You are here
Home > QB Subjectwise > 093 History Previous Year Questions

093 History Previous Year Questions

History Previous Year Questions

Q1. Roman settlement in India is found at
(a) Ujjain
(b) Kshudrakas
(c) Arikmedu
(d) Koshambi

Ans: (c)

Q2. The highly polished monolithic Ashokan Pillars were carved out of single pieces of a buff-coloured sandstone, usually mined from the quarries of
(a) Chunar near Mirzapur
(b) Lauriya in Nandangarh
(c) Sarnath near Varanasi
(d) Udayagiri near Bhubaneshwar

Ans: (a)

Q3. With regard to the socio-economic life of the people in south India from 200 B.C to A.D 300, which of the following statements may be true?
1. Ma and Veli were linear measurements
2. Guilds introduced change in the production relations between artisans and traders
3. Inland towns were more active than the coastal towns in early South India
4. There was circulation of luxury goods among the members of the crowned monarchs and their families
Select the correct code:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Ans: (b)

Q4. Some of the important works of modern times and their authors have been cited here:
1. Chamana Atha Guntha: Fakir Mohan Senapati
2. Karambhumi: Premchand
3. Bipradas: Sarat Chandra Chattopadhyay
4. Ganadevata: Tarashankar Bandyopadhyay
Select the code for correct statements.
(a) 1, 2
(b) 2, 3
(c) Only 4
(d) 1, 2, 3, 4

Ans: (d)

Q5. Which of the following are true?
A. Tansen’s original name was Tanna Mishra, which was changed by Raja Vikramjit of Gwalior
B. The three ragas, Miyan Ki Todi, Darbari Kanada and Miyan Ki Malhar were created by Tansen
C. Tansen was challenged by Baiju Bawra in a competition of Jugalbandi which Tansen won
D. Tansen wrote three famous books on music, namely Sri Ganesh Stotra, Sangeet Sar and Raagmala
(a) A, B, and D
(b) B, C, and D
(c) A and B
(d) C and D

Ans: (c)

Q6. With reference to the Harappan civilization, consider the following statements :
1. The city of Dholavira was in the form of a parallelogram guarded by a fortification.
2. A ploughed field, showing a grid of furrows, located outside the town wall has been discovered at Kalibangan.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Q7. Why was Bombay handed over to the British by the Portuguese?
(a) The Portuguese handed it over to the British after a peace-treaty in Europe
(b) The marriage of Charles II with The Portuguese princes Catherine of Braganza
(c) The defeat of the Spanish Armada by the British in 1588
(d) Due to Portuguese independence from Spain

Ans: (b)

Q8. With reference to the economic history of medieval India the term ‘Araghatta’ refers to
(a) bonded labour
(b) Land grants made to military officers
(c) Waterwheel used in the irrigation of land
(d) Wasteland converted to cultivated land

Ans: (c)

Q9. Of the following, the oldest Sanskrit poet, whose composition still remains in original classical style, is
(a) Asvaghosa
(b) Dandin
(c) Kalidasa
(d) Bhavabhuti

Ans: (a)

Q10. Which one among the following books was authored by a lady of the Mughal Royal House?
(a) Akbar Nama (b) Babur Nama
(c) Humayun Nama (d) Badshah Nama

Ans: (c)

Q11. Examine the following statements:
1. In the Indian context, the first true hominid fossil came from the potwar plateau.
2. Modern day humans or Homo sapiens correspond to lower paleolithic cultures.
3. The Mesolithic coincided with the onset of the pleistocene.
4. The use of microliths does not necessarily denote a Mesolithic stage.
5. Rock art can be perceived as the product of prehistoric man’s leisure.
Select the code for correct statements:
(a) 1 and 4
(b) 2 only
(c) 2, 3 and 5
(d) 4 only

Ans: (d)

Q12. In which decade did Britain give up its policy of laissez faire and adopt a policy of ‘imperial preferences’ in its colonies?
(a) 1850s
(b) 1870s
(c) 1890s
(d) 1930s

Ans: (d)

Q13. Consider the following statements on Ulugh Khan’s (Balban) relations with the Afghans?
I. Ulugh Khan recruited some 3000 Afghan into his army.
II. When Ulugh khan became sultan, he placed the newly created military outposts near Delhi such as Patyali, Kampil and Bhojpur under Afghan control.
III. Sultan Balban appointed Afghan noble Ikhtiyaruddin as wazir.
IV. Sultan Blaban appointed several Afghans as governer.
Select the correct answer from the code given below:
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I, II and IV

Ans: (a)

Q14. Consider the following statements on Neolithic settlements in South India.
1. Lapidary art and domestication of animals are the remarkable features of the first phase of the South Indian Neolithic settlements.
2. The red coloured pottery were discovered in the Neolithic settlements.
3. Millet was the main crop harvested by Neolithic farmers of south India.
4. Crop rotation technique was started in the field of agriculture.
Which of the above is / are not correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 3 and 4

Ans: (c)

Q15. List-I List-II
A. Babar 1. Tujuk-i-Jahangiri
B. Gulbadan Begum 2. Akbar Nama
C. Abul Fazal 3. Humayun Nama
D. Jahangir 4. Tuzuk-i-Babari
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

Q16. Assertion (A): The Battle of Khanua was certainly more decisive and significant than the First Battle of Panipat.
Reason (R): Rana Sanga, the Rajput hero, was certainly a more formidable adversary than Ibrahim Lodi.
(a) Both A and R are individually true, and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true, but R is NOT a correct explanation of A
(c) A is true, but R is false
(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Q17. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Q18. Who among the following scholars were contemporary of Kanishka?
1. Ashvaghosa 2. Nagarjuna
3. Vasumitra 4. Chanakya
Select the correct answer using the codes given below
(a) 1 and 2 (b) 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Q19.

Q20.

Top
error: Content is protected !!