You are here
Home > QB Subjectwise > 095 Geography Previous Year Questions

095 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Pearl fishing is done in the Coast of
(a) Tamil Nadu
(b) Orissa
(c) Andhra Pradesh
(d) Kerala
Ans: (a)

Q2. If the earth’s axis had not been inclined,
1. temperature distribution would have been uniform.
2. days and nights would not have occurred.
3. seasons would not have occurred.
4. poles would not have continuous day.
(a) 1, 3 and 4 (b) 2 and 4
(c) 3 and 4 (d) 2, 3 and 4
Ans: (c)

Q3. The Tibetan river ‘Tsangpo’ enters India through the state of:
(a) Arunachal Pradesh (b) Assam
(c) Manipur (d) Nagaland
Ans: (a)

Q4. Consider the following statements regarding salinity of the ocean waters.
1. Salinity near the equator is very low due to heavy rainfall and little evaporation.
2. Salinity near the Tropic of Cancer is high due to huge evaporation and steady trade winds.
3. Salinity in the polar region is very low due to little evaporation and melting of ice.
4. The lowest salinity is found in the Red Sea.
Code:
(a) 1 and 4 are correct (b) 2 and 4 are correct
(c) 3 and 4 are correct (d) 1, 2, and 3 are correct
Ans: (d)

Q5. Match list I (Characteristic features) with list II
(Type of Koppens climatic classification) and select the correct answer using the codes given below:
List I List II
A. Temperature of the coolest 1. B month above 18ºC
B. Excess of evaporation over 2. A precipitation
C. Average temperature of the 3. C warmest month below 10ºC
D. Average temperature of the 4. E coldest month 18ºC to 3ºC
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 2 4 3
(d) 3 1 2 4
Ans: (b)

Q6. Chambal river flows through the States of
(a) Maharashtra, Gujarat and Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Orissa
(c) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Rajasthan
(d) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Bihar
Ans: (c)

Q7. regional geography concerns with
(a) The differences and similarities among the various regions of the Earth
(b) The differences and similarities among the various layers of the Earth
(c) Various geographical differences on the surface of Earth
(d) All of these
Ans: (a)

Q8. A person overflying India saw the natural vegetation below in the sequential order of tropical evergreen forest, savanna, dry deciduous and deciduous. His flight was from
(a) Kolkata to Delhi
(b) Mumbai to Bhubaneswar
(c) Trivandrum to Delhi
(d) Delhi to Madurai
Ans: (c)

Q9. What is Gulf Stream?
(a) A cold current in the Atlantic Ocean
(b) A cold current in the Pacific Ocean
(c) A warm current in the Atlantic Ocean
(d) A warm current in the Pacific Ocean
Ans: (c)

Q10. Which one of the following places is not located on the bank of river Ganga?
(a) Uttarkashi (b) Kanpur
(c) Fatehpur (d) Bhagalpur
Ans: (c)

Q11. In the Cauvery River water dispute, which one of the following groups of states are concerned?
(a) Kerala and Karnataka only
(b) Karnataka, Andhra Pradesh and Maharashtra
(c) Kerala, Karnataka, Tamil Nadu and Union Terrtory of Puducherry
(d) Kerala, Goa, Karnataka and Tamil Nadu
Ans: (c)

Q12. Which of the following is/are basically meant to be deployed in the northern borders of India for monitoring the borders and also to stop smuggling and illegal immigration ?
1. Assam Rifles
2. Border Security Force
3. Indo Tibet Border Police
4. National Security Guards
Select the correct answer using the code given below :
(a) 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 3 only (d) 4
Ans: (a)

Q13. Which one of the following factors is responsible for change in the regular direction of ocean currents in the North Indian Ocean?
(a) Indian Ocean is ‘half an ocean’.
(b) Indian Ocean has monsoon drift.
(c) Indian Ocean has greater variation in salinity.
(d) Indian Ocean is a land- locked ocean.
Ans: (b)

Q14. Match List I (Towns) with List II (Function) and find out the correct answer by using the code given below List I List II
(Towns) (Function)
A. Buenos Aires 1. Administration
B. Detroit 2. Industry
C. Winnipeg 3. Trade
D. Lali 4. Mining
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 2 1
Ans: (a)

Q15. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?
(a) Juniper (b) Silver Fir
(c) Mahogany (d) Spruce
Ans: (c)

Q16. The States shaded in the given map account for above 75 percent of the total cropped area and about 75 percent of the total production of which of the following :
(a) Wheat
(b) Sugarcane
(c) Tea
(d) Rice
Ans: (d)

Q17. Humidity of the air
(a) Increases with the increase in atmospheric temperature
(b) Decreases with the increase in atmospheric temperature
(c) Is not affected by the change in atmospheric temperature
(d) Does not show any consistent behaviour with the change in atmospheric temperature
Ans: (a)

Q18. The main periods of Mesozoic era include
(a) Triassic period and Cretaceous period
(b) Jurassic period and Triassic period
(c) Triassic period, Jurassic period, and Cretaceous period
(d) Cretaceous and Jurassic period
Ans: (c)

Q19. Which of the following natural characteristics are associated with the dry monsoon forests of India?
1. Annual rainfall is below 50 cm
2. The trees have short roots
3. Thorny shrubs and grasslands grow between the trees
4. Mango, mahus, sisam, keekar, etc., are the prominent trees
Select the correct answer from the codes given below:
(a) 1 and 2
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 3 and 4
Ans: (d)

Q20. Consider the following statements :
1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.
2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
Ans: (a)

Q21. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the peninsular India from north to south is :
(a) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vagai
(b) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery and Vagai
(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and Vagai
(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar
Ans: (a)

Q22. Which one of the following is the correct sequence of the nuclear power plants of India in the increasing order of their installed power generation capacity?
(a) Rawatbhata-Narora-Kaiga-Tarapur
(b) Narora-Kaiga-Rawatbhata-Tarapur
(c) Kaiga-Tarapur-Narora-Rawatbhata
(d) Tarapur-Narora-Kaiga-Rawatbhata
Ans: (b)

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists List-I List-II
(Weathering type) (Landform/ Process)
A. Chemical weathering 1. Till
B. Mechanical weathering 2. Oxidation
C. Glacial deposits 3. Plant roots
D. Deposition by ground 4. Stalactite water
Code :
A B C D
(a) 2 3 1 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 1 3 2
(d) 4 3 1 2
Ans: (a)

Q24. Match List I with list II List I List II
(Oilseeds) (Oil content in %)
A. Sesame 1. 33 – 47
B. Castor 2. 46 – 52
C. Linseed 3. 35 – 38
D. Safflower 4. 24 – 36
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 3 2 1 4
(c) 2 3 4 1
(d) 4 2 3 1
Ans: (b)

Q25. With reference to drip irrigation, which of the following statements is/are correct?
1. Water is delivered at or near the root zone of plants.
2. It is the most efficient method of irrigation as evaporation and run off are minimized.
3. It requires a lot of water to practice drip irrigation
Select the correct answer using the codes given below.
(a) 1 only (b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only (d) 1 and 2 only
Ans: (d)

Top
error: Content is protected !!