c) Volcanic earthquakes are more damaging than tectonic earthquakes.
(d) Richter scale for measuring magnitude of the earthquake is an open ended and logarithmic scale.
Ans: (c)

Q10. Consider the following neighboring countries of India.
1. China 2. Pakistan
3. Bangladesh 4. Myannar Which is the correct order of the above countries west respect to descending order of length of their borders with India?
(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1
(c) 3, 1, 2, 4 (d) 3, 2, 1, 4
Ans: (c)

Q11.
The river shown on the map is

(a) Irrawaddy
(b) Mekong
(c) Chao Phraya
(d) Salween
Ans: (d)

Q12. Which of the following is the annual precipitation of an area?
(a) all forms of precipitation converted to the quantity of liquid water
(b) the total actual amount of rain, snow, hail, and sleet
(c) the total amount of rain per year, irrespective of snow, hail, and sleet
(d) all forms of precipitation measured after conversion to equal quantity of ice
Ans: (a)

Q13. The line demarcating the boundaries of India and Afghanistan is known as
(a) Radcliffe line (b) Durand line
(c) Mannerheim line (d) Siegfried line
Ans: (b)

Q14. Consider the following crops:
1. Cotton 2. Groundnut
3. Rice 4. Wheat
Which of these are Kharif crops?
(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q15. The agricultural production in different parts of India is very much affected by varying intensities of floods and droughts. Which one of the following measures would not be sustainable in this respect?
(a) Provision for extensive irrigation facilities
(b) Change in the crop calendar
(c) Avoidance of flood and drought prone areas for agriculture
(d) Emphasis on selection of crops best suited to flood and drought conditions
Ans: (c)

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II
(Volcanic Mountain) (Country)
A. Mt. Raineer 1. Italy
B. Etena 2. Mexico
C. Paricutin 3. Philippine
D. Taal 4. U.S.A
Code:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3
(d) 4 3 2 1
Ans: (c)

Q17. Identify the correct sequence of the given process regarding rainfall
(a) Unsaturated air, condensation, dew point, precipitation
(b) Condensation, dew point, saturated air, precipitation
(c) Unsaturated air, condensation, saturated air, dew point, precipitation
(d) Unsaturated air, dew point, condensation, precipitation
Ans: (d)

Q18. Consider the following statements:
1. Jojila pass connects Srinagar and Leh
2. Burzil pass connects India with Central Asia
3. Shipki La pass connects Shimla with Tibet
4. Jelep La pass connects Sikkim with Nepal
Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 4 only (b) 2, 3 and 4 only
(c) 1m 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only
Ans: (d)

Q19. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:
List I List II
(Places) (Industries)
A. Jamnagar 1. Aluminium
B. Hospet 2. Woollen Textile
C. Korba 3. Fertilizers
D. Haldia 4. Cement
5. Iron and steel
Code:
A B C D
(a) 4 3 1 2
(b) 2 5 1 3
(c) 4 5 2 1
(d) 2 1 4 3
Ans: (b)

Q20. Match the drainage basins labelled as A, B, C and D with the names listed below and select the correct answer using the codes given below the names of the drainage basins. Names of drainage basins:
1. Ganga-Brahmaputra 2. Indus
3. Parana 4. Zambezi DRAINAGE BASINS A B C D Note to Scale
Codes :
A B C D

(a) 3 1 2 4
(b) 1 3 4 2
(c) 1 3 2 4
(d) 3 1 4 2
Ans: (d)

Q21. Which one of the following statements about polar jet stream is not true?
(a) It moves northwards during summer.
(b) It supplies energy to the circulation of surface storms.
(c) Its velocity is greater during the summer.
(d) Its location roughly coincides with that of the polar front.
Ans: (d)

Q22. Which of the following items are matched incorrectly?
List I
(Standard Geological Eras and Periods) List II
(Indian Eras)
A. Cenozoic 1. Aryans
B. Paleozoic 2. Dravidian
C. Pre-Cambrian 3. Purana
D. Early Cambrian 4. Archaean
(a) All are correct
(b) Only A
(c) Only B
(d) C and D
Ans: (a)

Q23. The thermal equator is found
(a) at the equator
(b) South of the geographical equator
(c) North of the geographical equator
(d) at the tropic of cancer
Ans: (c)

Q24. Which of the following is the most dominant factor of weathering?
(a) Altitude (b) Climate
(c) Flora and Fauna (d) Mineralogy of rocks
Ans: (b)

Q25. Which of the following statements is not correct?
(a) The western part of the Thar desert has longitudinal sand tunes.
(b) The eastern part of the Thar desert is characterized by Barkhans.
(c) The eastern part of the Thar desert has larger sand dunes in size than its western part.
(d) The Thar desert is characterized by inland drainage and a large number of salt lakes.
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!