You are here
Home > QB Subjectwise > 093 Geography Previous Year Questions

093 Geography Previous Year Questions

Geography Previous Year Questions

Q1. Which of the following is not the scale for measuring the magnitude/intensity of the earthquake?
(a) Rossi-Feral
(b) Medvedev Sponheur Karnik
(c) Richter Scale
(d) Vernier scale
Ans: (d)

Q2. Which one of the following is not correctly matched?
Local wind Area
(a) Bora : Adriatic coast
(b) Mistral : Southern France
(c) Berg : Spain
(d) Khamsin : Egypt
Ans: (c)

Q3. A particular state of India has the following characteristics.
1. It is located at the same latitude which passes through northern Rajasthan.
2. It has over 80% of its area under forest cover.
3. Over 12% of forest cover constitutes protected area network in this state.
Which one among the following states has all the above characteristies?
(a) Arunachal Pradesh (b) Assam
(c) Himachal Pradesh (d) Uttarakhand
Ans: (a)

Q4. Which of the following is not suitable for generating geo-thermal energy?
(a) Manikaran (b) Puga valley
(c) Tattapani (d) Cherrapunji
Ans: (d)

Q5. The canal-carrying capacity of Farakka is
(a) 75,000 cusecs
(b) 70,000 cusecs
(c) 40,000 cusecs
(d) 35,000 cusecs
Ans: (c)

Q6. When the weather office predicts ‘depression’ over a certain area, it means
(a) cloudy skies
(b) the atmospheric pressure in that area is lower than in the surrounding areas
(c) heavy weather causing a feeling of depression
(d) low atmospheric pressure over a large area
Ans: (c)

Q7. The correct sequence of languages in descending order in terms of their number of speakers in the world is
(a) Spanish, English, Chinese, Hindi
(b) English, Chinese, Hindi, Spanish
(c) Hindi, Chinese, Spanish, English
(d) Chinese, English, Hindi, Spanish
Ans: (d)

Q8. If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally growing there?
1. Oak
2. Rhododendron
3. Sandalwood
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3
Ans: (a)

Q9. The term ‘demographic gap’ signifies the difference
(a) in sex ratio
(b) in age
(c) in child / woman ratio
(d) between the birth and the death rate
Ans: (d)

Q10. Which of the following pairs are correctly matched?
List I List II
(Types of mountains) (Example)
A. Pre Cambrian 1. L a u r e n t i a n Mountains
B. Caledonian 2. Aravalis
C. Hercynian 3. Hartz Mountains
D. Volcanic Mountains 4. Kilimanjaro
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 4 2
(c) 4 2 1 3
(d) 3 1 4 2
Ans: (a)

Q11. The term precipitation stands for:
(a) Conversion of water vapour into rain.
(b) Conversion of water vapour into rain and snow.
(c) Conversion of water vapour into rain, snow and fog.
(d) Fall of water vapour on the ground in any form of liquid and solid.
Ans: (d)

Q12. Match list I (Division of the Himalayas according to Sir Sidney Burrard) with list II (Rivers between which these divisions are situated) and select the correct answer by using the codes given below List I List II
A. The Punjab Himalayas 1. Indus and Satluj
B. The Kumao Himalayas 2. Kali and Tista
C. The Nepal Himalayas 3. Kali and Satluj
D. The Assam Himalayas 4. T i s t a a n d Brahmaputra
Code:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 1 3 4 2
(c) 1 3 2 4
(d) 2 1 4 3
Ans: (c)

Q13. Match List with List II and select the correct answer using List I List II
(Industry) (Location)
A. Glass Industry 1. Moradabad
B. Brassware Industry 2. Marakpur
C. Slate Industry 3. Ferozabad
D. Handmade Carpet Industry 4. Mirzapur
Code:
A B C D
(a) 3 1 2 4
(b) 1 3 4 2
(c) 3 1 4 2
(d) 1 3 2 4
Ans: (a)

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
List-I (Resorts) : List-II (States)
A. Chakrata : 1. Assam
B. Haflong : 2. West Bengal
C. Kalimpong : 3. Uttarakhand
D. Kufri : 4. Himachal Pradesh
Codes :
A B C D
(a) 1 3 2 4
(b) 3 1 4 2
(c) 3 1 2 4
(d) 1 3 4 2
Ans: (c)

Q15. The thickness of biosphere is
(a) 8–10 km above the Earth’s surface
(b) 5–8 km above the Earth’s surfaces
(c) 5–10 km above the Earth’s surface
(d) 10–12 km above the Earth’s surface
Ans: (a)

Q16. Outside the Mediterranean region, where else is a Mediterranean climate found ?
(a) The Japanese and Chinese coasts
(b) The southern coast of Australia and parts of the western coast of North and South America
(c) The east coast of North America
(d) The North Atlantic coast of Africa
Ans: (b)

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :
List-I List-II
(Type of vegetation) (State)
A. Mangrove 1 Madhya Pradesh
B. Scrub 2 Karnataka
C. Teak 3 Rajasthan
D. Coniferous 4 Arunachal Pradesh
Code:
A B C D
(a) 4 1 3 2
(b) 2 1 3 4
(c) 4 3 1 2
(d) 2 3 1 4
Ans: (c)

Q18. ‘El Nino’ associated with the formation of the South West Monsoon of India is
(a) an abnormally warm ocean current
(b) a periodic warm air-mass
(c) a periodic warm wind
(d) a periodic low pressure centre
Ans: (a)

Q19. In which of the following regions would you a expect the maximum effect of insolation as an agent of weathering?
(a) Sahara Region
(b) Tundra Region
(c) Mediterranean Region
(d) Equatorial Region
Ans: (a)

Q20. Which of the following statements is not applicable to temperate cyclones?
(a) They originate in temperate lands.
(b) Their origin is best explained by the Polar Front Theory of Bjerknes.
(c) They are of smaller size than the tropical cyclones.
(d) Their arrival is indicated by rise in temperature and fall in atmospheric pressure.
Ans: (c)

Q21. Match list I (Land features) with list II (Local names and select the correct answer using the code given below).
List I List II
A. Shifting sand dunes of 1. Dhaya western part of Rajasthan
B. Patches of fertile tracts in 2. Thali Rajasthan
C. Broad flood plains of Khadar 3. Dhrian flanked by bluffs in Punjab
D. The tract north of Luni 4. Rohi
Code:
A B C D
(a) 2 4 1 3
(b) 3 1 4 2
(c) 3 4 1 2
(d) 4 1 2 3
Ans: (c)

Q22. Which of the following National Highways passes through Maharashtra, Chhattisgarh and Odisha?
(a) NH 4 (b) NH 5
(c) NH 6 (d) NH 7
Ans: (c)

Q23. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Jodhpur
(d) Nagpur
Ans: (b)

Q24. Assertion (A): The surface winds spiral inwards upon the centre of the cyclone.
Reason (R): Air descends in the centre of the cyclone.
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans: (a)

Q25. Which of the following is a warm current?
(a) Benguela current
(b) Labrador current
(c) Kurosiwo current
(d) South Pacific current
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!