You are here
Home > QB Subjectwise > 096 Geography Previous Year Questions

096 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Match the columns:
List 1 : List 2
A. Maharashtra : 1. Alluvial
B. Karnataka : 2. Lateritic
C. Uttar Pradesh : 3. Red
D. Assam : 4. Black
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 4 2 1 3
(b) 4 3 1 2
(c) 3 1 4 2
(d) 2 3 4 1
Ans: (b)

Q2. Mean Sea Level (MSL) is the
(a) Average level of the sea
(b) Height of water above ground level
(c) Average height of waves
(d) None of the above
Ans: (a)

Q3. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:
List I
(Waterfalls) List II
(Rivers)
A. Jog 1. Narmada
B. Bheraghat 2. Cauvery
C. Sivasamudram 3. Subarnarekha
D. Hundru 4. Sharavati
Codes:
A B C D
(a) 1 4 3 2
(b) 1 4 2 3
(c) 4 1 3 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (d)

Q4. Consider the following rivers:
1. Betwa
2. Kosi
3. Gandak
Which of the above join(s) Yamuna river?
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3
Ans: (a)

Q5. In which one of the following countries is the volcano ‘Guallatiri” located?
(a) Peru (b) Chile
(c) Tanzania (d) Ecuador
Ans: (b)

Q6. Which one of the following is the reason due to which the wind in the southern hemisphere is deflected towards its left ?
(a) Difference in the water masses of northern and southern hemisphere
(b) Temperature and pressure variations
(c) Inclined axis of the Earth
(d) Rotation of the Earth
Ans: (d)

Q7. Consider the following statements:
1. Ionosphere deflects long wave, medium wave and short wave radio waves and help in radio transmission.
2. Ionosphere is the layer of convection currents
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q8. Which of the following leaf modifications occurs/ occur in desert areas to inhibit water loss?
1. Hard and waxy leaves
2. Tiny leaves or no leaves
3. Thorns instead of leaves
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 2 only
(c) 1 and 3only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q9. Arrange the tea production of the following states in a descending order using the code given below.
1. Tamil Nadu 2. Kerala
3. Karnataka 4. Tripura
Code:
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 4 2
(c) 1 2 4 3
(d) 1 4 3 2
Ans: (c)

Q10. The vegetation of the area dotted on the map is
(a) Pampas
(b) Prairies
(c) Savanna
(d) Veld
Ans: (c)

Q11. Rangap in Sikkim is famous for
(a) bauxite
(b) mica
(c) copper
(d) aluminium
Ans: (c)

Q12. Which one among the following statements relating to an anticyclone is correct ?
(a) Anticyclone is a wind system with a high pressure centre
(b) In anticyclone the movement of wind is inward
(c) The contribution of an anticyclone towards determining weather of an area is quite significant
(d) The movement of wind is clockwise in an anticyclone of southern hemisphere
Ans: (d)

Q13. Assertion (A) Physiological density is preferable to arithmetic density as an index of population density.
Reason (R) Physiological density is based on arable land while arithmetic density is based on total area.
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true
Ans: (d)

Q14. Which of the following statements with regard to the Mediterranean agriculture is/ are correct?
1. The Mediterranean agriculture is highly specialized commercial agriculture.
2. It is intensive subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation.
3. It is a primitive subsistence agriculture.
4. Viticulture is a speciality of the Mediterranean region.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only (b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only (d) 1, 3 and 4
Ans: (c)

Q15. Mohorovicic Discontinuity separates which of the following two layers of the earth’s interior?
(a) Upper crust and middle crust
(b) Middle crust and lower crust
(c) Lower crust and upper mantle
(d) Upper mantle and lower mantle
Ans: (c)

Q16. Inversion of temperature in the troposphere occurs when
1. Nights are short
2. Sky is covered with clouds
3. Weather is stable
4. Air is dry
Which of the above factors are correct?
(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only
Ans: (c)

Q17. Which of the following countries is not benefited by the Rhine Inland waterways of Europe?
(a) Switzerland (b) Germany
(c) Belgium (d) Hungary
Ans: (d)

Q18. Which one of the following statements is not correct?
(a) India exports large quantities of high quality iron ore to different countries of the world.
(b) Open cast mining and underground mining are two chief methods of mining practised in India.
(c) India is deficient in copper and uranium resources.
(d) Manganese, nickel, tungsten and cobalt are non-ferrous minerals.
Ans: (d)

Q19. According to the ancient Indian geographical concept, ‘Bharatvarsha’ was a part of
(a) Pushkaradweepa
(b) Jambudweepa
(c) Kraunchadweepa
(d) Kushdweepa
Ans: (b)

Q20. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :
List I : List II
A. Damascus : 1. Taiga
B. Cassava : 2. City in Syria
C. Pine forest : 3. West Indian Tribe
D. Insequent valley : 4. Wanganui in New Zealand
Select the correct answer from the codes given below:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 1 2
(d) 2 1 4 3
Ans: (d)

Q21. How many days does the moon take to revolve around the Earth?
(a) 26 1/3
(b) 27 1/3
(c) 28 2/3
(d) 29 ½
Ans: (b)

Q22. Which of the following are true with regard to temperature control of the atmosphere of a given place ?
1. The major temperature contrasts on earth’s surface are between land masses and oceans.
2. During night, the water surface cools more rapidly than the land surface.
3. Temperature generally decreases with latitude on either side of the equator.
4. Temperature rises to a maximum during summer and falls to a minimum during winter.
(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2 (d) 3 and 4
Ans: (a)

Q23. The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is known as
(a) Coco channel (b) 10° channel
(c) Duncan passage (d) somboraro channel
Ans: ((b) The Ten Degree Channel is a channel that separates the South Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal.

Q24. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II
(Strait) (Countries)
A. Bass Strait 1. UK and France
B. Davis Strait 2. Australia and Tasmania
C. Dover Strait 3. USA and Cuba
D. Florida Strait 4. Canada and Greenland
Code :
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)

Q25. Consider the following statements:
1. Etna and Stromboli are active volcanoes
2. Popa is a dormant volcano
(a) Only 1 is correct
(b) Only 2 is correct
(c) Both 1 and 2 are correct
(d) Neither 1 nor 2 is correct
Ans: (a)

Top
error: Content is protected !!