You are here
Home > QB Subjectwise > 094 Geography Previous Year Questions

094 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which one of the following mountain ranges separates Europe from Asia?
(a) Apenine (b) Black Forest
(c) Ural (d) Sulaiman
Ans: (c)

Q2. Which of the following pairs is/are correctly matched?
List I List II
1. Land of artesian wells : Australia
2. Hot spring : Rajgir
3. Hums : Round shaped r e s i d u a l limestone hills
4. Stalagmite : A long column hanging from the ceiling of a cave
Code:
(a) 1 and 4 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4 only
Ans: (b)

Q3. Which one of the following is not correctly matched with reference to Thornthwaite’s classification of climates?
List I List II
(Temperature Province) (Climate)
(a) D  1. Taiga
(b) F  2. Frost
(c) E  3. Tundra
(d) B  4. Tropical
Ans: (d)

Q4. Which rivers/tributaries originate in the Amarkantak plateau?
1. Son 2. Narmada
3. Mahanadi 4. Brahmani
Code:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 4 and 1
Ans: (a)

Q5. Which one of the following tribal groups belongs to Arunachal Pradesh?
(a) Nyishi (b) Kuba
(c) Kadiyan (d) Gond
Ans: (a)

Q6. Which one among the following major Indian cities is the most eastward located?
(a) Hyderabad
(b) Bhopal
(c) Lucknow
(d) Benguluru (Bangalore)
Ans: (c)

Q7. Which one of the following countries does not border Lithuania?
(a) Poland
(b) Ukraine
(c) Belarus
(d) Latvia
Ans: (b)

Q8. Contact metamorphism is
(a) small scale heating and alteration of rock by localized igneous intrusion
(b) structural alteration of rock through pressure
(c) large scale heating and modification of rocks at subduction zones
(d) none of these
Ans: (a)

Q9. Which of the following rivers has a bird’s foot delta?
(a) the Amazon (b) the Brahmaputra
(c) the Mississippi (d) the Nile
Ans: (c)

Q10. Which among the following statements about the North Atlantic Drift is/are correct?
1. It keeps the west coast of Northern Europe ice free
2. It is responsible for the warm air mass which interacts with the cold air mass from the Polar region and causes rainfall in Western Europe
3. It meets the Labrador current near Vancouver Island and causes dense fog
Select the correct answer using the code given below
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only
(c) 2 only (d) 1 and 3 only
Ans: (b)

Q11. What are the two powerful agents of soil erosion?
I. Water
II. Wind
III. Human Activities
IV. Disasters
(a) I and II only (b) III and IV only
(c) II and IV only (d) III only
Ans: (a)

Q12. Gaddis are
(a) fishermen of Kerala
(b) pastoralists of Arunachal Pradesh
(c) shepherds Himachal Pradesh
(d) nomads of Rajasthan desert
Ans: (c)

Q13. Which of the following statements is not correct?
(a) Damodar river rises in Chotanagpur plateau
(b) It flows in a rift valley
(c) It is an important tributary of the Ganga
(d) It passes through the mineral rich region
Ans: (c)

Q14. Which of the following is not a Biosphere Reserve?
(a) Agasthymali (b) Nallamalai
(c) Nilgiri (d) Panchmarhi
Ans: (b)

Q15. Consider the following statements:
1. India does not have any deposits of Thorium
2. Kerala’s monazite sands contain Uranium
Which of the above statements is/ are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans: (d)

Q16. Which of the following pairs is/are correctly matched?
Theory/Law : Associated Scientist
1. Continental Drift : Edwin Hubble
2. Expansion of Universe : Alfred Wegener
3. Photoelectric Effect : Albert Einstein
Select the correct answer using the code given below:
(a) 2 and 3 only
(b) 3 only
(c) 2 only
(d) 1 only
Ans: (b)

Q17. The crust is thinner below the
(a) oceans
(b) continents
Ans: (a)

Q18. Beirut time is two hours ahead and Lima time is five hours behind GMT. The longitudes of Beirut and Lima are respectively:
(a) 75° West and 30° East
(b) 70° East and 35° West
(c) 30° East and 75° West
(d) 35° West and 70° East
Ans: (a)

Q19. The territorial waters of India extend up to
(a) 12 nautical miles (b) 6 nautical miles
(c) 15 nautical miles (d) 10 nautical miles
Ans: (a)

Q20. Red soil colour is caused by
(a) aluminium compounds (b) mercury compounds
(c} iron compound (d) clay
Ans: (c)

Q21. Consider in following statements regarding continental slope.
1. It is an area of steep slope between continental shelf and deep sea plain
2. It is a part of the continental margin covered by the ocean water.
3. Continental slopes may have deep sea fan at its base.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1only (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (d)

Q22. Which of the following pairs is not correctly matched?
Country Capital
(a) Lesotho : Monrovia
(b) Nauru : Domaneab
(c) Surinam : Paramaribo
(d) Vanuatu : Port Via
Ans: (a)

Q23. Which part of the India has wet winter and dry summer?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Punjab and Haryana
(c) Chhattisgarh
(d) Tamil Nadu
Ans: (d)

Q24. Consider the following crops of India
1. Groundnut
2. Sesame
3. Pearl millet
Which of the above is/are predominantly rain fed crop/crops?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 3 only
(d) All of these
Ans: (d)

Q25. In India, during the last decade the total cultivated land for which one of the following crops has remained more or less stagnant?
(a) Rice
(b) Oil seeds
(c) Pulses
(d) Sugarcane
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!